הממשלה תחליט: מפעל אמוניה יוקם בנגב
האם איום מכל האמוניה ייעלם ממפרץ חיפה? הממשלה מתכוונת לאמץ ביום ראשון החלטה להקים מפעל אמוניה במישור רותם בנגב. המטרה: לייתר את השימוש במתקן בחיפה או לצמצמו עד 2017. עד סוף השנה יפורסם מכרז להחכרת הקרקע
2017 - זה תאריך היעד שתקבע הממשלה להקמת מפעל אמוניה במישור רותם שבנגב במטרה לייתר את השימוש במכל האמוניה במפרץ חיפה או לצמצם את השימוש בו למינימום האפשרי. הצעת החלטה בעניין תעלה ביום ראשון. לפי ההצעה, עד סוף השנה יפורסם מכרז להחכרה של קרקע מתאימה והחוזה עם החברה שתיבחר ייחתם עד ספטמבר 2015.
הממשלה תקים צוות היגוי בין-משרדי שבראשו יעמוד מנכ"ל המשרד לאיכות הסביבה ותכריז על הפרויקט בעל חשיבות ודחיפות לאומית. מוסדות התכנון יונחו לקדם ולתעדף את הפרויקט ומנכ"ל משרד ראש הממשלה הראל לוקר יוסמך לפעול כ"וועדת חסמים למחלוקות".
ההחלטה תתקבל בעקבות מחקר שביצע המשרד להגנת הסביבה לפני שנתיים ובו קבע כי יש להקים מפעל אמוניה בדרום הארץ. נבחנו עוד כמה חלופות, בהן הקמת המפעל ברמת חובב. ההחלטה להקים את המפעל דווקא במישור רותם נפלה בעקבות הקרבה היחסית לצרכני האמוניה ול"מסדרון הגז הטבעי". בהצעת ההחלטה מצוין כי אם היו מקימים את המפעל ברמת חובב, הדבר היה מחייב שינוע מוגבר של החומר.
אמוניה משמשת חומר גלם בסיסי בתעשייה לייצור דשנים, תרופות, מערכות חיטוי וכחומר הקירור העיקרי לבתי קירור במפעלים ובמחסני מזון. היא מוגדרת כחומר מסוכן. רוב האמוניה מאוחסנת כיום במכל במפרץ חיפה. במתקן ניתן להכיל עד 12 אלף טונות אמוניה במצב נוזלי בקירור של מינוס 33 מעלות. האמוניה מוזרמת בצינור למפעל חיפה כימיקלים ולצרכנים נוספים באמצעות מפעל דשנים. המילוי מתבצע באמצעות ספינה המגיעה אחת לחודש ופורקת כ-10,000 טונות בכל פעם.
על פי מומחים, במקרה של פגיעת טיל תועה במכל האמוניה על חוף הים באזור קריית חיים תתרחש שם "אם כל השריפות" ולכן המשרד להגנת הסביבה קידם את התוכנית לאורך השנים האחרונות. השר להגנת הסביבה עמיר פרץ ציין כי "אני רואה במהלך הזה פעולה שתבטל את סכנת החיים והפגיעה ההמונית שעלולה להתרחש אם מכל זה ייפגע. אנו נמשיך בפיקוח מחמיר וקפדני כדי לעשות הכל להגן על האוכלוסיה באזור".
עמותת צלול, שהייתה ממובילות המאבק לסגירת מכל האמוניה של חיפה כימיקלים, מסרה כי היא מודה לממשלה על שהחליטה "סוף סוף ובאיחור ניכר, להכריז על הקמת מפעל לייצור אמוניה במישור רותם. אנו מקווים כי החלטת הממשלה אכן תיושם כמובטח וכי המפעל אכן יחל לפעול בראשית 2017, כפי שהתחייב המשרד להגנת הסביבה". במקביל דורשת העמותה מהממשלה שתכריז באופן מפורש כי לאחר הקמת המפעל ייאסר ייבוא אמוניה לארץ וכי מכל האמוניה המסוכן במפרץ חיפה ייסגר סופית. לטענתם, כל עוד המכל במפרץ חיפה פעיל, תושבי הצפון נתונים בסכנה.