בעקבות הבג"ץ: כליאת מסתננים תופחת בחצי
בג"ץ אמנם קבע כי החוק שמתיר לכלוא מסתננים ללא משפט אינו חוקתי, ולכן החליטו בממשלה להפחית את משך המאסר. ל-ynet נודע כי שר הפנים יציג לנתניהו הצעה מתוקנת שעיקרה קיצור תקופת הכליאה לשנה-שנה וחצי. בנוסף, נשקלת ברצינות הקמת עיר אוהלים שתשמש מתקן שהייה פתוח
שר הפנים גדעון סער יציג בימים הקרובים בפני ראש הממשלה הצעת חוק מתוקנת לחוק למניעת הסתננות שפסל בג"ץ ועיקרה קיצור תקופת הכליאה של מבקשי מקלט לשנה-שנה וחצי - כך נודע ל-ynet. במשרד ראש הממשלה ובמשרדי הפנים והמשפטים בוחנים את הנושא באינטנסיביות מאז קבע בג"ץ בחודש שעבר כי התיקון לחוק למניעת הסתננות שמאפשר כליאה של מבקשי מקלט לתקופה של שלוש שנים אינו חוקתי.
חוק המסתננים - כתבות נוספות
- בג"ץ ביטל חוק: לא לעצור מסתננים ל-3 שנים
- בג"ץ מהדהד בשכונת התקווה: "הם מנותקים"
- ליקוי המאורות נבלם בבג"ץ / טור דעה
- הפתרון לחוק המסתננים: חוק רך יותר
- התפרצות בכנסת: "תנו לי תעודת מסתנן"
מטרת התוכנית החדשה של סער היא למנוע כניסה נוספת של מסתננים מצד אחד ומצד שני לא להפר את פסיקת בג"ץ. שר הפנים גדעון סער סירב להתייחס לדברים. מלשכתו נמסר כי התוכנית תוצג לציבור עם סיום גיבושה.
בנוסף, אחת החלופות הנוספות שנבחנת ברצינות היא השמת מבקשי המקלט בערי אוהלים שישמשו כמתקן שהייה פתוח. מטרת ההצעה היא להמשיך לאסור על מסתננים ומבקשי מקלט לעבוד ובמקביל לקיים את פסיקת בג"ץ. בג"ץ קבע בפסיקתו בחודש שעבר כי כ-2,000 מבקשי המקלט הכלואים ישוחררו תוך 90 יום. אם ההצעה החדשה של שר הפנים תאושר בממשלה ובכנסת, משמעות הדבר היא כי ייתכן שחלק מאותם 2,000 מבקשי המקלט לא ישוחררו.
יו"ר ועדת הפנים ח"כ מירי רגב אמרה ל-ynet: "קיצור תקופת הכליאה הוא צעד מידתי ונכון שהולם את פסיקת בג"ץ". לדבריה, "על היועץ המשפטי לממשלה לתת גיבוי למהלך הזה שמטרתו היא אחת - החזרת הביטחון לתושבי דרום תל אביב ולאזרחי ישראל". לדבריה, "חשוב בנוסף לקדם את פרויקט שיקום השכונות של דרום תל אביב כדי לספק מענה כולל לתושבים. בכוונתי לכנס את הגורמים מהמשרדים השונים כדי לפקח על השלמת החקיקה וקידום הפרויקט".
בדיון שנערך היום בוועדה לעובדים זרים של הכנסת בראשות ח"כ מיכל רוזין הציגו נציגי רשות ההגירה והאוכלוסין נתונים לפיהם מתוך 14,500 בקשות למקלט שהוגשו בין 2009 ל-2013 נבדקו כ-11,000 בקשות. מתוך המבקשים, רק 24 הוכרו כפליטים. חברת הכנסת איילת שקד אמרה כי "בניגוד לטענות כל המלעיזים הוכח שהרוב המוחלט של בקשות מקלט אכן נבדקו. הגיע הזמן שנסתכל למציאות עמוק בתוך העיניים. על ישראל משתלטים מהגרי עבודה שמחפשים לעצמם חיים טובים יותר על חשבון ביטחונם ואיכות חייהם של אזרחי המדינה, ולא פליטים החוששים לחייהם, כפי שמקובל להציג".
