שתף קטע נבחר
 

אכילה בזמן לידה מקצרת אותה בכ-3 שעות

כבר שנים ארוכות מונעים בתי החולים מיולדות לאכול במהלך הלידה. כעת מתברר: אכילה ושתייה מקצרים את זמן הלידה, מפחיתים את השימוש במשככי כאבים ואפילו מעלים את יון האפגר של התינוק. ומהו המזון המומלץ? מוסף "זמנים בריאים" ב"ידיעות אחרונות" עם הפרטים

לא לכולן התמזל המזל ללדת בקלות ובמהירות. יש לידות שעלולות להימשך שעות ארוכות, ואפילו ימים. יולדות רבות מגלות להפתעתן כי במהלך הלידה הן מוגבלות מאוד באכילה ובשתייה. אף שלא תמיד יש היגיון בהגבלה זו, היולדות מצייתות להוראות ואינן אוכלות או שותות במהלך הלידה.

 

עוד על הריון ולידה :

רוצה ללדת תינוק בריא? הוויטמינים שמומלץ לך לקחת

איך אדע שהצירים אמיתיים? 10 תשובות לפני לידה

מתנה קצת יותר מדי גדולה: הכל על הריון תאומים

 

מה גרם להגבלה המוזרה הזו? לפני קרוב ל־70 שנה העלה רופא מרדים בשם מנדלסון השערה שלפיה הגורם לדלקת ריאות במהלך הרדמה כללית קשור לתופעה שבה תוכן הקיבה (כלומר האוכל שנותר בקיבה מהאכילה האחרונה) עולה ללוע ומשם חודר לריאות. מנדלסון שיער בזמנו שניתן להקיא תוכן קיבה אפילו 24־48 שעות לאחר שנאכל. את מסקנתו ביסס מנדלסון על מחקר שעשה על שפנים.

 

אכן נכון שחדירת מזון לא מעוכל לריאות עלולה לגרום לבעיה חמורה - אולם רק אם אופיו של התוכן חומצי מאוד. מתי נמצא בקיבה נוזל עם חומציות גבוהה? רק כאשר הקיבה ריקה ממזון. הקיבה מפרישה חומר חומצי המיועד לעיכול, אולם האכילה או השתייה מדללות את חומציות הקיבה ומקטינות את הסיכון מפני החומצה החזקה.

 

מניעת מזון מגבירה סטרס

בלידה אין באמת דבר כזה "קיבה ריקה‭."‬ כל יולדת מגיעה לחדר הלידה עם אוכל בקיבתה. כמות האוכל וסוגו תלויים במה שאכלה ומתי. קצב ריקון הקיבה תלוי בשני גורמים: הנפח של תוכן הקיבה והרכב אבות המזון שלו. ככל שנפח תוכן הקיבה גדול יותר - היא תתרוקן מהר יותר. ככל שהאוכל שנמצא בקיבה הוא עם כמות שומן קטנה יותר - תתרוקן הקיבה מהר יותר. גורמים נוספים שמאיטים את קצב התרוקנות הקיבה, ומהווים כולם חלק מתהליך הלידה, הם כאב, סטרס, בחילה ומצוקה רגשית.

 

הימנעות ממזון ומשתייה במהלך לידה עלולה כשלעצמה לגרום לבעיה. מלבד הסטרס שגורמת ההימנעות מאכילה ומשתייה, היולדת עלולה לסבול מהתייבשות ומקטוזיס (מצב של מחסור באנרגיה שבו הגוף מייצר אצטון).‬

 

בסקירה של כל המחקרים בנושא השוו חוקרים מאוניברסיטת ויטווטרסרנד שבאנגליה מעל ‭3,000‬ יולדות שלא הורשו לשתות או לאכול במהלך הלידה לעומת יולדות שיכלו לבחור לשתות ולאכול מתי שרצו. כל היולדות היו בסיכון נמוך להתערבות כירורגית. מהסקירה עולה שאין נזק או תועלת בהגבלה על אכילה ועל שתייה במהלך הלידה, ועל כן הסיקו החוקרים שבמקרים של יולדות בסיכון נמוך אין זה מוצדק להגבילן, ומומלץ להן לאכול משהו קל במהלך הלידה.

 

מחקרים אחרונים שנעשו על יולדות הראו כי כאשר היולדות הורשו לאכול ולשתות במהלך לידה, זמן הלידה התקצר בכשלוש שעות בממוצע, ניתנו פחות משככי כאבים, וציון האפגר של התינוקות היה גבוה יותר.

 

במחקר אחר על יולדות ששתו ו־‭85%‬ מהן גם אכלו בעיקר בתחילת תהליך הלידה דווח על עלייה בתחושת הנינוחות והשליטה בלידה, ללא עלייה בבחילות או בהקאות. במחקר אחר ציינו ‭27%‬ מהיולדות שעצם העובדה שהן לא יכלו לאכול הגבירה אצלן את הסטרס.

 

נוזלים ומאכלים קלים  

אז אם את יולדת שלא מוגדרת בסיכון, הנה המזונות המומלצים לאכילה במהלך לידה בכמה מרכזים רפואיים: תה, מיצי פירות, ביצה מבושלת, טוסט עם חמאה, ביסקוויט פשוט, מרק צלול וירקות מבושלים.

 

גם האגודה האמריקאית להרדמה פירסמה לפני כשש שנים הנחיות לתזונה מומלצת ליולדות בסיכון נמוך, והן כוללות שתיית נוזלים צלולים כמו מים, מרק צח, ג'לי ולימונדה. לנשים שמוזמנות לניתוח קיסרי שאינו דחוף מומלץ לשתות נוזלים צלולים עד שעתיים או יותר לפני הניתוח.

 

על כל פנים מומלץ לשאול את הצוות לגבי המדיניות התזונ־ תית הנהוגה במהלך הלידה. אם נתקלתן בגישה שונה, ידעו את צוות המיילדות לגבי הספרות העכשווית והאפשרויות התזונתיות שמשפ־ רות את חוויית הלידה. 

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית, טל הבריאות המרכז לתזונה נכונה, חברת עמותת הדיאטנים עתיד ‭ ‬





 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לידה. אל תשארי רעבה
צילום: shutterstock
מומלצים