מו"מ מדיני ושאלת האיחוד. ליברמן חוזר
שר החוץ החדש-ישן רק התנער מההליך המשפטי וכבר מחכות לו הבעיות המוכרות בזירה המדינית ובקלחת הפוליטית. איך הוא יעבוד במקביל לציפי לבני? ומי מתנגד לאיחוד בין ישראל ביתנו לליכוד? מה מחכה לאביגדור ליברמן
אחרי הזיכוי של אביגדור ליברמן - כתבות נוספות ב-ynet:
- אחרי הזיכוי: ליברמן מערבב קלפים מחדש
- Feed_Me: הרשת מגיבה לזיכוי ליברמן
- עוד תיק דגל קרס: 'התנפץ לפרקליטות בפנים'
- ליברמן: הסתיימו 17 שנה. פרק זה מאחוריי
אחת הסוגיות המרכזיות שעל הפרק הוא הנושא המדיני, ובייחוד המו"מ עם הפלסטינים. ליברמן ובנימין נתניהו קיימו כבר אתמול פגישה ארוכה שעסקה בכמה נושאים, ומקורבים לליברמן אמרו אחריה: "אין ספק שהוא יהיה במצב הרבה יותר חזק פוליטית מהיום, וזה ישפיע גם על הנושאים המדיניים. כבר לא יתייחסו אליו כמי שעשוי לעזוב כל רגע בגלל עניינים משפטיים. מן הסתם זה ישליך גם על עמדותיו והתבטאויותיו. עמדתו לגבי המשא ומתן עם אבו מאזן ידועה: הוא לא מאמין שניתן להגיע להסכם, והוא לא מאמין ביכולת של הרשות הפלסטינית".
מאז הקמת הממשלה נמצא המו"מ עם הפלסטינים בידיים של ציפי לבני, ועד כה היחסים שלה הם ליברמן טובים. השניים מקיימים דיאלוג זה עם זו, ואם לבני כועסת על מישהו בממשלה בעניין המדיני הרי זהו יאיר לפיד, שלדעתה הכריח את נתניהו לצרף את נפתלי בנט - ובכך הפך את הקואליציה לבעייתית מאוד מבחינה מדינית.
בממשלה הקודמת ליברמן שמר מרחק מהנושא הפלסטיני, אולם התבטא כמה פעמים נגד הרשות - דבר שעורר דאגה בעולם. ההערכה היא כי עם שובו למשרד הוא לא יישאר אדיש לסוגיה, אבל מנגד לא יפעל כדי להחריב בפועל את השיחות, בשל הבנתו את הרגישות שביחסים עם ארה"ב.
איחוד עם הליכוד - בעד ונגד
בזירה הפוליטית, אחת הדילמות העיקריות של ליברמן היא האם על ישראל ביתנו להיפרד מהליכוד או ללכת על איחוד מפלגות. בסביבתו של ליברמן מציינים ש"ללא איחוד בין המפלגות, נראה שאין טעם להמשיך רק עם האיחוד בין הסיעות, כי הוא פוגע ביכולת להתבלט. באופן סופי זה יתברר בימים הקרובים, אבל כרגע איחוד מפלגות לא נראה על הפרק, וזה משאיר רק אופציה אחת על השולחן".
גם עמדתו של נתניהו בשאלת איחוד מפלגות אפשרי עם ישראל ביתנו עדיין לא ברורה. ייתכן שהוא רוצה באיחוד כדי לשלוט בגוש ימין גדול ולא להיות מוטרד מתחרות מצד ליברמן על קולות הימין. אלא שזה לא כל כך פשוט: רוב בכירי הליכוד מתנגדים למהלך מסוג זה, שיחייב לתת לליברמן ייצוג משמעותי של שליש לפחות במרכז המפלגה. בכירי הליכוד חוששים מהחלטה עתידית שתבטל את הפריימריז ותקים ועדה מסדרת מסוג כלשהו.
"כרגע אין סיכוי להעביר איחוד", אמרו כמה שרים בכירים בליכוד. "השטח ורוב השרים מתנגדים ובכלל לא ברור אם נתניהו רוצה בזה. בנפרד אפשר להשיג יותר מאשר ביחד".
יובל שטייניץ תתכונן
עם שובו למשרד החוץ מתכוון ליברמן להשיב אליו את הסמכויות שחולקו בתקופת הביניים בין משרדים שונים ואישים שונים. הראשון שיצטרך להתרגל למציאות החדשה הוא השר לנושאים אסטרטגיים וענייני מודיעין, יובל שטייניץ,
שליברמן לא מתכוון להשאיר בידיו סמכויות כלשהן הנושקות למשרד החוץ. "הביזור הנוכחי לא ימשך וזה ברור לגמרי", הדגיש מקורב לליברמן. "מציאות שבה הסמכויות מחולקות בין כמה אנשים לא תימשך".
במשרד החוץ יש המוטרדים מעמדותיו של שר החוץ הישן-חדש, אך יש גם מי שמקווה כי בשל עוצמתו הפוליטית הוא יצליח להביא תקציבים למשרד ולחזק את שירות החוץ הישראלי.
Read this article in English