ח"כ רוזין אמרה: "אנחנו נמצאים ברגע דרמטי למבקשי המקלט בישראל, ובעתיד הקרוב צפויות להתקבל בעניינם החלטות מכריעות. בג"ץ קבע נחרצות שאי-המדיניות של הממשלה אינה קבילה ועליה להיפסק לאלתר, וחייב את הרשויות לפעול לאלתר לשחרור הכלואים שלא כדין - אבל הגורמים הרלוונטיים לא מצליחים לספק תשובות ברורות לגבי פעילותם בעניין מאז קבלת פסק הדין. יכול להיות שיש מי שלא בוער לו לפתור את מצוקת מבקשי המקלט בישראל - אני מצפה מהממשלה לגבש במהרה, כפי שהורה בג"ץ, מדיניות ברורה, הומאנית וחוקית".
בחודש שעבר הרכב מורכב של תשעה שופטים קבע בצעד נדיר פה אחד כי התיקון לחוק למניעת הסתננות, שמאפשר להחזיק מסתננים במשמורת לתקופה של שלוש שנים, אינו חוקתי. השופטים קבעו כי מדובר בהסדר שפוגע באופן שאינו מידתי בזכות החוקתית לחירות הקבועה בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. התיקון לחוק היה יוזמה של ראש הממשלה בנימין נתניהו. הדיון בבג"ץ בא בעקבות עתירה של מבקשי מקלט וארגוני זכויות אדם.
נשיא העליון אשר גרוניס הדגיש בהחלטתו כי דחיית התיקון עשויה להשתנות בהינתן נסיבות שונות: "עמדתי היא שפסק דיננו... נכון הוא לשעתו, ולאור הנסיבות הקיימות. שינוי מהותי לרעה בנסיבות יצדיק בחינה שיפוטית מחדש של העניין, אם הכנסת תחוקק שוב חוק דומה. יתירה מזו, פסק דיננו מתייחס לחוק שקבע תקופה של שלוש שנים של החזקה במשמורת. אף בנסיבות הקיימות כיום אין מניעה, לגישתי, לחוקק חוק חדש שיתיר החזקה במשמורת במשך תקופה קצרה משלוש שנים באופן משמעותי".
השופטת עדנה ארבל, שכתבה את חוות הדעת המרכזית, ציינה כי בשימת אדם במעצר לא מפני שהוא מהווה באופן אישי סיכון כלשהו - אלא על מנת להרתיע אחרים - ההתייחסות אליו אינה כאל מטרה אלא כאל אמצעי. השופטת עדנה ארבל הוסיפה: "אבקש להניח כי תוצאת פסק דין זה לא תהיה קלה לציבור הישראלי ותהיה קשה במיוחד לתושבי דרום תל אביב, שהמצוקה המשתקפת מזעקתם נשמעת כיוצאת מן הלב ומעוררת אמפתיה והבנה באשר לצורך לסייע להם במצבם".
גם השופט יורם דנציגר התייחס לתושבי דרום תל אביב: "אבקש להתייחס לטענותיהם של תושבי שכונות דרום תל אביב... מצוקתם של תושבי השכונות קשה, כואבת ובלתי נסבלת. זעקתם מהדהדת בלבנו וכאבם - כאבנו. עם זאת, הפתרון למצוקתם של תושבי השכונות אינו יכול להימצא, ולא ראוי שיימצא, בדמות חקיקה המתירה להחזיק במשמורת אלפי בני אדם – גברים נשים וטף – במתקני כליאה, לתקופת זמן בלתי מוגבלת, וזאת מבלי שהואשמו בדבר וללא אפשרות נראית לעין לגירושם".
Read this article in English