טיפה בים של קיצוצים
מערכת הביטחון אמנם קיבלה 2.75 מיליארד מעודפי התקציב, אבל הקיצוץ לא יאפשר לצבא לקיים את התוכנית הרב-שנתית "תעוזה". צה"ל ייאלץ לקצץ אימונים, לפנות בסיסים ולמכור נשק
במערכת הביטחון סבורים שצה"ל לא יוכל לבצע את תוכנית הקיצוץ הרב שנתית "תעוזה", למרות התוספת לתקציב שעליה החליט היום (ה') הקבינט. בשבועות הקרובים יגדיר צה"ל תוכנית חירום מינימלית ל-2014, שתאפשר לו לקיים אימונים ומוכנות סבירה לתרחישי מלחמה או מערכות צבאיות גדולות - אם וכאשר יקרו.
אבל עוד קודם לכן, בימים האחרונים עדיין מתנהל ויכוח סביב התקציב של השנה החולפת, 2013. בכיר במערכת הביטחון טוען שמשרד האוצר מסתיר מראש הממשלה ומהקבינט הביטחוני את העודפים האמיתיים שיהיו בתקציב 2013. האוצר מעריך את הסכום בכחצי מיליארד שקל לכל היותר, בעוד אותו בכיר ביטחוני טוען שמדובר במספר שנע בין 10 ל-30 מיליארד - סכום שעשוי להיות בעל השפעה דרמטית לא רק על מערכת הביטחון.
כדי להכריע בסוגיה זאת - במיוחד על רקע העובדה שהקיצוץ בתקציב הביטחון גדל מ-4 מיליארד שקל כמתוכנן לכ-7.5 מיליארד בפועל - ביקש שר הביטחון משה (בוגי) יעלון מראש הממשלה לכנס היום את הקבינט הביטחוני. אבל לטענת אותו בכיר, האוצר עדיין מסרב להציג באופן רשמי את העודפים לתקציב 2013.
מאיפה הכסף? פינוי בסיסים במרכז
היום אחר הצהריים החליט הקבינט לתת למערכת הביטחון כשני שליש מהסכום שביקשה, כלומר 2.75 מיליארד שקל. האוצר רצה שהתוספת הזאת תהיה מותנית בצעדי ייעול שתבצע מערכת הביטחון, אבל השר יעלון התנגד, ובסופו של דבר קיבלו ראש הממשלה והקבינט את דעתו.
לדברי בכיר במערכת הביטחון, גם הסכום הנוכחי של תקציב הביטחון לא יספיק, אולם המשרד מתכוון להשלים את החוסרים באמצעות פינוי מזורז של מחנות צה"ל ממרכז המדינה. הפינוי הזה יממן הן את תקציב האימונים וההצטיידות החסר והן את המחנות החדשים שיבנה צה"ל בפריפריה.
מערכת הביטחון התחייבה להציג תוך חודש ימים את התוכנית לפינוי מחנות צה"ל מהמרכז, שפוטנציאל ההכנסות ממנה הוא כ-80 מיליארד שקל (ראש הממשלה יקים ועדה בראשות מנכ"ל משרדו ומנכ"ל משרד הביטחון שיפקחו על התהליך). השר יעלון טוען שהצעד הזה יועיל לא רק לצה"ל אלא גם יאפשר הורדת מחירי הדיור ובכך תושג מטרה כפולה.
בנוסף מתכוון צה"ל למכור בהליכים מזורזים טנקים ומערכות נשק אחרות, כולל מטוסים, שאותם הוציא מהמערך. גם כספים אלה ישמשו למימון החוסרים בתקציב הביטחון.
הפשרה הזאת משאירה כנראה לצה"ל כמיליארד וחצי שקל לתגבור תוכנית האימונים הכמעט מסוכנת בדלותה שהכין צה"ל למקרה שלא יקבל תקציב. אבל הצבא, שמקבל לצרכי פעילותו רק 22 מיליארד מתוך כל 51 מיליארד השקלים בתקציב מערכת הביטחון, לא יוכל לקיים את מלוא הפעילות. לכן, במחצית 2014 צפוי צה"ל לצמצם עד למינימום את מוכנותו ואת האימונים, וזאת דווקא בשעה שצפויים להבשיל כמה מתרחישי הסיכון החמורים ביותר שישראל עשויה לעמוד בפניהם בעתיד הקרוב, בהם איראן, קריסת המו"מ מול הפלסטינים ותרחישי התלקחות בעזה ואולי גם בגבול לבנון.