מבוכה בצה"ל: ירידה במוטיבציה לשירות קרבי
נמשך הכרסום בשאיפה של בני הנוער להעביר שירות משמעותי בצבא: לפי נתונים שפרסם צה"ל, בשלוש השנים האחרונות חלה ירידה של תשעה אחוזים ברצון של מיועדים לגיוס קרבי לשרת כלוחמים. ראש אכ"א: "מרבית הנוער מוכן לחרף נפשו למען המדינה, אני לא מוטרדת מהנתונים"
צה"ל הצליח לרשום באחרונה הישגים בכיווץ הקיצוץ בתקציבו, אך בכל הקשור לעידוד גיוס צעירים ליחידות קרביות נראה כי מדובר בכישלון צורב: לפי נתונים שהצבא הציג היום (ה') מתברר כי בשלוש השנים האחרונות חלה ירידה של 9% ברצון של מיועדים לשירות קרבי לשרת כלוחמים. ראש אכ"א, אלוף אורנה ברביבאי, אמרה בתגובה לכרסום הנוסף במוטיבציה של בני הנוער לשרת ביחידות קרביות: "אני לא מוטרדת מזה".
לפי הנתונים, במחזור הגיוס הקרבי של נובמבר 2013 ביקשו רק 70.3% מהמיועדים לשירות קרבי להשתבץ כלוחמים וזאת לעומת 79% במחזור המקביל ב-2010. בדרך כלל,
ההשוואות שעורכים בצה"ל מעידות על מגמות בין מחזור גיוס למקבילו שנה קודם לכן ולא למחזור שלפניו. הירידה במוטיבציה התבטאה אפוא גם במחזורי הגיוס האחרים: באוגוסט השנה נתון הרצון לשרת בקרבי עמד על 70.3% לעומת 72% באוגוסט 2012. במרס השנה הנתון הצביע על מוטיבציה של 71.6% לשרת בקרבי לעומת 72.4% במרס 2012.
בצה"ל, כאמור, לא מביעים דאגה מהנתונים ומסבירים שהסיבה לירידה במוטיבציה קשורה לשיח הציבורי שלפיו האיומים הביטחוניים פחתו. זאת בניגוד להערכה הנוכחית של צה"ל, שלפיה האיומים גדלו והשתנו. בצבא גם ביקשו להזכיר כי לפני 2008 עמד אחוז המוטיבציה לשירות קרבי על 67.
"70% זה ציון גבוה ויפה שאומר שמרבית הנוער מוכן להתגייס לקרבי ומוכן לחרף נפשו למען המדינה. נכון שהנתונים בירידה, אבל זה לא שאני מוטרדת מזה, אנו כן עוקבים", אמרה ראש אכ"א ברביבאי. "ייתכן שחלק מההסברים לכך נוגעים לשינויים בתפישת האיום כפי שמתפרשים. חשוב והכרחי לשמור על אתוס הלחימה כדי להבטיח שמיטב הנוער ישרת בקרבי".
הצבא הציג מגוון פעולות שמתבצעות לעידוד הגיוס הקרבי ובכללן סדנאות הכנה לנוער, פעולות בבתי ספר ועידוד הלוחמים בתגמול והטבות. נתון מדאיג נוסף שנחשף היום נוגע לירידה בשנה האחרונה בהעדפה לאילו יחידות רוצה הנוער המיועד לקרבי להשתבץ. הביקוש ליחידות חיל הרגלים, שהיה תמיד הגבוה ביותר, נשמר גם במחזור הגיוס הנוכחי אך ירד מ-48% ל-43%.
מסקרים נוספים שביצע צה"ל בקרב לוחמים עלה כי מרביתם הביעו התנגדות למהלך קיצור השירות בארבעה חודשים פרט ללוחמים, שצפוי להתחיל ב-2015. לפי הצבא, הלוחמים שסירבו למהלך טענו כי המהלך, שיקנה להם קבלת שכר קבע, יפגע בשוויוניות. המהלך המדובר צפוי להקטין את מצבת כוח האדם בצבא בהיקף שמקביל לתשעה גדודים.
בצה"ל הביעו מחאה חריפה נגד אוזלת היד של הכנסת בכל הקשור לקידום התיקון לחוק שיפסיק את הקלות שבה נשים מקבלות פטור דתי משירות. השנה עמד אחוז מקבלות הפטור על 42.6. לטענת צה"ל, רבות ממועמדות אלה לשירות משקרות.
ראש אכ"א ברביבאי אמרה כי "רבע ממקבלות הפטור עושות
זאת על-ידי הצהרת הדת וחלקן פשוט משקרות כי החוק מאפשר זאת והפסקת המצב הזה צריך להיות יעד לאומי". ברביבאי גילתה עוד כי על רקע הצמצום בקיצוץ תקציב הביטחון לשנה הבאה, בצה"ל בוחנים להגדיל את היקף אנשי הקבע שיפוטרו מעבר ל-4,500: "משוואות האיומים על ביטחון המדינה מול מה שנתפש בחברה לא מתכנסות והאיומים רק הולכים וגדלים".
ברביבאי ציינה כי השנה מגייס צה"ל בהתנדבות כ-2,000 צעירים שהוא מגדיר כחרדים ולהערכתה חוק הגיוס החדש ישאיר את גיוס החרדים באופן התנדבותי.