משמרות המהפכה: מחויבים ל'מוות לאמריקה'
הארגון הצבאי האיראני הודיע כי "הסיסמה היא סמל לעוצמה ולנחישות של האומה האיראנית נגד שליטת ארצות הברית, האכזרית, שאינה אומה אמינה". בהודעת הארגון נכתב כי "לא ניתן לסמוך על הבית הלבן". ביום שני צפויות להתקיים באיראן הפגנות נגד ארה"ב
רוחות חדשות נושבות באיראן? כנראה שלא בכל מקום: משמרות המהפכה באיראן הודיעו היום (שבת) כי הם עדיין מחוייבים לסיסמה "מוות לאמריקה", שנאמרה בעשרות השנים האחרונות בטקסים רשמיים, גם בטקס לציון 34 שנים להשתלטות המהפכנים על שגרירות ארצות-הברית בטהרן. "הסיסמה 'מוות לאמריקה' היא סמל לחוזק ולנחישות של האומה האיראנית כלפי הדומיננטיות של ארצות-הברית האכזרית, שאינה אומה אמינה". כך נכתב באתר האינטרנט של משמרות המהפכה.
עוד חדשות על איראן:
קרי וביידן לסנאט: לא להחריף הסנקציות
"התמוטט ומאושפז". לאן נעלם חמינאי?
איראן: ממשיכים להעשיר אורניום ל-20%
ביום שני יתקיימו הפגנות באיראן לציון יום השנה ה-34 להשתלטות על השגרירות האמריקנית בטהרן. בשבועות האחרונים היה ויכוח ציבורי במדינה לגבי המשך השימוש בסיסמה ולגבי המשך ציון היום, לאור הפשרת היחסים עם ארצות הברית ושיחת הטלפון הראשונה בין נשיא אמריקני לנשיא איראני מאז עליית שלטון האייתוללות ב-1979. באותן הפגנות שורפים האיראנים את דגלי ארצות-הברית.
בהודעת משמרות המהפכה נכתב כי פרשת הריגול הבינלאומית, שבה האזינה ארצות-הברית גם למנהיגים במדינות ידידותיות, מוכיחה "שלא ניתן לסמוך על ההנהגה שבבית הלבן".
משמרות המהפכה הוא ארגון צבאי שהוקם לאחר המהפכה האיסלאמית ב-1979 באיראן והוא נאמן ישירות למנהיג העליון, האייתוללה עלי חמינאי. הוא מונה כ-200 אלף חיילים בזרועות הים, האוויר והיבשה ותפקידו העיקרי להגן על המשטר האיסלאמי במדינה ועל ערכי המהפכה. לארגון יש השפעה רבה גם מעבר לתחום הצבאי, כמו בפוליטיקה ובכלכלה. רבים ממנהיגי המדינה שירתו בעבר כקצינים במשמרות המהפכה, בהם הנשיא הקודם מחמוד אחמדינג'אד וראש צוות המשא ומתן של איראן בנושא הגרעין, עלי לריג'אני, שאף עמד בראש הארגון בשנות השמונים.
"מוות לאמריקה גם בזמן השיחות"
האייתוללה אחמד חתאמי, אחד מבכירי אנשי הדת באיראן, אמר בדרשה במסגד בטהרן כי איראן תמשיך לשאת את הסיסמה "מוות לאמריקה", בזמן שהיא תשתתף בשיחות בנושא הגרעין.
במקביל, הושקה לאחרונה באיראן תחרות אנטי-אמריקנית נושאת פרסים. במסגרת התחרות, הובטחו 100,000,000 ריאל איראני (כ-4,000 דולר) ל"שונא אמריקה הגדול ביותר" שיביא את תחושותיו לביטוי בכרזות, סלוגנים או קריקטורות.
מנגד, אנשי הרשויות בטהרן הורו בתחילת השבוע להסיר כמה כרזות עם סיסמאות אנטי-אמריקניות, שנתלו ברחבי העיר. כך דיווחה סוכנות הידיעות הרשמית של איראן, אירנ"א. לפי גורם בעיריית טהרן, חלק מהשלטים האנטי-אמריקניים הוצבו בניגוד לחוק ולכן העירייה הסירה אותם. אף שלדברי איש העירייה האדי
איאזי הכרזות הורדו משום שנתלו ללא רשות, בסוכנות הידיעות רויטרס הדגישו כי הדבר עשוי להיות עדות נוספת לניסיונה של איראן להציג עצמה כמי שמעוניינת ביחסים טובים יותר עם ארה"ב על רקע המשא ומתן המתחדש בין טהרן למערב.
בכל שנה מתקיימת באיראן תהלוכה נערכה לציון יום השנה להשתלטותם של סטודנטים איראנים על "קן המרגלים", כפי שכונתה השגרירות האמריקנית בטהרן, אירוע שהתרחש ב-4 בנובמבר 1979. ההשתלטות על השגרירות, שבה נלקחו 52 עובדיה כבני ערובה, הובילה למשבר דיפלומטי בין טהרן לוושינגטון, שארך 444 ימים. בעקבות משבר חטיפת הדיפלומטים, נותקו היחסים הדיפלומטים בין שתי המדינות.
Read this article in English