"אמא, כיבסת לנו את החתול!"
גור החתולים השובב של משפחת ברטל התחבא בלילה במכונת הכביסה הביתית. לאחר ששרד 40 דקות רטובות ואפילו סחיטה במהירות של אלף סיבובים לדקה, הוא נמצא במצב קשה ע"י בני המשפחה, הובהל לווטרינר ושרד כנגד כל הסיכויים
כל מי שמגדל או גידל בעבר חתול בביתו, סביר להניח שנתקל לפחות פעם אחת ביכולתם של החתולים להתחבא במקומות הכי פחות צפויים ולשקוע שם בשינה ארוכה וחסרת דאגות. במקרה של משפחת ברטל המתגוררת במושב אביחיל, ליד נתניה, המחבוא החדש שמצא לו גור חתולים קטן כמעט והסתיים בטרגדיה רטובה.
לפני כשבועיים אימצה המשפחה חתול שחור-לבן קטן לאחר שהתאהבה בו בביקור אצל חברים. זהו החתול השלישי שהם מגדלים יחד עם צמד כלבים בביתם במושב.
40 דקות במכונת כביסה, כולל סחיטה
החתול קיבל פינת לינה מרופדת בלילות במחסן מוגן בסמוך לבית המשפחה. את יומו הוא מבלה עם איריס ורונן ברטל, יחד עם ארבעת ילדיהם, שני חתולים ושני כלבים.
"סבוני מוקף באהבה רבה מהכלבים והחתולים, ובעיקר מאיתנו", מספרת אם המשפחה, איריס. "לצערי, הבת שלי אלרגית לחתולים אז אנחנו לא יכולים לאפשר לו לישון איתנו בלילות".
ביום שני השבוע הפעילה איריס כהרגלה את מכונת הכביסה בחצות ותכנתה אותה כך שתפעל למחרת בצהריים ותסיים את פעולתה לקראת שובם של בני הבית. "התלבטתי אם לבחור בתוכנית של 90 דקות או קצרה יותר", היא נזכרת. "בחרתי בהחלטה של רגע בתוכנית קצרה - 40 מעלות ומהירות סחיטה של 1,000 סל"ד (סיבובים לדקה. א.א)".
"אמא, כיבסת לנו את החתול!"
למחרת בבוקר, עם התארגנות המשפחה להגעה למסגרות החינוך ולעבודה, מציינת איריס כי לא מצאה באותו הרגע את החתול סבוני.
"עם כל הריצות והטירוף של הבוקר למי יש זמן לחפש חתול? שיערתי שהוא מתחבא לו או מטייל בגינה", היא אומרת. "רק בשתיים בצהריים, כשאמא שלי הגיעה ופתחה את מכונת הכביסה, היא שמעה יללה עמומה ומיד קראה לשני הילדים הבוגרים שלי שחזרו מבית הספר".
הידיעה על גורלו העגום של החתול הגיעה אל איריס, מרפאה בעיסוק להתפתחות הילד בקופת חולים, בזמן שהיתה בעבודה. "בדיוק הייתי בהפסקת אוכל והבת שלי התקשרה אלי ומספרת לי 'אמא, כיבסת לנו את החתול!'. באותו הרגע הרגשתי את האוכל נתקע לי בגרון וחשבתי שאני עומדת להתעלף", מספרת איריס.
למרבה המזל, בנה של איריס בן ה-16 גילה תושיה רבה ומיהר לקחת את הגור הרטוב אל שכנו, ד"ר מיכה הראל, וטרינר במקצועו שבמקרה היה גם בבית באותה השעה.
הווטרינר השכן הציל את חייו
"החתול הגיע אלי במצב של היפותרמיה. נוזלים שיצאו מהאף וקצף מהפה. היה לו מזל גדול שתוכנית הכביסה היתה קצרה ועם טמפרטורה נמוכה. הוא ישב שם רטוב, ספוג במים וחומרי סבון ולכן התקרר מאוד", מסביר ד"ר הראל, שותף ברשת מרפאות וטרינריות "פרידמן והראל" בעמק חפר. "אם טמפרטורת הכביסה היתה מעל 40 מעלות, אז היה הוא סובל ממכת חום. מעל 42 מעלות קשה לי להאמין שהוא היה שורד, אלא פשוט מתבשל מרוב חום במכונת הכביסה".
לדברי ד"ר הראל, הדבר החשוב והדחוף ביותר לעשות במקרה של חתול ששרד מחזור כביסה בטמפרטורת יחסית נמוכה, הוא לייבשו ולחממו בהקדם. לאחר מתן נוזלים ותרופות, שאיבת נוזלים וסיוע בנשימה, החתול החל להתאושש בהדרגה, אך עדיין נשקפה סכנה לחייו ולא היה ברור אם ישרוד את הלילה.
במשפחת ברטל משבחים את הווטרינר שלקח את החתול תחת חסותו וטיפל בו בביתו. "עקב מצבו הקשה של החתול עלתה גם אפשרות לעשות לו המתת חסד אבל למרבה המזל הוא נלחם על חייו", אומרת איריס. "העיניים שלו צרבו, הוא שלשל בלי הפסקה, התעטש, חירחר ובקושי הצליח לאכול ביומיים הראשונים אחרי הכביסה. שיווי המשקל שלו גם נפגע קצת, אבל הוא התאושש".
לדברי הווטרינר, זו הפעם הראשונה שהוא נתקל במקרה של חתול שנכנס למכונת כביסה ושרד. "במרבית המקרים הם טובעים למוות", הוא אומר. "נתנו לו אנטיביוטיקה כי חששנו מדלקת ריאות נוכח כמות הנוזלים והסבון שנכנסו לו לריאות. אני שמח שהצלחנו לעזור לו".
מאז המקרה, החתול הקטן קיבל מצמד ההורים את השם "משינה", אך נראה כי מיקי, הבת הקטנה במשפחה מתעקשת על השם "סבוני". "הוא אוכל מזון רפואי כדי לסייע לו בהחלמה", מסכמת איריס את המסע להצלתו של סבוני החתול. "אני אמשיך לכבס בלילות, אבל אקפיד בכל פעם לבדוק את המכונה לפני השימוש", היא מבטיחה.