שתף קטע נבחר

 

האם אלי גוטמן צריך להמשיך בנבחרת? בעד ונגד

מצד אחד: תמיכה מהשחקנים, עבודה יסודית ולמידה תוך כדי תנועה. מצד שני: ההתרסקות מול אזרבייג'ן, הזיגזוג מול בניון וההתעקשות על השחקנים הלא נכונים. כל הסיבות בעד ונגד קדנציה נוספת למאמן הלאומי

כן, גם את המונדיאל הקרוב בברזיל 2014 נראה מהכורסא בבית ושוב נחלום שאולי פעם נגיע לטורניר גדול. כמו קודמיו - לואיס פרננדז, אברהם גרנט, דרור קשטן שלמה שרף ואחרים, גם מאמן נבחרת ישראל הנוכחי, אלי גוטמן נכשל במשימה. כעת, נותרו לו שני משחקים מול פורטוגל ביום שישי בליסבון וצפון אירלנד ביום שלישי ברמת גן לסגור את הקמפיין בצורה חיובית.

 

עוד ב-ynet ספורט:

  

הקמפיין עד כה מאכזב בעיקר שני המשחקים מול האזרים שהסתיימו בתוצאות תיקו והתבוסות לרוסים. אבל אצלנו כמו בהרבה מקומות אוהבים לזכור את הסוף. אם גוטמן יביא לפחות 4 נקודות משני המשחקים שנותרו יזכרו אותו כמי שסיים קמפיין בצורה טובה. שלא לדבר על 6 נקודות ונצחון בפורטוגל.

 

בסופו של דבר, ההחלטה בידיים שלו. אבי לוזון (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
בסופו של דבר, ההחלטה בידיים שלו. אבי לוזון(צילום: אורן אהרוני)

 

למרות שגוטמן ספג ביקורות במהלך הקמפיין וכבר הועלו שמות של מועמדים להחליפו ביניהם אברהם גרנט, יו"ר ההתאחדות אבי לוזון הבהיר כי הסיכומים יעשו בתום הקמפיין כולל קבלת החלטה אם להאריך את ההתקשרות עם גוטמן שהוא עצמו, אחרי כל הביקורות שחטף כלל לא בטוח שירצה להמשיך. לוזון עצמו סבור שהמקום השלישי בו נמצאת ישראל בבית המוקדמות הוא המקום הראוי.

 

לוזון לא פוסל אפשרות שגוטמן יקבל עוד קמפיין ויסגור ארבע עונות בנבחרת, גם משום שגוטמן כבר מכיר את העבודה והשחקנים ומשום שבקמפיין הבא הסיכויים של ישראל להגיע לאליפות אירופה יהיו גבוהים יותר בעקבות השיטה חדשה. ערב המשחקים בפורטוגל וצפון אירלנד אנו מביאים את 5 הסיבות להחליף את גוטמן ו-5 הסיבות להשאירו.

 

מדוע צריך להחליף את גוטמן?

1. מאמן של קבוצה. המעלה הגדולה ביותר של אלי גוטמן היא השיטתיות – ללבוש את האימונית מדי בוקר במועדון, לעלות על כר הדשא ולעבוד לפי השיטה, כל שחקן יודע בדיוק מה תפקידו. בנבחרת אין לו את הזמן לכך. ייתכן כי גוטמן – וכבר ראינו מאמני קבוצות מצוינים כמו שרף, קשטן וגרנט, שלא מצליחים בפורמט נבחרות – פשוט לא מתאים לתפקיד מאמן נבחרת. בעידן הנוכחי, שבו מרבית הסגל מגיע מחו"ל, בלתי אפשרי לכנס אותו בין תקופות המשחקים השונות, ולכן גוטמן שיכול להעניק מספר יחידות אימון מינימליות, מתקשה לבנות שיטה קבועה ולתרגל אותה כפי שהיה רוצה עם שחקניו.

 

2. התנהלות תקשורתית. דווקא אבי לוזון היה הקול השפוי, כשדיבר על המקום השלישי, בעוד גוטמן חסר הניסיון בבמה התקשורתית כמאמן לאומי, בחר להצהיר הצהרות לא אחראיות על העפלה למונדיאל בברזיל – הצהרות שפגעו בסופו של דבר בו עצמו. בתחילת הקמפיין הוא הכריז שאצלו השחקנים יצחצחו שיניים עם שיטת ה־4־4־2, שאיתה הפך למאמן הבכיר ביותר בליגה בתום תקופתו בהפועל ת"א. אבל אחרי הכישלונות בבאקו ומול רוסיה בר"ג, עבר גוטמן לשחק בשיטה שמוכרת למרבית השחקנים. נקודה חשובה נוספת: גוטמן אמר בתחילת הדרך כי שחקנים שלא ישחקו בקבוצות שלהם לא יוכלו להיות חלק מהנבחרת, אבל גם כאן זיגזג שוב ושוב, ראה ערך יוסי בניון וטל בן־חיים.

