מותר לי לנפץ את פסל הבודהה של שכני?
בכל פעם שהוא שב הביתה, מקדם את פניו פסלון בודהה שהציב השכן בחלון השירותים שלו. מאיר שואל האם כדאי לבקש מהשכן להזיז את הפסל, ובאם לא יסכים - לנפצו. ומה ענה הרב? תופתעו
שאלה:
עברתי לשכירות בבניין שגר בו בחור שמאמין כנראה באלילים, כי יש לו פסל של בודהה בחלון השירותים. חלון השירותים שלו נמצא בדיוק בכניסה לבניין, ובכל פעם שאני מגיע הביתה ורואה את הפסל, זה עושה לי הרגשה לא טובה לגור שם.
<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו >>
האם אני יכול לבקש מהבחור להוריד את זה - או שזו חוצפה מצדי? האם אני יכול לשבור את הפסל במידה והוא לא יסכים? (מאיר).
תשובה:
מאיר, שלום וברכה
הרקע לשאלתך נעוץ בכך שהתורה מצווה בספר דברים על בני ישראל הנכנסים לארץ, להשמיד את פסילי האלוהות של עבודה זרה (פרק י"ב, ועוד). מצווה זו נפסקה להלכה, וכך כתב הרמב"ם (הלכות עבודת כוכבים פרק ז', הלכה א'): "מצוות עשה היא לאבד עבודת כוכבים ומשמשיה, וכל הנעשה בשבילה שנאמר אבד תאבדון את כל המקומות".
למרות זאת, במקרה הנדון אין לך כל היתר לפגוע בפסל של שכנך, ולדעתי אף אין מקום לבקש ממנו להסירו. זאת משום שאין זה ברור כלל שבודהיזם צריך להיחשב כעבודה זרה, ואף אם כן, פסלי בודהה אינם משמשים לפולחן דתי.
מעבר לכך, אתה יוצא מהנחה שהשכן "מאמין באלילים", אולם סביר יותר שהוא הביא את הפסלון כמזכרת קישוטית מהמזרח הרחוק, כפי שעושים תיירים רבים, ולא כאביזר פולחן שהוא מאמין בו. הנחה זו מתחזקת לנוכח העובדה שהוא בחר להניח את הפסלון בחלון השירותים ולא במרכז הסלון וכדומה. לכן אין לדעתי מקום להתערב בענייניו הפרטיים, ולבקש ממנו להסיר את הפסל.
יצוין, כי גם אם הינך עדיין חושש שמדובר בפסלון שנחשב לעבודה זרה, למרות האמור כאן - בקשתך להסרתו
רק תגרום להזזת הפסלון אל תוך הבית, ולא תפתור דבר מלבד ההרגשה האישית שלך.
למען הסר כל ספק אדגיש שאין כל היתר לאדם אחד לפגוע ברכושו של האחר, גם אם הוא פוגע ברגשותיו, ולכן אסור בתכלית האיסור לשבור את הפסלון השייך לשכנך ומוצב בביתו.
אני מציע לך דווקא להתיידד עם אותו בחור כדרכם של שכנים טובים, ואפשר שבתוך כך תוכל גם לציין באוזניו שראיית פסלונים של דתות אחרות אינה נעימה לך, והוא מרצונו יבחר להעביר את הפסלון למקום אחר. כל טוב (משיב: הרב רונן לוביץ').