שתף קטע נבחר

 

קריאה אחרונה ליהודי ארצות הברית

אף שרבים מהצעירים היהודים בארה"ב לא גדלו בבית שומר שבת, לא למדו בבי"ס יהודי ולא ביקרו בבית הכנסת, הם מחפשים אחר היהדות שלהם. לו רק היה להם רב או קהילה שיושיטו להם יד – הם היו נשאבים פנימה. הסקר לפיו הקהילה היהודית בארה"ב מצטמצמת בהתמדה, מהווה עבורה קריאת השכמה

לפני שנה, בגיל 24, לאחר שסיימתי את לימודיי באוניברסיטה - עזבתי את פילדלפיה שבה נולדתי וגדלתי, ועליתי לישראל באמצעות ארגון "נפש בנפש". עבורי היה זה סיומו הטבעי של תהליך הבניית הזהות היהודית שלי כיהודי-אמריקאי, שגדל בבית מסורתי וציוני. סביי הם ניצולי שואה ואמי נולדה בחיפה, פקדתי את בית הכנסת הקונסרבטיבי בחגים, התחנכתי בבית ספר יהודי - והייתי חניך בתנועת נוער יהודית.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >>

 

 

אולם לא כל יהודי ארצות הברית ספגו חינוך דומה. בעיניי, זו הסיבה העיקרית לממצאי הסקר של מכון Pew שבחן את הלכי הרוח של יהודי ארצות הברית. פרסום הסקר עורר עניין רב בקרב חבריי היהודים-אמריקאים בארצות הברית וגם בקרב אלו שעלו זה מכבר לישראל.

 

הזהות היהודית התרופפה

שכבת הגיל שלי היא זו שממצאי הסקר מדאיגים ביותר לגביה: התבוללות, אי-השתייכות לבית כנסת,

אימוץ מנהגים נוצריים וירידה בתחושת ההשתייכות ליהדות. הפייסבוק הוצף וגעש בסטטוסים הנוגעים לסקר, ודמה כי איש מחוג חבריי לא נותר אדיש.

 

עם זאת, אני לא יכול לומר שתוצאות הסקר היוו הפתעה גמורה עבורי. במהלך העשור האחרון הרגשתי שזו רוח הדברים. ראיתי זאת בתנועת הנוער ובמחנות הקיץ ונחשפתי לכך אף יותר בסמינרי תיאולוגיה ליהדות קונסרבטיבית במשך לימודיי באוניברסיטה.

 

על אף שאיש לא דיבר על כך בגלוי – כולם חשו בשינוי. העניין היהודי השתנה, והצעירים היהודים בארצות הברית השתנו. לא כל היהודים בארצות הברית גדלו בבית שומר כשרות או שבת, הלכו לבית ספר יהודי, פקדו את בית הכנסת בחגים או חגגו בר מצווה. בהיעדר אינטרקציה עם אורחות החיים היהודיים, אין זה מפתיע כי הזהות היהודית התרופפה.

 

יהדות מופנמת

אם בעבר הזהות היהודית היתה קשורה ישירות להשתייכות לקהילה היהודית ולקיום מצוות, היום עברה היהדות בארצות הברית עברה תהליך של הפנמה, מן החוץ אל תוך הנפש.

 

מבחינת הצעירים היהודיים בארצות הברית, להיות יהודי זה בתוכך, ולא דווקא כלפי חוץ. זהות יהודית היא לא רק הדרך שבה אתה מבטא את יהדותך, אלא האופן שבו אתה חש אותה. כשאני פוגש חלק מחבריי שנותרו בארצות הברית, אני דווקא מעודד. הם אולי לא הולכים לבית הכנסת לעיתים קרובות, אבל הם היהודים הכי יהודים שאני מכיר. היהדות שלהם מוגדרת ברוח ובנשמה היהודית, לא רק בדת.

 

נתונים מתוך הסקר ()
נתונים מתוך הסקר

 

נתון מעודד בסקר הוא שרוב היהודים גאים ביהדותם ושיש להם תחושה חזקה של השתייכות לעם היהודי. הקהילה האורתודוקסית היא חזקה ומאוחדת, ולעומתה הצעירים היהודים החילונים בארצות הברית מחפשים את היהדות. לו רק היה שם רב, חבר יהודי או קהילה שיתפסו את ידם המושטת – הם היו נשאבים חזרה.

 

קריאת השכמה

תחושת השייכות לעם היהודי נובעת מחמישה מרכבים מרכזיים: שפה, תרבות, היסטוריה, דת וארץ. צריך לתת לצעירים היהודים-אמריקאים נגישות לאלו, וכך לחזק להם את הזהות והשייכות לעם היהודי. מי שמגיע לביקור בישראל מגלה את הארץ, השפה, ההיסטוריה והתרבות היהודית,

 ומי שפוגש באוניברסיטאות את השליחים מישראל לומד על הדת ועל הארץ.

 

אבל רוב הצעירים היהודים בארצות הברית לא נחשפים לכל אלו. הם יושבים בבית הכנסת ומנסים לקרוא טקסט בשפה שאינה מוכרת להם. הם מקשיבים לתפילות, אבל הם לא מתחברים אליהן. אין להם תשתית יהודית לצמוח בתוכה, ואין מספיק בתי כנסת נגישים, שיודעים לספק להם את התוכן שהם מחפשים.

 

הסקר מהווה קריאת השכמה לקהילה היהודית בארצות הברית. היא צריכה לתת לאותם צעירים יהודים אפשרות לגדול אל תוך היהדות ולתת להם חינוך לפי ערכיה. היא צריכה לתת להם לטעום מהמצוות, מהתרבות, מהחגים, מהשפה ומהארץ - ואז לעודד אותם ללכת אחר לבם. חיזוק הזהות היהודית כחלק מהזהות לאומית, היא הדרך ליצור אחדות של עם ישראל גם מחוץ למדינת ישראל.

   

  • הכותב הוא עולה חדש מארצות הברית שמסיים תואר שני במרכז הבינתחומי ומתגייס בקרוב לצה"ל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ארי פולסקי
היהדות בארה"ב עברה תהליך של הפנמה. אריק שור
צילום: ארי פולסקי
מומלצים