ברית הזוגיות לכנסת: זכויות שוות לכל נשוי
החוק יאפשר גם לפסולי חיתון ולבני אותו מין להינשא ולקבל זכויות שוות למי שנישא דרך הרבנות. את רישום הזוגות ינהלו שופטים מטעם משרד המשפטים
מהפכת הנישואים בישראל יוצאת לדרך? סיעת יש עתיד תגיש הבוקר (ג') למזכירות הכנסת את הצעת חוק ברית הזוגיות המבקשת לחולל מהפכה בשירותי הדת בישראל ולאפשר נישואים אזרחיים, נישואים לבני אותו מין ונישואים לפסולי חיתון. אמש אישרה הכנסת את חוק צהר, שיביא לפתיחת אזורי הרישום לנישואים וגירושים בכל מקום בארץ.
עוד דיווחי חדשות ב-ynet:
הקשישים בישראל - העניים בעולם המערבי
אובמה: הציתותים נועדו להגן על ארה"ב
את הצעת החוק גיבשו מטעם הסיעה חברות הכנסת עליזה לביא ורות קלדרון, יחד עם שרת הבריאות יעל גרמן ושר החינוך שי פירון. ביש עתיד, שפרסמה את הצעת ברית הזוגיות במצע הבחירות שלה, ינסו להעביר את החוק כבר בקדנציה הנוכחית. ההצעה עשויה לקבל תמיכה רחבה מסיעות הבית, גם אלו המכהנות באופוזיציה, אולם ייתכן שבבית היהודי ינסו להערים קשיים וינצלו זכות וטו השמורה להם מתוקף ההסכמים הקואליציוניים בענייני דת ומדינה. ביש עתיד אומרים כי כיוון שמדובר בסוגיה אזרחית ולא דתית, זכות הווטו למעשה לא קיימת.
עוד הסבירו במפלגה כי הצעת החוק גובשה לאחר דיונים ארוכים שמטרתם לגשר על הפערים בין חברי הסיעה המחזיקים בעמדות חילוניות יותר, ובין ח"כים בעלי תפיסה דתית כמו הרב שי פירון וח"כ דב ליפמן.
"מה שיכריע", נאמר בדיונים, "הוא האמונה המשותפת לכל חברי הסיעה ולפיה לכל זוג, שני בני אדם, עומדת הזכות להחליט כיצד למסד את הקשר הזוגי שלהם ולממש את אהבתם (חילוניים, פסולי חיתון, זוגות בני אותו מין, גרים שלא הוכרה יהדותם, חסרי דת)".
לאחר לא מעט מחלוקות וחודשים של עבודה סביב החוק הנוגע בסוגיה כבדה ומורכבת נמצא המתווה למי שלא יבחרו להתחתן במסלול הדתי או למי שהמסלול הדתי אינו מכיר בהם. החוק יוצר למעשה מוסד אזרחי חדש, שיתקיים במקביל למוסד הדתי הקיים, מבלי להתערב או לפגוע במעמדם או באופיים של הנישואים והגירושים הדתיים ומבלי לגרוע מסמכותה של הרבנות (אין מדובר בנישואים אזרחיים, אלא בהסכם אזרחי נפרד).
מלוא הזכויות והחובות גם למי שנישא בחו"ל
על פי הצעת החוק, מרגע שבני הזוג באו בברית הזוגיות, יוענקו להם מלוא הזכויות והחובות האזרחיות החלות על בני זוג נשואים. ההסדר החוקי חוסך לזוגות שאינם יכולים או רוצים למסד את יחסיהם בהסדר הקיים את הסדרת היחסים בחו"ל, ללא ליווי משפחתם וחבריהם וללא הוצאות כספיות כבדות.
אחד ההבדלים בין המסלול החדש המוצע ובין המסלול שבוחרים כיום הזוגות - נישואים בחו"ל - הוא שהסדר שכזה אינו מבטיח ודאות משפטית ויציבות לבני הזוג ואף לא מקנה להם זכויות משפטיות ואחרות.
הצעת החוק מפרטת את הסדר החדש שייווצר עם חקיקת החוק: "אותן זכויות וחובות יחולו על זוגות שבחרו במסלול של ברית הזוגיות מכוח רישומם במרשם מיוחד, אשר ינוהל באמצעות רשמים שימנה שר המשפטים. זאת לאחר שהם נמצאו כשירים להתמנות כשופטים בבית משפט לענייני משפחה", נכתב בהצעה.
"הצעת החוק קובעת מנגנונים אזרחיים בכל הנוגע לעריכת ברית הזוגיות, למילוי הבקשה לעריכת ברית זוגיות ולתנאי הכשירות שצריכים להתקיים אצל בני הזוג. כמו כן קובעת ההצעה מנגנונים העוסקים בהתרה של ברית הזוגיות ומחיקתם של בני הזוג מהמרשם".
שר האוצר יאיר לפיד הבהיר: "לא באנו לממשלה ולכנסת בשביל להסתכל על המציאות מהצד, באנו לחולל מהפכה אזרחית שברית הזוגיות היא נדבך חשוב שלה. אין לנו שום ויכוח או עימות עם הממסד הדתי בשאלת הנישואים והגירושים, אבל אנחנו צריכים לתת פתרון אזרחי לכל אדם, יהודי או לא יהודי, גיי או סטרייט שרוצה לחיות יחד. אחת מזכויות היסוד האנושיות היא הזכות לאהוב בכל דרך שנראית לך נכונה".
Read this article in English