תנו לה ללכת / על אליס שלזינגר
"מחוץ לרדאר": מדור שבועי חדש הסוקר ומעניק זווית נוספת למתרחש בענפי הספורט שאינם זוכים לכותרות מהדהדות. והפעם: ההתנהגות הילדותית של איגוד הג'ודו, ההרפתקאה החורפית של לולו ג'ונס וביקורות סמים בג'מייקה ובקניה
איגוד הג'ודו מציג חצאי אמיתות
איגוד הג'ודו שלח השבוע את תשובתו לאליס שלזינגר המבקשת לעבור ולייצג מדינה אחרת. נכון לעכשיו האיגוד לא אישר את שחרורה של שלזינגר ואף הזכיר לה את התקנון הדורש שלוש שנות צינון מספורטאי שהתחרה באולימפיאדה המעוניין לייצג מדינה אחרת.
עוד ב-ynet ספורט
- תפנית מפתיעה בסאגת ליאור אסולין
- דרבי ישראלי: עומרי כספי וגל מקל עושים כבוד לישראל
- NBA: פול פירס וקווין גארנט השתיקו את לברון ג'יימס
האמנם? השנה החלה לייצג את ישראל קופצת המשולשת, חנה קנייזבה-מיננקו. לפני קצת יותר משנה ייצגה קנייזבה-מיננקו את אוקראינה באולימפיאדה ואף סיימה במקום הרביעי המכובד. אז איך בדיוק קנייזבה-מיננקו עברה לייצג את ישראל ואף התחרתה עבורה באליפות העולם האחרונה למרות שטרם חלפו שלוש שנים?
סעיף 2 בחוק 41 לאמנה האולימפית אכן קובע תקופת צינון בת שלוש שנים לספורטאי שהתחרה באולימפיאדה ועובר לייצג מדינה אחרת, אך גם מבהיר כי התקופה הזו עשויה להתקצר ואף להתבטל כליל אם מתקבל אישור מהמדינה אותה עוזב הספורטאי ומהוועד האולימפי הבינלאומי.
במקרה של קנייזבה-מיננקו היחסים הטובים בין איגוד האתלטיקה האוקראיני לאיגוד הישראלי הביאו למתן השחרור ובכפוף לאישור הוועד האולימפי בוטלה תקופת הצינון של קנייזבה-מיננקו לגמרי.
כעת נשאלת השאלה מדוע איגוד הג'ודו מתעקש שלא לשחרר את שלזינגר ובכך לפחות לקצר
את תקופת הצינון שלה? שלזינגר מסוכסכת עם האיגוד מזה תקופה ארוכה בשל ההתעקשות שתתאמן בנבחרת אצל שני הרשקו, המאמן של יריבתה, ירדן ג'רבי בניגוד לרצונה להתאמן אצל מאמנה האישי וארוסה, פאבל מוסין.
בלי לשפוט מי צודק, ברור כבר לאחר זמן כה ארוך של נתק כי שני הצדדים אינם מסוגלים לרדת מהעץ שטיפסו עליו. אליס לא תוכל להתחרות תחת האיגוד הנוכחי, אף אחד מהצדדים לא יוכל בין רגע להעלים את המשקעים ולחזור לשגרה כאילו כלום לא קרה.
כרגע כל רצונה של שלזינגר הוא להמשיך ולהתחרות בג'ודו, לא ברור מדוע האיגוד ממשיך להתעקש ולמנוע זאת ממנה, על אחת כמה וכמה כשבמשקל שלה הם נהנים כיום מיהלום אמיתי כמו ירדן ג'רבי, אלופת עולם ופוטנציאל אדיר למדליה אולימפית. הנפנוף בתקנון ובעיקר הצגתו בצורה מעוותת מוציאים לאיגוד דימוי של ילד קטן המתעקש להמשיך ולריב במקום לסיים את הסכסוך ולהתקדם הלאה.
המשוכה החדשה של לולו ג'ונס
למרות שמעולם לא זכתה במדליה אולימפית, לולו ג'ונס תמיד ידעה לפרוט על מיתרי הרגש של האומה האמריקאית חובבת הדרמות והסיפורים סוחטי הדמעות. החל מסיפור חייה הנוגע ללב של הילדה שנאלצה להתגורר עם משפחתה הענייה במרתף של כנסייה, דרך הטרגדיה באולימפיאדת בייג'ינג בה הגיעה כפייבוריטית והתנגשה באחת המשוכות ועד לראיון החושפני לפני אולימפיאדת לונדון בו סיפרה בגילוי לב על היותה בתולה בשל אמונותיה הדתיות האדוקות והקושי הרב הכרוך בכך.
אחרי שפספסה במעט מדליית ארד באולימפיאדת לונדון, ג'ונס ככל הנראה הבינה שנוכח העובדה שתהיה כבר בת 34 באולימפיאדת ריו ובהתחשב במתחרות האדירות בענף המשוכות כמו בריאנה רולינס וסאלי פירסון סיכוייה למדליה אולימפית על המסלול אזלו.
זה לא אומר שהיא ויתרה על החלום לזכות במדליה אולימפית. ממש לא. זמן קצר לאחר האכזבה באולימפיאדת לונדון, החליטה ג'ונס לבצע הסבה מקצועית ובצעד מפתיע בחרה להתמודד על מקום בנבחרת ארצות הברית לאולימפיאדת החורף במזחלות שלג.
"אני פשוט נואשת למדליה אולימפית", הודתה ג'ונס כשנשאלה על המהלך המוזר, "אם הייתה לי כבר מדליה אולימפית, לא הייתי מתנסה במזחלות שלג. ברור שלא".
השבוע רשמה ג'ונס ניצחון חשוב בסיפור הסינדרלה שלה כשהתקבלה לנבחרת ארצות הברית לקראת סבב גביע העולם הקרוב. עם זאת, מקומה של ג'ונס באולימפיאדת החורף עדיין לא מובטח, נכון לעכשיו ארצות הברית יכולה לשלוח רק צוות אחד לסוצ'י, אך בהתאם להישגיה בגביע העולם המספר אף עשוי לגדול עד לשלושה צוותים מה שישפר כמובן משמעותית את סיכוייה של ג'ונס להפוך לאחת מהספורטאיות הבודדות שהשתתפו גם באולימפיאדת הקיץ וגם באולימפיאדת החורף.
ההרפתקה החורפית של ג'ונס מעוררת כצפוי עניין גדול בארצות הברית והביאה לחשיפה עצומה לענף שלרוב נמצא בשוליים. ג'ונס עצמה כבר הצליחה להוסיף כמה זרדים למדורה כשפרסמה סרטון שהפך במהרה ללהיט ויראלי בו היא חושפת את תלוש המשכורת הנמוך שלה מהתאחדות המזחלות ומבכה על אי יכולתה לשלם את שכר הדירה. תגיע לסוצ'י או לא, במקרה של ג'ונס זה כמעט לא משנה, מעניין יהיה בכל מקרה.
ג'מייקה וקניה תחת השגחה
תחת מעטה חשאיות, נחתו ביום רביעי האחרון שלושה נציגים של הסוכנות למלחמה בסמים הבינלאומית בג'מייקה כדי לערוך ביקורת מקיפה על מדיניות בדיקות הסמים במעצמת הריצות הקצרות. הרקע לביקור הוא ראיון שהעניקה בכירה לשעבר בסוכנות למלחמה בסמים הג'מייקנית ל"ספורטס אילוסטרייטד" באוגוסט האחרון בו טענה כי במדינה לא נערכו בדיקות סמים בחצי השנה שקדמה לאולימפיאדת לונדון.
ראשי הרשות אף הצליחו להכעיס עוד יותר את הסוכנות הבינלאומית כשביקשו לדחות את הביקור שלהם, מה שהוביל לאיומים בלתי מפורשים בהרחקה מתחרויות בינלאומיות לרבות האולימפיאדה. הסוכנות למלחמה בסמים סירבה להתייחס בתקשורת לממצאים שעלו מהביקור, ובכירי הספורט בג'מייקה הסתפקו רק בלהגיד שהביקור היה מועיל עבורם.
מעצמת אתלטיקה נוספת שסומנה על ידי הסוכנות למלחמה בסמים היא קניה: בין השנים 2010-2012 נתפסו 17 רצים קנייתים על שימוש בחומרים אסורים, עלייה מדאיגה של 15 ספורטאים ביחס לשנים 2008-2010. בשל הנתונים הללו ערכה הסוכנות ביקורת במדינה כבר באוקטובר 2012. חלפה שנה ובסוכנות לא מרוצים בלשון המעטה מההתקדמות המועטה אם בכלל שעשתה המדינה האפריקאית מאז בכל הקשור למדיניות הפיקוח על השימוש בחומרים אסורים. בחודש הבא הסוגיה הקנייתית אף תעלה לדיון בכינוס של הסוכנות בדרום אפריקה.
ימים יגידו האם נגלה כי רבות מההצלחות המדהימות של כוכבי האתלטיקה בשנים האחרונות היו לא יותר משקר אחד גדול או שמא נמשיך ליהנות מהספק.