שתף קטע נבחר
 

ניוון שרירים ו-ALS: הטיפול שמשמר את השרירים

בעוד שהרפואה הקונבנציונלית מחכה שיימצא פתרון לחולי ALS ומחלות ניווניות אחרות, מבקשת הרפואה הסינית לשמר את התהליכים הטבעיים בגופו של האדם - במקום להניח להם להתנוון. איך דיקור סרעפתי מסייע לנשימה, וכיצד משמרים את יכולת התנועה אצל חולים במחלות ניווניות?

הפעלת שריר שמסרב לפעול, גירוי מערכת העצבים, טיפול ברקמה הפגועה והמרת הפחד בתקווה - אלו חלק מהדרכים הטיפוליות המוצעות לחולי ALS, טרשת נפוצה וחולים הסובלים ממחלות ניווניות אחרות, בראיית הרפואה הסינית, כדי לנסות ולשחזר תהליכים טבעיים כפי שהתרחשו במצב הקודם, הבריא.

 

בזמן שהרפואה המערבית מציעה אבחנה ועדיין מחפשת את הפתרון הטיפולי, מציעה הרפואה הסינית והמשלימה דרך נוסף לטפל בחולים. בעוד הראשונה ממתינה לפתרון רפואי, מעודדת הרפואה הסינית את המטופל ואת המטפל לשוחח עם הגוף, כדי לזהות היכן נקודות החולשה והחוזק שלו - ובהתאם לכך לטפל.

 

 

עוד על ALS:

 

רבים מהחולים במחלות אלו מאמינים כי באמצעות התגייסות אישית של גופם ושל רוחם הם יצליחו למצוא כוחות להתמודד עם תסמיני המחלה, ויעצרו את גופם מלהיכנע בקלות. ואכן זו אחת המטרות הראשוניות בטיפול בראייה זו: לקחת את הפחד ואת החשש של המטופל ולהמיר אותם בתקווה ובתעצומות גופניות חשובות. 

 

לחזק את האיברים והרקמות

מחלה ניוונית מגדירה מחדש את התהליכים הפיזיולוגיים בגוף, ובעצם משבשת את ההתנהלות הטבעית והבריאה שלו. בקצב המשתנה בין אדם לאדם מתחילים האיברים לאבד מיכולתם לתפקד ולפעול. התהליך מתחיל בגפיים, פוגע בסרעפת, ביכולת הדיבור ובאחיזת הגוף הטבעית.

 

על פי התפיסה של הרפואה הסינית וגישתה הטיפולית, אם השריר מאבד מיכולתו הטבעית לפעול - אנו נסייע לו לפעול. אם הרקמה מאבדת מיכולתה הטבעית לבצע תהליך פיזיולוגי אנו נסייע לה לעשות כך, כדי לסייע לשמר את התהליכים הטבעיים בגוף.

 

כדי להשיג את המטרה הטיפולית הזו יש לעודד את הגוף לתפקד כהלכה על ידי חיזוק האיברים או הרקמות הפגועות והחלשות. לכן, חשוב להימנע מפרוטוקולים טיפוליים שמעייפים את הגוף ואת השרירים ובהתאמה את מערכת העצבים, וליצור תשתית טיפולית אישית המתאימה לכל מטופל ומטופל.

 

אקופונקטורה (דיקור), אלקטרו אקופונקטורה, קומפרסים המשלבים צמחי מרפא, טווינא (פיזיותרפיה סינית), עיסוי רקמות, חימום הגוף, רפלקסולוגיה, תרגולי נשימה ועוד הם חלק משיטות הטיפול המשולבות בתהליך הטיפולי הזה.

 

לשמר את תפקוד הסרעפת

אחד התסמינים המורכבים שמהם סובלים חולי ALS הוא חולשת שריר הסרעפת, שמטרתו להגביר את נפח קיבולת הריאות ולאפשר לנשום. היחלשות הסרעפת גורמת למצוקה נשימתית חמורה אשר מקשה על חייו של החולה ואף מהווה עליהם איום.

 

דיקור סרעפתי, על פי הפרוטוקול הטיפולי שפותח על ידי רוני ספיר, מנהל המחלקה לטיפול במחלות ניווניות במרכז לרפואה משולבת בעמל סיעודית ברעננה, מוכיח כי ישנו שיפור משמעותי בתפקוד הסרעפת וביכולת הנשימה של המטופלים.

 

"הפרוטוקול משלב מספר טכניקות שהעיקרית שבהם היא האקופונקטורה", מסביר ספיר. "הדיקור מעודד ומגרה את מערכת העצבים להמשיך ולפעול, וכך משמר את היכולת התפקודית של הסרעפת. לשמחתי ולשמחת המטופלים, התוצאות הטיפוליות מגובות בבדיקות מעבדה שנערכו לחולים בבתי חולים".

