מה הסיכוי להידבק ב-HIV מחלב אם?
המחדל בבית החולים "שניידר", בו קיבל תינוק חלב אם שאוב של אישה נשאית HIV, העלה שלל שאלות מטרידות. מה הסיכוי שהתינוק יידבק, מדוע הוחל בטיפול בקוקטייל ולמה צריך לשים לב כשמתאשפזים עם הילד? כל התשובות
המחדל בבית החולים שניידר: לפני יומיים קיבל תינוק בן ארבעה חודשים חלב אם שאוב השייך לאימו של תינוק אחר. בדיקות גילו כי האם ממנה נשאב החלב היא נשאית HIV. תוצאות הבדיקה התקבלו היום (ב') והתינוק ששתה מהחלב השאוב החל לקבל טיפול תרופתי. מהו הסיכון לתינוק, האם נגיף ה-HIV עובר בחלב שאוב ומה סיכויי הריפוי? כל התשובות:
כיצד התגלה המחדל החמור?
לפני יומיים הבחינה אם, שתינוקה בן הארבעה חודשים מאושפז במחלקת הילדים בבית החולים "שניידר" בפתח תקווה,
שהוא מקבל מהאחות התורנית פורמולה הנראית שונה מהרגיל. הדבר עורר בה חשד והיא העירה על כך לצוות הרפואי. אז התברר כי לא מדובר בפורמולה, אלא בחלב שאוב מאם אחרת. בבית החולים החלו בבדיקות רפואיות לאם ממנה נשאב החלב, והיום, כאמור, התגלה כי היא נשאית HIV.
כיצד האם ממנה נשאב החלב לא ידעה שהיא נשאית HIV?
בישראל אין חובה לבצע בדיקות HIV, גם לא בזמן ההריון. החברה לרפואת איידס מנסה כבר שנים ארוכות לשכנע את משרד הבריאות להוסיף לבדיקות הסקירה, שכל אישה עוברת ממילא, גם את בדיקת ה-HIV, אולם במשרד מסרבים באופן עקבי לעשות זאת.
האם יש פרטים על האם הנגועה ב-HIV?
בית החולים סירב לחשוף פרטים על האם, אולם מהמידע שהגיע ל-ynet עולה כי היא עולה חדשה. כרגע נבדקת האפשרות כי ישנה מעורבות של שימוש בסמים ובמחט מזוהמת.
כיצד קרה שהוחלפו הבקבוקים?
כל בקבוקי החלב השאוב מסומנים בשם היולדת. טעויות אנוש של החלפת בקבוקי החלב השאוב מתרחשות בכל בתי החולים.
כאשר מדובר בחשד למחלה מדבקת, מקבל התינוק פורמולה מוכנה ולא חלב אם. עם זאת, כאמור, לא היה ידוע כי האם נשאית, ולכן הדבר לא נעשה.
האם התינוק שהוזן בחלב הנגוע בסיכון להידבק ב-HIV?
הסיכון לכך הוא אפסי. אין אף דיווח בספרות הרפואית על מקרה הדבקה ב-HIV מחלב שאוב ומקרי ההדבקה המעטים הם בהנקה ישירה מאם נשאית HIV. על פי ההערכות נגיף ה-HIV אינו שורד בחלב אם שאוב, על אחת כמה וכמה כאשר הוא שהה בקירור.
אם כך, מדוע התינוק מקבל טיפול בקוקטייל התרופות?
בבית החולים החליטו לנקוט במשנה זהירות, ולכן הוא יקבל את הטיפול המונע בקוקטייל התרופות נגד HIV למשך כחודש, ובתוך כך יעבור בדיקות לאיתור הנגיף בדמו.
הכותב הוא מומחה ברפואת ילדים וכתב הרפואה של ynet