מצרים חונקת: אבטלה במנהרות לעזה
העימות המתמשך בין קהיר לממשלת חמאס הוליד פעולה נחושה של צבא מצרים להרס נתיבי הסחר התת-קרקעיים המשגשגים. כעת, מגיעים עזתים בודדים לאזור, עוסקים בתחזוקה וחופרים שוב, "כי אין אלטרנטיבה"
רוב מבריחי המנהרות ברצועת עזה מושבתים בימים אלה. חלקם נחים על מיטה מתקפלת במעברים התת-קרקעיים הטחובים, יוצאים החוצה רק לסיגריה. אחרים מעבירים את הזמן בניקוי העגלות שמשמשות בשגרה להברחת מלט ומוצרים אחרים ממצרים.
עוד בערוץ החדשות של ynet:
הקצבאות לא מאפשרות מחיה בכבוד
כמה מוסלמים יש? המפקד שישנה את בוסניה
בחודשים האחרונים פועל צבא מצרים להרוס או לחסום את רוב מנהרות ההברחה שפועלות מתחת לגבול, פועל יוצא של המתח הגובר בין קהיר לבין ממשלת חמאס ברצועה. הדחת מורסי והמאבק החזיתי בתנועת האחים המוסלמים הגבירו עוד יותר את המתח שחילחל מטה, ותנועת חמאס הואשמה בליבוי האש ברחובות מצרים. "סיבות ביטחוניות", כהגדרת הצבא, הביאו לסגירת המנהרות.
לצד העברת אמצעי לחימה לארגוני הטרור, נתיבי ההברחה התת-קרקעיים תיפקדו במשך שנים כעורק חיים מרכזי ל-1.7 מיליוני תושבי עזה. הן הפכו חשובות במיוחד עם עליית חמאס לשלטון ב-2007, שהביאה למאמץ משותף מצד ישראל וממשל מובארק לחסום את הגבול. אמנם הסגר רוכך מעט בשנים האחרונות, אך כניסת סחורות מסוימות עדיין אסורה, ובהן מלט ומוטות פלדה. כך שירתו המנהרות כתעלה שהזרימה את חומרי הבנייה האמורים ואת הדלק המצרי המסובסד.
בעבר "העסיקו" המנהרות אלפי צעירים עזתים, אך כעת, כשרובן נסגרו, מגיעים רק צעירים בודדים לעבודתם ועוסקים בעיקר בפעולות תחזוקה. צלם סוכנות הידיעות AP חאתם מוסא תיעד אותם במקום, וחלקם העדיפו לא להזדהות ולכסות את פניהם, כאמצעי הגנה מפני נסיעה עתידית פוטנציאלית למצרים.
פעולות הצבא המצרי נצפות כל העת מגבול עזה. מטע עצי זית נעקר כליל ולאחרונה שמעו הפלסטינים על בית מגורים שנהרס כחלק מהמאמץ להחריב כל אפשרות מסתור או מחסה. עם זאת, מנהרות חדשות נחפרות כל העת ועתידות להחליף את אלה שנהרסו. "אין לנו אלטרנטיבה", אמר אחד העובדים, אב לתשעה שהרוויח בין 30 ל-40 דולר ליום עבודה במנהרות. "מצרים מתייחסת אלינו כאויב, וזוהי הדרך היחידה להכניס מוצרים חיוניים לעזה".