 

הדיקור מעודד ומגרה את מערכת העצבים להמשיך ולפעול (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הדיקור מעודד ומגרה את מערכת העצבים להמשיך ולפעול(צילום: shutterstock)

  

למנוע אובדן תנועה ושיתוק הגפיים

כל חולה במחלה ניוונית יספר כי לרוב הגילוי מתחיל בתחושות עקצוץ, קפיצות שרירים, חולשה של השרירים ופגיעה בפעילות הגפיים. רבים אף יעידו כי התכווצויות או רפיון השרירים משתנים בעוצמתם והם לעתים קשים מנשוא, פוגעות באיכות החיים ובאיכות השינה. כאן מתחיל החלק של עבודת הגוף המשותפת של המטופל והמטפל ברפואה הסינית.

 

שיטות טיפול כגון טווינא, עיסויים, גירוי חשמלי של שרירים, רפואת תדרים, קומפרסים של צמחי מרפא ושימוש בשמנים ייחודיים מסייעות לעבוד על הגפיים ועל מערכת השרירים והעצבים באופן אינטנסיבי ונמרץ. הן מעודדות את השריר ואת הגפה לשמר בהם את החיוניות ואת הזרימה הנאותה של הדם כדי למנוע הידלדלות של מסת השריר ואובדן טווח התנועה של השריר.

 

חולים במחלה ניוונית נשענים לעתים קרובות על עזרים חיצוניים כמו הליכון וכיסא גלגלים. אלו מסייעים לחולה להגיע ממקום למקום, אך לא מסייעים לרקמה הנחלשת או הפגועה להמשיך ולשמר את התפקוד הטבעי שלה - לנוע. במקום זאת, הם מעצימים את תהליך ההתנוונות עקב הקיבעון וחוסר התנועה.

 

"ידוע כי כשהשריר בגופו של האדם אינו עובד, המוח בהתאמה מפסיק לשדר לו גירוי עצבי ותפקודי", אומר ספיר. "כשאנו יוצרים מגע עם גופו של החולה, מגע שמוביל להנעת הרקמה הפגועה, אנו מבטיחים כי התאים המרכיבים את הרקמה ממשיכים לקבל הזנה של דם ואנרגיה ומונעים את היחלשותם עד כמה שניתן. אנו יוצרים בגופו של המטופל תנועה, כאילו הוא מפעיל את גופו בעצמו".

 

לחבר את הגוף כולו

חילופי ידע בין מומחים מסין ומישראל הוביל לקביעה כי חשיפה לחום - בניגוד לקור - בשילוב זרמי מים בעוצמות משתנות מרפה את שרירי הגוף, מרחיב את כלי הדם, מגרה את זרימת הדם ומעצים את נוכחות החמצן בשרירים. פרי הפיתוח של חילופי הידע הוא "הקונכייה", תא טיפולי ייחודי הממוקם במחלקה ברעננה.

 

למעשה, זאת המחלקה הראשונה שהוקמה בישראל עבור חולים הסובלים ממחלות ניווניות אשר משלבת בטיפול אלמנטים חיוניים נוספים התורמים לבריאות המטופל ולאיכות חייו - וגם למשפחתו.

 

"מעבר להשפעות הטיפוליות המתרחשות בקונכייה", מסביר ספיר, "היא מאפשרת לגופו של החולה לזכור כי הוא יחידה אחת שלמה, שהרי המטופל נכנס לקונכייה בשלמותו והשפעתה מתרחשת על הגוף כולו ולא רק על החלקים החלשים או הפגועים".

 

באותו אופן שבו הוקדשה מחשבה לתפיסת הגוף כמכלול, מבטא המקום את התפיסה הטיפולית הסינית המתייחסת להשפעה של המרחב על האדם. בעוד החולים במחלות ניווניות חשים לעתים קרובות כי מרחב המחייה שלהם מצטמצם, נבנתה המחלקה בתפיסה מרחבית פתוחה המעודדת זרימה וניידות קלה לחולה ולצוות המסייע.

 

הקירות במקום, למשל, אינם מגיעים עד התקרה אלא מסתיימים בגובה ביניים, מה שמאפשר אינטימיות מחד גיסא אך חיבור וזרימה מאידך גיסא. חדרי הטיפול נקיים מחפצים מיותרים או מתמונות צבעוניות יתר על המידה, כדי להבטיח שקט מרחבי שיאפשר למטופל לעסוק בגיוס הכוחות והתעצומות הפנימיות - ולא בהקדשת מחשבה או תשומת לב לאלמנטים מיותרים הסובבים אותו.

 

קרן בית און היא מטפלת ברפואה סינית, מנהלת מסלול לימודי רפואה סינית ב"מזרח מערב " - מקבוצת עמל סיעודית



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אם השריר מאבד מיכולתו הטבעית לפעול - אנו נסייע לו לפעול
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים