"רוסיה הציעה: צוללת גרעינית תמורת חלב"
בשנת 1993, זמן קצר לאחר נפילת ברה"מ, התקשתה רוסיה לשלם חוב של 100 מיליון דולר על יבוא מוצרי חלב מניו זילנד. ראש ממשלת ניו זילנד דאז היה "המום לחלוטין" מההצעה הרוסית לארצו: צוללת גרעינית ושני מטוסי מיג
בשביל החלב: איך משלמים חוב גדול במיוחד על יבוא חלב? ברוסיה כנראה מאמינים שבצוללות גרעיניות ובמטוסי מיג: רוסיה ניסתה ב-1993 להציע לממשלה הניו זילנדית להתפשר על חוב בסך 100 מיליון דולר שהצטבר בעקבות יבוא מוצרי חלב, שאותו התקשתה לשלם באותה תקופה, זמן קצר לאחר נפילת ברית המועצות. כך עולה מדברים שאמר ראש ממשלת ניו זילנד באותה תקופה, ג'ים בולג'ר, בראיון לספר חדש שייצא לאור בקרוב.
עוד חדשות מהעולם:
יומיים מפשיטת רגל: דירוג ארה"ב בסכנה
עבר לגור ביער: "לא מאמין במשכנתה"
טייפון של "פעם בעשור" בדרכו לפוקושימה
לפי ה"גרדיאן" הבריטי, שדיווח אתמול (ג') על פרטים מתוך הספר, אם מוסקבה הייתה קצרה במזומנים, הרי שלא חסר לה ציוד צבאי. רוסיה סברה שניו זילנד תסכים לסגור את החוב תמורת צוללת גרעינית אחת ושני מטוסי קרב מדגם מיג. ראש הממשלה בולג'ר אמר שהוא היה "המום לחלוטין" מההצעה של סגן ראש הממשלה הרוסי דאז, אלכסנדר שוקחין.
"הרוסים ניסו למצוא מקורות אשראי שונים לפני ששוקחין אמר שיש דרכים אחרות לשלם על החוב", סיפר מחבר הספר קלייב לינד. "הוא ציין שיש ביקוש רב למטוסי מיג ואף אמר שיש לרוסים עודף בטנקים. ג'ים בולג'ר נאלץ להסביר לו שהוא לא ממש מעוניין בטנקים יד-שנייה, אם בכלל".
בתגובה, שוקחין לא היסס והציע לראש הממשלה הניו זילנדי את הצוללת הגרעינית שתשמש
את המדינה שוחרת השלום לייצור חשמל. לפי הספר, ניו זילנד לא הייתה מדינה בעלת יכולת גרעינית באותם ימים, וסגן ראש הממשלה הרוסי סבר שהצוללת תוכל לשמש את המדינה ככור גרעיני ראשון לייצור חשמל. בולג'ר, שידע שפתרון כזה לא יתקבל בעין יפה בארצו, סירב בנימוס.
שתי המדינות הסכימו בסופו של דבר על פריסת תשלומי החוב וקיזוזו באופן משמעותי.
Read this article in English