שתף קטע נבחר

 

מול הפקחים: חיילים סורים השמידו נשק כימי

מבלי שנורה לעברה טיל טומהוק אחד, סוריה החלה לפרק את הנשק הכימי שברשותה. הלילה פרסמו סוכנויות הידיעות פרטים על אודות תהליך ההשמדה שמבצעים חייליו של אסד אל מול עיניהם הבוחנות של פקחי האו"ם. "אנחנו רק מוודאים שהעבודה מתבצעת". כ-120 אלף בני אדם נהרגו במלחמה בסוריה

אחרי האיומים, הגיע שלב המעשים: האו"ם הודיע אמש (יום א') כי צוות המומחים של הארגון לאי הפצת נשק כימי החלו במבצע לפירוק מצבורי הנשק של נשיא סוריה, בשאר אסד.

 

על פי ההודעה, המומחים פיקחו על אנשי צוות סורים שהשתמשו בדיסקי חיתוך ובאמצעים טכנולוגיים כדי להשמיד ראשי נפץ של טילים ולהפריד את החומרים שניתן להשתמש בהם בשלב מאוחר יותר.

פקחי האו"ם בסוריה. ארכיון (צילום: AP) (צילום: AP)
פקחי האו"ם בסוריה. ארכיון(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

קורבנות המתקפה הכימית שהובילה למהלך נגד סוריה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קורבנות המתקפה הכימית שהובילה למהלך נגד סוריה(צילום: רויטרס)

מוקדם יותר אתמול דווח על תחילת עבודתם של המומחים לפירוק הנשק. למומחים מהארגון למניעת הפצת נשק כימי יש תשעה חודשים כדי להשמיד את מצבורי הנשק של אסד.

 

גורם בצוות המשימה אמר לסוכנות הידיעות AP כי צוות שמורכב מ-20 פקחים שנמצאים בסוריה החל אתמול באופן מעשי בשלב פירוק הנשק. הצוות מארגון ה-OPCW הגיע למדינה בשבוע שעבר כדי להכין את הקרקע לקראת הרחבת המבצע שיכלול כ-100 פקחים.

 

איש צוות נוסף הבהיר כי עבודתם היא רק לפקח. "בפועל, הסורים עושים את עבודת השמדת הנשק. אנו רק מפקחים ומוודאים שהעבודה מתבצעת ולאחר מכן מדווחים לממונים עלינו".

 

החלה העבודה לפירוק הנשק הכימי של נשיא סוריה (צילום: AP) (צילום: AP)
החלה העבודה לפירוק הנשק הכימי של נשיא סוריה(צילום: AP)

המומחים עזבו אתמול בבוקר את מלונם בדמשק והחלו לעבוד באתר שמיקומו לא ידוע. המשימה, שיצאה לדרך לאחר שהוחלט לזנוח את האיום הצבאי האמריקני בעקבות המתקפה הכימית בפרברי דמשק ב-21 באוגוסט, צפויה להימשך עד אמצע השנה הבאה.

 

עם הגעתם לסוריה בשבוע שעבר, גורמים סורים בכירים סירבו לפרט היכן בדיוק ביקרו הפקחים בשל אילוצים ביטחוניים. במקביל לדברים, העיתון "ניו יורק טיימס" דיווח כי צוות הפקחים החל במשימתו לפירוק המדינה הערבית מהנשק הכימי.

 

המשימה יצאה לדרך בתום מגעים דיפלומטיים מאומצים בשבועות האחרונים שהוביל את 15 החברות במועצת הביטחון לקבל את ההחלטה לפרק את אסד מנשקו הכימי. עם זאת, ההחלטה לא הטילה צעדי ענישה אם הנשיא הסורי יפר את ההסכם.

מפת הנשק הכימי של אסד ()
מפת הנשק הכימי של אסד

שלשום שב אסד על עמדתו בראיון ל"דר-שפיגל" שלפיה צבאו לא היה אחראי למתקפה הכימית בפרברי דמשק שבה נהרגו כ-1,400 בני אדם. על טענותיו של נשיא ארה"ב ברק אובמה ביחס למתקפה הכימית אמר: "אין להם דבר לומר חוץ משקרים".

 

עם זאת, איום התקיפה עדיין גורם לחששות בקרב אסד ובני בריתו. השבועון הגרמני פרסם אתמול כי איראן התירה לסוריה להחנות את מטוסי הקרב שלה בשטחה כדי לשמור עליהם מפני תקיפה זרה.

 

בדיווח של העיתון נכתב כי שתי המדינות חתמו על הסכם בנובמבר 2012, שלפיו מאפשר לאסד להציב חלק גדול מצי המטוסים שלו על אדמה איראנית ולהשתמש בו בעת הצורך. ומה נותנת דמשק בתמורה? העיתון הגרמני דיווח שהרפובליקה האיסלאמית שלחה לסוריה כוחות עילית ממשמרות המהפכה שלה כדי לסייע לסוריה במלחמתה נגד המורדים. 

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
ארכיון
צילום: EPA
צילום: רויטרס
בשאר אסד
צילום: רויטרס
מומלצים