החוב הממוצע של סטודנט - 1,165 ש' בחודש
סקר של התאחדות הסטודנטים: הפער בין ההכנסות להוצאות של הסטודנט הישראלי מביא אותו לאוברדרפט שנתי של 13,980 שקל. 78% מהסטודנטים עובדים במהלך הלימודים ומכניסים בממוצע רק 2,190 שקל בכל חודש. היו"ר אורי רשטיק: "הציבור הצעיר מתחיל את חייו בחובות ענקיים"
לומדים ומתרוששים תוך כדי: הפער בין ההכנסות להוצאות של הסטודנט הישראלי עומד השנה על 1,165 שקל בחודש, מה שמביא אותו לאוברדרפט שנתי של 13,980 שקל ושל 41,940 שקל לאורך כל שלוש שנות התואר. כך לפי נתונים שהציג היום (ב') יו"ר התאחדות הסטודנטים אורי רשטיק, בדיון בוועדת החינוך של הכנסת. לדברי רשטיק, כשמדובר בסטודנטים לרפואה או הנדסה הפערים גדולים עוד יותר.
סטודנטים - כתבות נוספות בנושא:
- סטודנטים, תפסיקו למלצר ותחפשו התמחות
- 80% מהסטודנטים גולשים בפייסבוק בשיעור
- צפת: קורס אקדמי חדש בגירוש שדים ותקשור
בדיון, שעסק בפתיחת שנת הלימודים האקדמית, הציג רשטיק בפני הנוכחים את נתוני ה"עובר ושב של הסטודנט בישראל", על פי סקר הסטודנט 2013 שערך מכון "מאגר מוחות" בעבור התאחדות הסטודנטים בקרב למעלה מ-9,000 סטודנטים.
הנתונים בולטים בייחוד בהשוואה לסקר דומה שנערך ב-2009, אז עמד הפער החודשי בין ההכנסות להוצאות על 675 שקל בחודש (8,100 שקל בשנה ו-24,300 שקל לאורך כל התואר).
עוד עלה מהסקר כי הסטודנט הישראלי מוציא בממוצע 1,872 שקל בחודש לצורכי מחיה כמו מזון, תחבורה, בריאות, תקשורת ואינטרנט ובילויים. עבור צורכי דיור משלם הסטודנט בממוצע 1,430 שקל. בסכום זה נכללים שכר דירה והוצאות
הוצאותיו של הסטודנט בסעיף הלימודים הינן הקטנות ביותר - 1,192 שקל בחודש, שכוללים את התשלומים עבור התשלומים עבור שכר הלימוד, ספרי לימוד וכדומה.
ומה באשר להכנסותיהם של הסטודנטים בישראל? מהסקר עולה כי חלקה העיקרי של ההכנסה מורכב ממשכורת מעבודה: 78% מהסטודנטים עובדים במהלך הלימודים ומכניסים בממוצע 2,190 שקל בכל חודש.
חלקה השני של ההכנסה מגיע לסטודנט מסיוע כלכלי של הוריו: 55% מהסטודנטים בישראל מקבלים סיוע כלכלי מהוריהם בגובה ממוצע של 700 שקל בכל חודש. החלק האחרון הוא הכנסה ממלגות - 49% מהסטודנטים מקבלים מלגה שבממוצע מכניסה להם 439 שקל בכל חודש.
רשטיק אמר בעקבות הנתונים כי "הציבור הצעיר בישראל מתחיל את חייו בחובות ענקיים. ממשלת ישראל חייבת להבין שהשנה הקרובה היא השנה המכרעת לטיפול ביוקר המחיה של ציבור הסטודנטים בפרט, ומעמד הביניים בישראל בכלל".