לחיאני מואשם בשוחד, מרמה והפרת אמונים
שבועות ספורים לפני הבחירות לרשויות המקומיות הגישה הפרקליטות כתב אישום נגד ראש עיריית בת ים, שלומי לחיאני, בעבירות שחיתות. סנגורו של ראש העיר, עו"ד קנת מן: "העניין מורכב"
כתב אישום הוגש היום (ג') נגד ראש העיר בת ים, שלומי לחיאני, שבועות ספורים בלבד לפני הבחירות לרשויות המקומיות, שעד כה היה לחיאני אחד המתמודדים בהן לראשות העיר. לחיאני מואשם בשוחד, מרמה והפרת אמונים. בחודש אפריל הודיעה הפרקליטות כי לחיאני יועמד לדין בכפוף לשימוע, בגין לקיחת שוחד ועבירות נוספות, שבהן היו מעורבים גם חשודים נוספים: אבי לחיאני, אחיו של ראש העיר - וכן אבנר קריאף, עובד דודטחי ועזרא דוש.
- לקריאת כתב האישום המלא נגד שלומי לחיאני - לחצו כאן
בשלב זה לא ברורה ההשפעה של כתב האישום על עתידו של לחיאני כראש העיר. גם אם תוגש עתירה לבג"ץ בדרישה להדיחו, הטיפול בה לא יושלם בשל סמיכות ההחלטה לבחירות לרשויות המקומיות. על פי פסקת בג"ץ בעניינם של ראשי העיר יצחק רוכברגר ושמעון גפסו, לחיאני יוכל להתמודד שוב בבחירות, אך במידה שייבחר - מועצת העיר תהייה מחוייבת לדון בהדחתו. אם מועצת העיר תגיע למסקנה שאין להדיחו, צפויות עתירות לבג"ץ ואת ההכרעה יקבלו השופטים.
עו"ד ליאת בן ארי מפרקליטות מחוז תל אביב מיסוי וכלכלה, אמרה בהתייחסה לכתב האישום: "הוא הוגש לאחר בדיקה דקדקנית של הראיות. החקירה נפתחה לפני כשלוש שנים ומכתבי השימוע נשלחו כבר לפני כמה חודשים. זו לא הפתעה שהוא הוגש היום. מה הציבור היה אומר אם היינו ממתינים אחרי הבחירות?".
האישום: שוחד מאנשי עסקים
כתב האישום כולל ארבעה אישומים: שניים עוסקים בקבלת שוחד מבעלי עסקים; אישום שלישי עוסק בעבירה של מרמה והפרת אמונים, והוא מתייחס לפנייהה לכאורה שביצע לחיאני לתשעה עובדים בעירייה בבקשה שיטלו הלוואות מהבנק ויעבירו לו את הכספים; ואישום רביעי על אודות ניגוד העניינים שבו היה מצוי לכאורה ראש העיר כבעל מניות בחברה המפיצה מקומון בבת-ים. בענין זה העבירות בהן מואשם מר לחיאני הינן מרמה והפרת אמונים, עבירה על פקודת העיריות וכן עבירה של עדות שקר.
דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:
בג"ץ ראשי העיר: מה יקרה אם ייבחרו שוב?
כולם רוצים ללמוד ניהול. אז מי יהיה חשמלאי?
בפרשת השוחד הראשונה מואשם לחיאני שפנה עם אחיו לעזרא דוש, בעלי רשת סופרמרקטים מצליחה בבת ים, ובמקרה שני לאבנר קריאף ולגיסו, עובד דודטחי, בעלי "קפה ג'ו", מסעדת "גרגירים" ועסקים נוספים בעיר, בבקשה לקבל הלוואות
במאות אלפי שקלים. זאת ביודעם כי דרישתם תענה נוכח תפקידו של לחיאני כראש עיר ונוכח האינטרסים שלהם בבת ים. בכך קיבל שלומי לחיאני טובות הנאה, ביודעו כי ניתנו לו בעד פעולה הקשורה בתפקידו וביצע עבירה של לקיחת שוחד.
פרשת הלוואות עובדים: ראש העיר נאשם כי החליט לנצל את מעמדו, תפקידו וסמכויותיו ופנה לשורה של עובדים בכירים בעירייה בבקשה שיסורו לבנק איגוד וייטלו עבורו הלוואות כספיות מהבנק בסכום כולל של 440 אלף שקל. הכספים נמסרו לו ושימשו להחזר חובותיו לבנקים. בשל יחסי הכפיפות והמבוכה שבסירוב לפנייתו, נאלצו העובדים להיענות לבקשתו, ובגינה נחשף כל אחד מהם לחוב של עשרות אלפי שקלים בבנק, לאורך כמה שנים.
"בכך ניצל ראש העיר את מעמדו כממונה הישיר על עובדי העירייה להשגת טובות הנאה פרטיות, וכן העמיד את עצמו ואת העובדים הכפופים לו במצב של ניגוד עניינים חמור", מסרו בפרקליטות.
פרשת המקומון "גל גפן צהוב": בפרשה זו נאשם לחיאני בעבירות של התקשרות אסורה בחוזה, שבועת שקר והפרת אמונים. על פי התשתית הראייתית שנתגבשה, מאז היבחרו לראשות עיריית בת ים היה לכאורה לחיאני בעלים של 45% מהמקומון "גל גפן צהוב", ולא דיווח על עובדה זו לעירייה ולתאגידים שבבעלותה, עימם התקשר המקומון על מנת שיפרסמו בה.
בנוסף, הוא מואשם כי בעקבות פניות לגורמי ביקורת שלטוניים בעניין אחזקותיו במקומון ביצע לחיאני העברה פיקטיבית של זכויותיו במניות גל גפן, ונתן הצהרה כוזבת לפי חוק הרשויות המקומיות.
לפי הודעת הפרקליטות, "התגבשה תשתית ראייתית לכאורה שלפיה לחיאני, שהיה ערב באופן אישי לחובות של מיליוני שקלים שצברו חברות קבלניות בבעלותו, פעל עם אחיו אבי לקבל כספי שוחד מגורמים שלהם עסקים עם עיריית בת ים, על מנת לעמוד בהסכמים שכרת עם הבנקים השונים וכדי להימנע מפשיטת רגל".
עורך דינו של לחיאני, קנת מן, הגיב לאישומים: "מתוך האישומים בוטל אישום העלמות המס. לגבי אישומי שוחד, העניין מורכב, אבל בשורה התחתונה שלומי לא קשור, לא ידע ולא שינה את דרכו. בכך כיוון עורך הדין להודעה של הפרקליטות לפני חודשים ספורים בפרשת העלמת ההכנסות, במסגרתה נטען כלפיו כי העלים הכנסות של כ-8 מיליון שקל בין 2008-2004 ועליהן לא דיווח לרשות המס.
עו"ד מן הוסיף: "לחיאני מאמין שעשה עבודה טובה. בבית המשפט תוכח אשמתו או זכאותו, אבל השאלה אם הוא ירוץ וייבחר - מה יהיה אחרי זה". בכך כיוון מן להחלטת בג"ץ לגבי ראשי ערים שנגדם הוגש אישום, החלטה שמאפשרת להם להעמיד עצמם לבחירה לראשות העיר, אך ניתן יהיה להדיחם אם ייבחרו.
סנגוריהם של הנאשמים קריאף ודודטחי, עורכי הדין אורון שוורץ, יוגב נרקיס, לירון אוליאל ואריאל שניאור, מסרו בתגובה על הגשת כתב האישום כי "בכל מקום שהפרקליטות מבחינה בהעברת כספים אשר לעיתים מתגלגלים לפריפריה המשפחתית של מר לחיאני, הם מסיקים מיד כי שולם שוחד. לטעמנו זו גישה פשטנית. העולם העסקי, שעה שהוא פוגש 'ביצה' עסקית קטנה ורדודה כדוגמת העיר בת ים, עשוי להוליד טראנזאקציות כספיות לגיטימיות אשר במבט שאינו מבקש להעמיק יתר על המידה עשוי להיתפס כשוחד. אנו מציעים לנהוג בגישה מבוהלת פחות ומעמיקה וחוקרת יותר".