סטודנט, שפר הופעתך: בלי טייץ וכפכפים
שנת הלימודים האקדמית בישראל עוד רגע כאן ובמצרים היא כבר נפתחה - ואיזה מסכנים התלמידים. אוניברסיטאות רבות הנהיגו קוד לבוש מחמיר: בלי מכנסיים קצרים וכפכפים "כדי לכבד את קדושת הקמפוס". זה עבר בשקט?
"האחים המוסלמים " כבר לא נמצאים בשלטון, אבל רוחם השמרנית מרחפת מעל הקמפוסים: שנת הלימודים האקדמית בישראל עדיין לא נפתחה, אך במצרים השכנה חלף כבר שבוע מאז שהסטודנטים שבו לפקוד את ספסלי הלימודים - וכבר הם נתקלים בבעיות. לא, לא מדובר בבעיות בגלל המצב הפוליטי המעורער ולא בבעיות שקשורות ללימודים עצמם, אלא בקוד לבוש חדש ומחמיר שהונהג באוניברסיטאות.
"חלון למזרח התיכון " - כתבות אחרונות:
פסק הלכה: חתונה ב-TV - נישואים לכל דבר
יוזמה של צבא לבנון: סמארטפון נגד טרור
עיראק משנה פניה: ניתוחים פלסטיים על הכף
בלי עישון וגרעין: מפלגת ירוקים ראשונה בירדן
על פי כלי תקשורת ערביים, אוניברסיטאות רבות במצרים, בהן אוניברסיטת חילוואן, אוניברסיטת עין א-שמס ואוניברסיטת קהיר - כולן בבירה המצרית - אוסרות על תלמידיהן להגיע לקמפוסים עם מכנסיים קצרים וכפכפים. סטודנטיות קיבלו הוראה שלא להגיע ללימודים עם מכנסיים צמודים וטייץ.
שמים פס על האוניברסיטה. סטודנטים במכנסיים קצרים
סגן נשיא אוניברסיטת עין א-שמס לענייני חינוך וסטודנטים, מוחמד א-טוחי, הסביר לפני תחילת שנת הלימודים כי קוד הלבוש החדש נועד לשמור על כבודה של האוניברסיטה. "אין זה תקין שסטודנט ייכנס לקמפוס בכפכפים ומכנסיים קצרים. לכל מקום יש את התנאים שלו", אמר א-טוחי. "כשהולכים למשל לתפילת יום השישי במסגד, הרוב לובשים את הגלימה המסורתית".
נשיא האוניברסיטה, חוסיין עיסא, היה פחות תקיף בעמדתו ואמר שלא יכפו על תלמידים ללבוש בגד מסוים בניגוד לרצונם. אולם, הוא אמר ש"ישנן מסורות ומוסכמות סטודנטיאליות ועל כל סטודנט וסטודנטית ללבוש בגדים שמכבדים את הקדושה של הקמפוס בלי קשר להחלטה שמקבלת האוניברסיטה".
בין שהתקבלה החלטה רשמית לאסור לבוש בגדים "לא הולמים" ובין שלא, לסטודנטים זה הספיק. אחד מהם פתח אירוע בפייסבוק שבו קרא לחבריו ללבוש את "הבגדים האסורים". "אינתיפאדת (התקוממות) הסטודנטים במצרים. נרד לאוניברסיטה ביום הראשון במכנסיים קצרים וטייץ" - כך נקרא האירוע ברשת החברתית. מאות אנשים הצטרפו לעמוד הפייסבוק ויוזם אירוע המחאה סיפר: "לאף אחד אין זכות להגיד לי מה ללבוש או מה לא ללבוש. לכו וטהרו את האוניברסיטאות מהשחיתות הכספית, האדמיניסטרטיבית והלימודית. תראו את הספרים שאין להם סבסוד. המחיר שלהם מגיע ל-100 לירות מצריות (כ-52 שקלים). זכותי ללבוש כל דבר שאני רוצה. מכנסיים קצרים, טייץ, מכנסים, כיסוי פנים (ניקאב), גלביה או שמלה. אני חופשי ללבוש כל מה שארצה".
היוזמה נגד האוניברסיטה זכתה לתגובות רבות, רובן אוהדות כמו זו: "בחיים לא לבשתי טייץ, אך הפעם אני אלבש".
בינתיים, נראה שרשויות האוניברסיטאות מתקשות ליישם הלכה למעשה את ההנחיות שפרסמו בנוגע ללבוש. אחד מאנשי סגל ההוראה באוניברסיטת קהיר סיפר שסטודנטים וסטודנטיות מרמים את אנשי האבטחה בכך שהם לובשים את "הבגדים האסורים" מתחת לבגדים "צנועים" יותר. לאחר שהם עוברים את שערי הקמפוס, הם חושפים את המכנסיים הקצרים והטייץ ומוציאים מהתיק את הכפכפים.
העיתון "אל-יום א-סאבע" דיווח כי בימים האחרונים ניסה סטודנט להיכנס לאוניברסיטת עין א-שמס עם מכנסיים קצרים ונעצר על ידי אנשי האבטחה במקום ולא הורשה להיכנס. הוא לא ויתר והצליח להסתנן לאוניברסיטה ועם פרסום סיפורו פרץ ויכוח בין הסטודנטים. היו שטענו כי אין מקום לבגדים מסוג זה בקמפוס והיו שטענו כי לסטודנט חירות לבחור מה הוא רוצה ללבוש.
אגב, הפוליטיקה, איך לא, הצליחה להסתנן לסוגיית קוד הלבוש ובכמה אוניברסיטאות במצרים אסרו על סטודנטים להגיע ללימודים עם חולצות צהובות שמזוהות עם תומכי "האחים המוסלמים" בראבעה אל-עדוויה בקהיר.
Read this article in English