 

מונדיאל לא, יורו כן? אולפן ynet ספורט    (צילום: חגי דקל ואורי דוידוביץ)

מונדיאל לא, יורו כן? אולפן ynet ספורט    (צילום: חגי דקל ואורי דוידוביץ)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

3. נאמנות במבחן. כמו לא מעט מאמנים לפניו, גם גוטמן בחר ללכת מתחילת הקמפיין על שחקנים שהכיר ובטח בהם. הבעיה היא שגם כשהם לא פגעו גוטמן התקשה לוותר עליהם, והדברים נכונים בעיקר לשחקניו לשעבר בהפועל ת"א: ביברס נאתכו שקיבל ממנו את המפתחות אבל איכזב בגדול, ערן זהבי שלא מצליח לשחזר את היכולת ממכבי ת"א במדים הלאומיים, ואיתי שכטר שקיבל פרגון יתר תקופה ארוכה. לזכות המאמן ייאמר שבמהלך הקמפיין לא חשש לתקן טעויות ולהפיק לקחים.

 

הצהרות לא אחראיות. אלי גוטמן (צילום: צביקה טישלר ) (צילום: צביקה טישלר )
הצהרות לא אחראיות. אלי גוטמן(צילום: צביקה טישלר )

 

4. מחכים לבשורה. כולנו קיווינו לראות התקדמות בנבחרת בעידן גוטמן, בדיוק כמו שראינו בהפועל ת"א, אבל בפועל הנבחרת לא הציגה כדורגל איכותי ולא חיברה אליה את האוהדים, כפי שקיווה גוטמן בתחילת הדרך. ייתכן ונקודת האור הייתה ה־3:3 מול פורטוגל, אבל מיד אחריה הגיעה ההתרסקות מול אזרבייג'ן. יש לציין את היחס המועדף שמקבל דודו אוואט הוותיק, שלא בפעם הראשונה מקבל אישור להגיע לאחר יתר הלגיונרים, ואת חוסר ההחלטיות של גוטמן בעניין יוסי בניון.

 

קיבל קרדיט מוגזם. איתי שכטר (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
קיבל קרדיט מוגזם. איתי שכטר(צילום: גטי אימג'ס)

 

5. אזרבייג'ן כמשל. אלי גוטמן כשל בשני משחקים מול יריבה נחותה. ארבע נקודות שהיו הופכות את המשחק מחרתיים בליסבון לרלוונטי, הלכו לאיבוד. גוטמן יכול להתפאר בהכנות שלו לקראת משחקים בינלאומיים, בקמפיינים האירופיים של הפועל ת"א והפועל חיפה, הוא גם השיג תוצאות טובות מול פורטוגל ובצפון־אירלנד, אבל דווקא מול יריבה שהיה חייב לעבור נפל בגדול. וזה כל הסיפור, כי בפועל, מתוך 15 נקודות אותן גוטמן טען בתחילת הקמפיין "שחייבים להשיג" מול לוקסמבורג, צפון־אירלנד ואזרבייג'ן, השיגה הנבחרת רק 11, מה שמחדד את הכישלון מול אזרבייג'ן: ארבע נקודות שיכלו לשנות את תמונת הקמפיין כולו. וככל הנראה גם את עתידו של אלי גוטמן.

 

מקבל יחס מועדף מגוטמן. דודו אוואט (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
מקבל יחס מועדף מגוטמן. דודו אוואט(צילום: עוז מועלם)

 

מדוע גוטמן צריך להמשיך לקדנציה נוספת?

1. עמידה ביעדים. לפני פתיחת הקמפיין, ישב אבי לוזון עם אלי גוטמן והציב בפניו מטרה ברורה: לסיים במקום השלישי. בניגוד לקמפיינים אחרים בהם לוזון השתולל עם הצהרות לא מציאותיות, הפעם הבין יו"ר ההתאחדות כי בבית שכולל את נבחרות פורטוגל ורוסיה הסיכוי לעלות אפסי ולכן התמקד במקום השלישי, שהיה הפעם בעל חשיבות מירבית. המקום השלישי שהנבחרת הבטיחה לעצמה מקנה לה הגרלה נוחה יותר בקמפיין מוקדמות יורו 2016 בצרפת, שיכלול 24 נבחרות, כך שהמקום השלישי יהיה בעל סיכוי ריאלי להעפיל.

