הפוליגרף חסוי, האישה לא העידה. המחדלים
השופטים שזיכו את ליברמן פה אחד מתחו ביקורת על המשטרה והפרקליטות בפרק שכינו "מחדלי חקירה". הם תהו מדוע אשתו של השגריר בן אריה לא תושאלה ולמה לא נגבתה עדות מפורטת מח"כ קירשנבאום: "לא היה צורך במאמץ מיוחד"
תוצאות משפטו והזיכוי המהדהד של אביגדור ליברמן היום (ד') היו אולי יכולות להיות אחרות. בהכרעת הדין מציינים השופטים שתי נשים שמהן ניתן היה לגבות בקלות עדויות, שישפכו אור על הגרסאות השונות וביכולתן להפריך או לאשש את הנטען. את הנשים, סגנית השר פאינה קירשנבאום ורעייתו של זאב בן אריה, איש במשטרה לא טרח לחקור.
ליברמן זוכּה - דיווחים נוספים ב-ynet:
דרמה פוליטית: ליברמן זוכה פה אחד
ליברמן: הסתיימו 17 שנה. פרק זה מאחוריי
נתניהו לליברמן: "שמח על שובך לממשלה"
השופטים: אין הסבר לפרץ האזרחות הטובה של דני אילון
העדות שלהן הייתה אולי עשויה לשנות את התוצאה - מפלה לפרקליטות, זיכוי פה אחד לליברמן בפרשת השגריר. בפרק "מחדלי חקירה" בהכרעת הדין השופטים אף הביעו תמיהה מדוע לא ניתנה גישה לעדות הפוליגרף של השגריר בן אריה, שיכולה הייתה להשפיע על תוצאות המשפט.
- לקריאת הכרעת הדין המלאה - לחצו כאן
שתי הנשים, כך לפי השופטים, שמעו ממקור ראשון את פרטי המקרה אחרי המפגש בין ליברמן לבין בן אריה בבית המלון בבלארוס. השאלה המרכזית, שבסופו של דבר גם עליה הוכרע המשפט, הייתה אם ידע ליברמן כי המסמך שהגיש לו בן אריה היה רשמי וחסוי, ועצם חשיפתו מהווה עבירה פלילית מצדו.
כיוון שאיש לא היה עד למפגש בין שר החוץ לשעבר לשגריר בעבר בבלארוס, כתבו השופטים כי המשטרה הייתה חייבת לחקור את רעייתו של השגריר. בן אריה סיפר בחקירתו כי שיתף אותה במעשה בסמוך להתרחשותו. "מדובר בעדות שהיה על המשטרה לגבות", נכתב בהכרעת הדין. "עדות אדם כה קרוב לבן אריה בנוגע לדברים שאמר לה בסמיכות כה רבה לאירוע עשויה הייתה להשפיע על משקל גרסה זו או אחרת של בן אריה, וכן על פרשנות צד אחד או אחר לדברים".
מי שעוד יכולה הייתה לשפוך קצת אור על הפרשה היא ח"כ קירשנבאום מישראל ביתנו, שפגשה את יו"ר המפלגה שלה כשעה לאחר האירוע במלון בבלארוס. ליברמן סיפר בעדותו כי היא שאלה אותו לגבי מצב רוחו אחרי הפגישה עם בן אריה והוא ענה לה "סתם אידיוט סתם עלול לסבך אותי ו... את עצמו". השופטים ציינו כי גביית עדות מפורטת מצד קירשנבאום הייתה עשויה לספר מה ליברמן סיפר לה על הפגישה ותוכנה: "בכוחה היה כדי לחזק את גרסת הנאשם או לכרסם בה, לגבי השאלה השנויה במחלוקת, בחלק זה של הכרעת הדין".
התכתובת הנעלמת של הפוליגרף
עניין נוסף שעלה הוא בדיקת הפוליגרף שנערכה לבן אריה לפני שאושר מינוי לשגריר בלטביה, ובה נחשפה הפרשה. השופטים ציינו כי לבדיקה היה יכול להיות "משקל רב" נוכח היותה ספונטנית וראשונית, אך ההגנה הודיעה כי יש חיסיון על הבדיקה, למעט "פרפראזה" שהועברה להגנה.
ההגנה התנגדה להגיש את הפרפראזה לבית המשפט, וביקשה לקבל את התכתובת המלאה וכן לחקור את בודק הפוליגרף והתביעה התנגדה, כך שלבסוף לא הובאה בפני בית המשפט כל עדות לגבי אמירתו של בן אריה בבדיקה. השופטים ציינו כי ניתן היה להביא חלק מהבדיקה ואף להעיד את הבודק באופן חסוי וייחסו זאת לחובת התביעה.
השופטים מציינים כי העדר הראיות הללו נבחנות על רקע מצב הראיות הבעייתי בתיק וגרסאותיו השונות של בן אריה, וכי אלה יכלו לשפוך אור על השאלה העומדת בבסיס התיק, אולי אפילו לטובת התביעה. השופטים הוסיפו ביקורת וציינו כי להצגת עדויות מצד קירשנבאום ורעייתו של בן אריה "לא נדרש מאמץ מיוחד, לא תחכום יוצא דופן ואף לא השקעת משאבים. כך אף לגבי עדות הבודק".
לנוכח שלושת המקרים הללו, ציינו השופטים כי "נמנעה המאשימה מלהביא ראיות רלוונטיות – עובדה המכרסמת בעוצמת הראיות ובקבלת התרחיש הנטען". הם הוסיפו כי יש ספק גדול ולא הוכח שליברמן ידע שהאינפורמציה שמעביר אליו בן אריה מקורה בגורם רשמי – מדינת ישראל, ומציינים כי בנסיבות הללו זהו נדבך נוסף "התורם לדחיית הפירוש שהציעה המאשימה, לשאלה השנויה במחלוקת, כפירוש היחידי האפשרי".
בן אריה: שמח גם בשבילי
זאב בן אריה רואה בתוצאות המשפט צדק עבור ליברמן, אבל גם עבורו, ולא רק.
"התייחסתי בעבר לעניין אבל כעת זה יום חשוב, לא רק בשבילי או בשביל ליברמן. היה כאן חשד שקידומי הוכתם וכאילו קיבלתי אותו בזכות טובת הנאה של מישהו, ולא על פי הידע והכישורים שלי", אמר בן אריה. "כל מה שרציתי להגיד נאמר כבר בפסק הדין של בית המשפט. למרות הדרך הארוכה והמייגעת, התוצאה מראה שיש צדק בארצנו".
השתתפה בהכנת הידיעה: מיכל מרגלית