בשקט, ביחד, נגד איראן: ישראל ומדינות ערב
אי היציבות במזרח התיכון והתנהלות ארצות הברית באזור הובילו לשיתוף פעולה חשאי בין ישראל ומדינות במפרץ הפרסי ובאזור. על הפרק: איום הגרעין האיראני והתפשטות אל-קאעידה
עוד בערוץ החדשות של ynet:
בתי כנסת ודירות נופש במקום דיור לזכאים
חילופי גברי: "דובר צה"ל אינו מערכת יח"צ"
הכאוס במזרח התיכון הביא לשיתוף אינטרסים הדוק בנושאים ביטחוניים ומדיניים בין ישראל ומדינות אלה. האחרונות רואות בה כעת כתובת יציבה ואמינה בכל הנוגע למאבק בגרעין האיראני - שמאיים גם על סעודיה, מדינות המפרץ, ירדן ומצרים - המאבק בטרור ובהתפשטות אל-קאעידה וגרורותיה בסיני, בסוריה ובאפריקה, וכן במאבק נגד הציר האיראני-סורי.
ישראלים שמעורים ביחסים החשאיים הללו הסבירו ל-ynet כי חלק ממדינות האזור חוששות מהוואקום שנוצר בשל עמדותיה המבולבלות והמהוססות של וושינגטון, ומחפשות משענת אמינה וחזקה שעמה ניתן לשתף פעולה, גם אם בחשאי. כך הפך הקשר הביטחוני והמאבק המשותף של ישראל ומצרים בארגוני הטרור בסיני להדוקים מאי פעם וכך התחזק גם שיתוף הפעולה בכל הנוגע למאבק בגרעין האיראני. "אינטרסים משותפים נוצרו בתוך חוסר יציבות אזורי", הסביר גורם ישראלי.
חלק מהמדינות רואות כיום בישראל תחליף מסוים לארצות הברית בהתנהלות היומיומית ומצד שני גשר לוושינגטון. ביקורת ישראלית פומבית כבר נמתחה על ממשל אובמה, בין היתר באשר להתמודדותו עם הפלת משטר מובארק והתנהלות אסד בסוריה. במקביל, לא מתיימרים בירושלים "להחליף" את הממשל האמריקני אך משתפים פעולה באופן חשאי עם משטרים שונים באזור.
יחסים אלו לא יקבל אישור רשמי בישראל, אך בדרג המדיני מדברים על מציאות חדשה וחיובית מאוד במזרח התיכון בכל הנוגע למעמדה האסטרטגי של ישראל. "לנו אין שום אינטרס שלתוך הוואקום ייכנסו הרוסים או האיראנים", אמר הגורם. "ישראל היא עוגן יציב וכתובת למדינות לא מעטות שרואות בה מדינה אמינה שעומדת מאחורי קווים אדומים שהציבה".
"ההסוואה האיראנית"
שיחות הגרעין בז'נבה זכו להבלטה בכלי התקשורת במפרץ, שניסו לצנן במעט את התקווה להסכם. מאמר מערכת בעיתון הסעודי "אל-עוכאז"
הסביר כי השיחות אינן חורגות ממשחק אינטרסים אזוריים משותף והוסיף כי ההתפתחויות האחרונות נועדו בעיקר כדי "להסדיר" מחדש את מעמדן של ארצות הברית ואיראן באזור. העיתון הסעודי "א-ריאד" ביקר את איראן וטען כי היא מנהלת את מדיניותה "כמו אדם שמסווה את זהותו האמיתית", והדגיש כי הרפובליקה האיסלאמית "מראה את פניה וחושפת מחשבות, אך מסתירה אחרות בשביל התמרון שהוא חלק מהמורשת האיראנית".
בעיתון הסעודי "אל-ווטן" הדגישו את עמדת ישראל, "שמציבה תנאים לפתרון בדרכי שלום" ואילו בעיתון "א-שרק אל אווסט" ציטטו מומחה ליחסים בינלאומיים באוניברסיטת ז'נבה ששפך מים קרים על ההתחממות. "המשא ומתן זקוק לעוד זמן. רוב מדינות ערב הימרו בצורה כושלת ונתנו אמון בוושינגטון, והיא עלולה לא להסתפק בנרמול היחסים עם טהרן ובהסרת הסנקציות באופן הדרגתי, אלא גם להעניק לה תפקידים עתידיים שעלולים להיות קריטיים", אמר.
Read this article in English