 

2. שדרוג שחקנים. גוטמן קיבל נבחרת לא מסודרת, עמוסת זימונים מוזרים של המאמן הצרפתי לואיס פרננדז, ובעיקר נבחרת שסועה חברתית. בשנה וחצי הצליח גוטמן לטפח ולייצר כמה שחקנים משמעותיים שהפכו לבאנקרים אצלו. מדובר בין היתר באיתן טיבי שעד אז כלל לא היה בנבחרת, עדן בן־בסט, מהראן ראדי, שרן ייני, מאור מליקסון (שחזר בו מכוונתו לשחק במדי פולין), אופיר דודזאדה, וכמובן הפיכתו של תומר חמד לאס התקפי. מדובר במספר לא קטן של שחקנים שעברו שדרוג משמעותי בקמפיין אחד.

 

השתדרג תחת גוטמן. תומר חמד (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
השתדרג תחת גוטמן. תומר חמד(צילום: ראובן שוורץ)

 

3. גב מהשחקנים. לפני האימון אתמול באצטדיון ר"ג, הצהיר עדן בן־בסט כי גוטמן צריך להמשיך לקמפיין נוסף. דוגמה בודדת להלך הרוח בנבחרת. גוטמן זוכה לתמיכה כמעט אבסולוטית של השחקנים, שמדברים על מקצוען, מתפעלים מאסיפות הווידאו וממערך האימונים המדוקדק. גוטמן הוא מאמן יסודי שעושה שיעורי בית, עוקב ברצינות אחרי היריבות, עובד הרבה על טקטיקה והגיע לכל מגרש בארץ כדי לעקוב אחרי שחקנים.

 

4. עיקרון הרצף. בדיקה קצרה בהיסטוריה של גוטמן כמאמן, מגלה כי מוטיב השנה השנייה טוב באופן משמעותי אצל גוטמן, במקרה של נבחרת נכון יותר לדבר על קמפיין נוסף. זה קרה לו בבאר־שבע עם השיא של הזכייה בגביע, בהפועל חיפה עם האליפות, בהפועל ת"א עם הדאבל וגם בקפריסין הפרגמטיות של גוטמן באה לידי ביטוי רק לאורך זמן.

 

הקדנציה השנייה הייתה טובה בהרבה. אברהם גרנט (צילום: טל שחר   ) (צילום: טל שחר   )
הקדנציה השנייה הייתה טובה בהרבה. אברהם גרנט(צילום: טל שחר )

 

כל המאמנים הישראלים קיבלו עד כה לפחות שתי קדנציות (שרף ארבע, גרנט וקשטן שתיים), ואכן אצל רובם השנייה הייתה טובה יותר. גוטמן לא מתבייש להודות בטעויות, כמו אחרי התבוסה הביתית לרוסיה, בעקבותיה שינה את המערך. אין ספק שהקמפיין הבא, שעשוי להיות קריטי עבור הכדורגל הישראלי, עשוי לצאת נשכר מכך

שעל הקווים יעמוד מאמן שכבר התנסה בזירת הנבחרות, הלחץ התקשורתי ושיפור נקודות התורפה של הנבחרת.

 

5. אין תחליף ראוי. "זה לא היה 99 אחוז, זה היה מאה אחוז", אמר יו"ר ההתאחדות על הליך בחירתו של אלי גוטמן למאמן הנבחרת. ובצדק. נכון להיום, למרות המגרעות של גוטמן והקמפיין המאכזב, מבט על תחליפים אחרים חושף תמונה עגומה. החזרה הכאילו טבעית למועמדותו של אברם גרנט לא רצינית. נכון, לוזון וגרנט חברים קרובים, אבל גרנט כשל בשתי קדנציות כמאמן לאומי ולא אימן בתקופה האחרונה למעט מספר חודשים בפרטיזן בלגרד. גם אופציית המאמן הזר, אחרי הנפילות עם נילסן ופרננדז, כבר לא זוכה לתמיכה כמו בעבר, ולכך מצטרף גם השיקול התקציבי. בשורה התחתונה: אין מאמנים ישראלים בשלים על המדף, אין כסף למאמן זר, חדשות טובות עבור גוטמן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים