שתף קטע נבחר

 
צילום: אביהו שפירא, שאטרסטוק, חיים צח

"אין הנחיות אבטחת חומרים מסוכנים מפיגוע"

כבר בשנת 2004 קבע דו"ח מבקר המדינה, כי אין הסדר לפיו מפעלים מסוכנים ימגנו ויאבטחו את מתקניהם מפני פגיעה חבלנית. 8 שנים אחרי, ב-2012, מצא המבקר כי טרם יושמו החלטות בעניין, ומזהיר: אי מתן הנחיות לאבטחת מתקני חומרים מסוכנים מפני איומים חבלניים עלול להעמיד את הציבור בסכנה

המבקר התריע מסכנה - לרשויות יש זמן: מבקר המדינה מצא כי למרות דו"חות קודמים, עדיין קיימים ליקויים מרכזיים וכבדי משקל שלא תוקנו בנוגע לטיפול בחומרים מסוכנים. המבקר, השופט בדימוס יוסף שפירא, כתב בדו"ח המתפרסם היום (ג') כי "נוכח הסכנה הפוטנציאלית הטמונה במפעלי החומרים המסוכנים, נדרש לקדם בדחיפות את סוגיית המיגון שלהם ולהעלותה בפני הממשלה". המבקר התייחס גם למיכל האמוניה במפרץ חיפה, שפעילותו עשויה להיפסק עקב הקמת מפעל אמוניה בדרום.

 

 

ביולי 2007 פרסם מבקר המדינה את הדו"ח "היערכות העורף ותפקודו במלחמת לבנון השנייה". אחד הפרקים עסק ב"טיפול בחומרים מסוכנים", שלמעשה עקב אחר הליקויים שעליהם הצביע משרד המבקר שלוש שנים קודם לכן.

 

בדו"ח שפורסם לפני יותר משש שנים נקבע כי גופי השלטון העוסקים בתחום החומרים המסוכנים פועלים כל אחד בתחומו ללא יד מרכזת ומתאמת ובלי שנקבעה תורה סדורה בתחום המניעה. בעקבות זאת החליטה הממשלה במאי 2008 כי המשרד להגנת הסביבה ישמש מנחה מקצועי לאומי לכל הרשויות בכל הנוגע לטיפול משולב בחומרים מסוכנים. בין היתר הוקמה ועדה בראשות המשרד להגנת הסביבה שתציע פתרונות הולמים בתחום.

 

אבל בביקורת נמצא כי ביולי 2012, יותר מארבע שנים לאחר החלטת הממשלה, טרם בוצעו פעולות מעשיות בחלק ניכר מהנושאים שבהם בחרה הוועדה לטפל. אמנם היו דיונים, אך הם לא הגיעו בדרך כלל לידי קבלת החלטות מעשיות.

 

ויש גם ליקויים שלא טופלו עוד מהדו"ח הראשון, שפורסם ב-2004. לפני תשע כתב משרד המבקר כי אין בדין הסדר שתכליתו שמפעלים מסוכנים ימגנו ויאבטחו את מתקניהם מפני פגיעה חבלנית ויונחו כיצד לעשות זאת. בפברואר 2006 הכין המשרד לביטחון הפנים הצעה להחלטת ממשלה הקובעת כי יתווספו 200 מתקני חומרים מסוכנים לרשימת הגופים המונחים על פי החוק להסדרת הביטחון בגופים ציבוריים.

 

אבל, ביקורת המעקב העלתה כי ביוני 2012 טרם הובאה לממשלה הצעת החלטה בדבר החלת החוק להסדרת הביטחון על גופים נוספים. משרד המבקר העיר למשרד לביטחון הפנים כי אי מתן הנחיות לאבטחת מתקני חומרים מסוכנים מפני איומים חבלניים עלול להעמיד את הציבור בסכנה.

 

המבקר קרא למשרד להגנת הסביבה לקבוע בתיאום עם שאר הגורמים הנוגעים בדבר תוכנית עבודה מפורטת ובהן לוח זמנים בנושאי הטיפול והמניעה של אירועי חומרים מסוכנים כמתבקש מהחלטת הממשלה ב-2008. הוא קרא למשרד לביטחון הפנים להסדיר ללא דיחוי נוסף את הכללת מתקני החומרים המסוכנים המוגדרים כמסוכנים ביותר במניין הגופים שיוחל עליהם החוק להסדרת הביטחון בגופים ציבוריים.

 

אין מידע מספק מבעלי מטענים מסוכנים בנמל

המבקר התייחס גם לחומרים מסוכנים המגיעים לנמל חיפה. הוא מצא כי אין דרישה מבעלי מטענים מסוכנים לפרט בהודעותיהם על אניות הנושאות חומרים מסוכנים, ולמסור מידע על רמת הסיכון של כל אחת מהמכולות - כנדרש על-פי תקנות הנמלים. המבקר העיר, כי בהיעדרם של נתונים אלה חברת נמל חיפה אינה יכולה לקבוע במדויק, לגבי חלק ממכולות החומרים המסוכנים, את משך הזמן המרבי שמותר להן לשהות בשטח הנמל.

 

בנוסף נמצא כי רשות הספנות והנמלים ונציבות הכבאות וההצלה לא קבעו כללים בדבר ההכשרה הנדרשת מצוות החירום של הנמל, ובדבר הזמינות הנדרשת של הגורמים בנמל שעל צוות החירום להסתייע בהם לצורך טיפול מהיר ויעיל באירועים חירום.

 

בביקורת התייחס המבקר גם לטיפול בשריפות באניות נוסעים המגיעות לנמל חיפה. הוא מצא כי אף על פי שחלפו יותר משנתיים מהמועד שבו נחתם הסכם בין הגורמים, שבו קיבלו עליהם שירותי הכיבוי את האחריות לכיבוין של דליקות בכל שיט העוגנים בנמל, עדיין רשות הכיבוי בחיפה לא הייתה ערוכה למקרה של אסון המוני בנמל.

 

המבקר כתב כי הוא רואה בחומרה את העובדה שאין מענה של כיבוי אש בכלי שיט, נוכח ממדי האסון הגדולים האפשריים במצב כזה. המבקר העיר כי יש להביא בדחיפות להיערכות כנדרש – במקום שבו יש אלפי נוסעים ומכולות עם חומרים מסוכנים – בהקדם האפשרי. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים