איש הצללים של ארדואן
העביר לאיראן מידע סודי שאספה ישראל וסייע לג'יהאדיסטים לחצות את הגבול לסוריה. ה"וול סטריט ג'ורנל" מפענח את חידת הקאן פיאדן, ראש הביון הטורקי שמכונה מספר 2 במדינה ושארדואן אמר עליו: "הוא שומר הסוד שלי"
הגרעין האיראני, מלחמת האזרחים בסוריה וההפיכות במצרים הסיטו בשנים האחרונות את תשומת הלב מטורקיה. חלק מההתפתחויות הללו, ובעיקר החשש מהנשק הכימי שבידי בשאר אסד, אף הובילו לשיפור יחסי ביחסי ירושלים-אנקרה - אבל טורקיה בראשות רג'פ טאיפ ארדואן נותרה מדינה ששואפת להגביר יותר ויותר את השפעתה במזרח התיכון, מגמה שמובילה לא פעם להתנגשויות עם ישראל.
בכתבה נרחבת בעיתון האמריקני "וול סטריט ג'ורנל" מופנה זרקור אל אחד מהמוציאים לפועל של האסטרטגיה הזו - הקאן פידאן, ראש ארגון הביון הטורקי, ה-MIT. פידאן, שמונה ב-2010 לראש ה-MIT (המקבילה הטורקית למוסד), הוא כנראה לא כוס התה של האמריקנים או של הישראלים, אבל הם הבינו שאיתו אולי קשה, אבל בלעדיו הרבה יותר בעייתי.
"הקאן פידאן הוא הפנים של המזרח התיכון החדש", אומר ג'יימס ג'פרי, לשעבר שגריר ארצות הברית בטורקיה ובעיראק. "אנחנו חייבים לעבוד איתו כי הוא יכול לבצע את העבודה. אבל אנחנו לא צריכים לחשוב שהוא חבר טוב של אמריקה. הוא לא".
בפגישה במאי בבית הלבן, בין נשיא ארצות הברית ברק אובמה לראש הממשלה הטורקי ארדואן, הטיח הנשיא האמריקני במארחו כי גורמי המודיעין מעריכים שטורקיה מאפשרת להעביר נשק לג'יהאדיסטים בסוריה, ולא מונעת מלוחמים זרים להצטרף לשורותיהם. באותה פגישה בחדר הסגלגל נכח גם פידאן, שמתואר בכתבה כאחד מאדריכלי אותה מדיניות, שמטרתה העיקרית היא הפלת אסד.
משטרת התנועה של פידאן
לדברי גורם אמריקני, אובמה ניסה לשכנע את ארדואן כי "לא כל הלוחמים הם לוחמים טובים". הטורקים טענו בתגובה כי אינם מסייעים לגורמים קיצוניים, ולצד זאת דרשו מהאמריקנים לחמש את האופוזיציה. אבל לפחות לפי המקורות המצוטטים בכתבה, עד לפני כמה חודשים ה-MIT בראשות פידאן שימש למעשה כ"משטרת תנועה" בגבול טורקיה-סוריה - ארגן העברת נשק ללוחמים נגד אסד ואפשר לשיירות לעבור במעברי גבול.
על פי ה"וול סטריט ג'ורנל", ב-2011 החל פידאן לנהל את המבצע הסודי לחיזוק המורדים באסד. הוא אפשר להעניק סיוע לוגיסטי למורדים (ובהם הקיצונים), וכן להעביר להם כסף ונשק, שהגיע לצפון סוריה מסעודיה, קטאר ואמירויות אחרות.
הדחתו של אסד אמורה לשרת עבור ארדואן אינטרס נוסף - הקטנת הסיכוי להקמת מדינה כורדית בצפון מזרח סוריה, סמוך לגבול הטורקי. על פי הטענות נגד טורקיה, שאותן היא מכחישה, הרשויות הסיעו לוחמים איסלאמיסטים לכפרים בגבול, אפשרו למטוס עמוס בג'יהאדיסטים לנחות בשדה התעופה חתאי, וטיפלו בפצועים מג'בהת א-נוסרה, ארגון המורדים המסונף לאל-קאעידה.
לא אויב של איראן
אבל לא רק סוריה מעסיקה את פידאן, בן 45. האיש שאחראי ליישום המדיניות של ארדואן הואשם על ידי שר הביטחון דאז אהוד ברק בהיותו פרו-איראני. "הוא שומר הסוד שלי. הוא שומר הסוד של המדינה", אמר ארדואן ב-2012 על ראש המודיעין שלו, שמונה לתפקיד אחרי שלוש שנים כיועץ במשרד החוץ. בארצות הברית ובישראל בחנו בחשש את התקדמותו, לאור מדיניותו בנושא האיראני.
גורם ישראלי אמר כי לישראל ברור שפידאן "אינו אויב של איראן". המתיחות גברה ב-2010, אז החל ה-CIA לחשוד כי ה-MIT תחת פידאן העביר לטהרן מידע סודי שאספו ארצות הברית וישראל. גורמים אמריקניים סבורים כי טורקיה, שניסתה אז לשפר את יחסיה עם הרפובליקה האיסלאמית, העבירה מידע מודיעיני לאיראן, ובו דו"חות סודיים של ארצות הברית בנוגע לממשלה באיראן. להערכתם, המטרה הייתה שיפור היחסים עם איראן, אך החיבוק עם טהרן נפסק עם פרוץ האביב הערבי.
גם ב-2011 היה פידאן במוקד עימות ישראלי-טורקי. אז הגן עליו ארדואן וטען כי ישראל צותתה לראש המודיעין שלו ועמדה מאחורי הדלפת שיחות סודיות בינו לבין ארגון הטרור הכורדי, PKK. "אנחנו יודעים שחוגים מסוימים עקבו אחר פידאן בעבר", אמר אז ורמז לדברי ברק על פידאן, שלפי דיווחים בטורקיה הובילו לפגיעה בשיתוף הפעולה בין ה-MIT למוסד. בסופו של דבר, "שיחות אוסלו" בין פידאן ל-PKK הביאו להסכם פיוס היסטורי. השנה גם ישראל וטורקיה התפייסו – שלוש שנים אחרי פרשת המרמרה – אבל בחודשים האחרונים אין התקדמות בשיחות על הפיצויים לקורבנות.
בלי סיגרים, בלי חליפות יקרות
פידאן, שמאז מינויו שינה את סדר העדיפויות של סוכנות הביון הטורקית כדי שיתאים לזה של ראש הממשלה ארדואן, הוא רק אחד משלושה ראשי ארגוני ביון במזרח התיכון שמנצלים את הוואקום היחסי בעקבות חוסר רצונה של ארצות הברית להתערב צבאית באזור.
לצדו בנושא הסורי נמצא ראש הביון הסעודי, הנסיך בין סולטן אל-סעוד, שמנגד תומך דווקא במשטר הצבאי במצרים, ולא באחים המוסלמים ומוחמד מורסי, כטורקיה ופידאן. השלישי, והיותר מוכר, הוא קאסם סולימאני האיראני. מפקד כוח קודס של משמרות המהפכה הוא יד ימינו של אסד, ומעניק לו סיוע ישיר, וכן בעקיפין דרך חיזבאללה.
"פידאן הוא האיש מספר 2 בטורקיה", צוטט ב"וול סטריט ג'ורנל" אמרה אוסלו, מומחה מודיעין טורקי. "הוא הרבה יותר חזק מכל אחד מהשרים או מהנשיא עבדוללה גול". גורמים טורקיים מתארים אותו כאדם צנוע וחסר יומרות, בניגוד לראש הביון הסעודי. "הוא לא בנדר. לא סיגרים, לא חליפות יקרות, לא משקפיים כהים. הוא לא ראוותני".
ראש הביון הטורקי פועל גם בתוך מדינתו. בשנה שעברה פידאן וה-MIT השתלטו למעשה על המודיעין הצבאי. קצינים בכירים בצבא הטורקי, שהיו בקשר הדוק עם ארצות הברית, נשלחו לכלא, ובפנטגון ראו זאת כמעין הפיכה פנימית.
טורקיה שינתה כיוון
בטורקיה לא אהבו את הכתבה ב"וול סטריט ג'ורנל". "אני יכול להבטיח לך ששיתוף הפעולה בנוגע לסוריה עם עמיתינו האמריקנים השתפר מאז הפגישה בבית הלבן במאי", אמר גורם טורקי לעיתון "הורייט".
וכנראה אותו גורם צודק. גם בכתבה עצמה מודגש שבחודשים האחרונים נראה שהגישה הטורקית אכן השתנתה. לפי העיתון האמריקני, אנקרה חוששת מההשפעה הגוברת של האיסלאמיסטים ליד הגבול, וזרם הלוחמים הג'יהאדיסטים לסוריה פחת באופן משמעותי. הנשיא גול אף הבהיר: "לוחמים קיצוניים עלולים לסכן את ביטחוננו". ועם זאת, גורם אמריקני שנשאל על פידאן לא היסס כשענה: "אנחנו מביטים על העולם דרך עדשות שונות".