נשיא צרפת שבלם הקלות לאיראן מגיע לישראל
בפריז מודעים לנקודות שבהן זכתה הדיפלומטיה הצרפתית נוכח העמידה האיתנה נגד הסכם עם איראן, ומצפים לשיפור מעמדה של צרפת בדעת הקהל הישראלית, כמו גם להכרת תודה. העמקת הקשרים הכלכליים - במרכז הביקור
נשיא צרפת, פרנסואה הולנד, יגיע היום (יום א') לישראל לביקור שבמהלכו ייפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, נשיא המדינה שמעון פרס וגם ינאם בכנסת מחר. הולנד סובל משחיקה במעמדו בדעת הקהל בצרפת, אך זוכה לעדנה חסרת תקדים בישראל לאחר שנתפש כמי שמנע את חתימת ההסכם בז'נבה שיוביל לביטול הסנקציות על איראן.
עוד דיווחים בחדשות ynet:
למה הצרפתים הכשילו את עסקת הגרעין?
נשיא איראן: לא נתכופף, ההעשרה - קו אדום
"הצרפתים היו אלה שמנעו את חתימת ההסכם", אמר גורם ביטחוני לקראת ביקורו של הולנד. "הם נכנסו לתמונה והציבו תנאים נוספים, וזה עיכב את החתימה. האיראנים פשוט לא היו מוכנים לחתום על ההסכם כפי שדרשו הצרפתים". גם הצרפתים שמחים לקחת קרדיט בסוגיה, והקו ההסברתי שלהם פשוט: אנחנו הובלנו, האמריקנים הצטרפו אלינו.
בפריז מודעים לנקודות שבהן זכתה הדיפלומטיה הצרפתית, ומבקשים לשפר את מעמדה של צרפת בדעת הקהל הישראלית, שלא תמיד מחבקת את צרפת. שגריר צרפת בישראל, פטריק מזונאב, הבהיר בשבוע שעבר כי ארצו מצפה להכרת תודה מהממסד הישראלי, שתבלוט היטב במהלך הביקור. "אחרי השיחות האחרונות בנושא הגרעין, יש לי תחושה שהממשלה בישראל רוצה לחלוק כבוד למאמצים של צרפת לביטחונה של ישראל", אמר בשיחה עם כתבים ישראלים.
ראש הממשלה נתניהו מיהר לבטא את הכרת התודה הזו בהודעה חריגה שפרסמה לשכתו עוד לפני סוף השבוע: "נשיא צרפת הוא ידיד קרוב של מדינת ישראל ואני מצפה לארח אותו ואת בת זוגו בישראל, במיוחד בימים אלה כשהמעצמות ובהן צרפת דנות בדרכים להפסיק את תוכנית הגרעין הצבאית של אירן. אני שמח לארח גם את צוותו ואת שרי ממשלתו, ובהם שר החוץ לורן פביוס, שלוקח חלק פעיל וחשוב בשיחות שמנהלות המעמצמות בימים אלה. יחד נפעל לקדם ולהעמיק את הקשרים האסטרטגיים והכלכליים בין המדינות". נשיא המדינה וראש הממשלה יערכו ארוחות רשמיות ופרטיות עבור הנשיא הולנד ובת זוגו. בארוחת הערב אצל הנשיא ייהנה הולנד מהופעה של דוד ד'אור והשחקנית יונית טובי, כוכבת ההצגה "אדית פיאף", שתשיר ממיטב שירי פיאף והשנסונים בפני האורחים.
יחסי ישראל וצרפת ידעו עליות ומורדות לאורך השנים, ולצרפת אחריות רבה ליכולותיה של ישראל, לפחות על פי פרסומים זרים, בתחום הגרעין. מאז 67' ומאז הקמת ההתנחלויות והרחבתן הובילה צרפת קו ביקורתי מאוד כלפי ישראל, ובשנים האחרונות נשמעו גם קולות להחרים את ישראל. השגריר מזונאב טוען עם זאת כי צרפת הרשמית מתנגדת נחרצות להחרמת ישראל. "אני יכול להבטיח לך", אומר השגריר, "כי אנחנו לא נתמוך ולא נקרא להחרים את ישראל".
"לשכנע את הישראלים לגבי הזדמנויות בצרפת"
יחסי המסחר של ישראל וצרפת סבירים, אך צרפת נמצאת במקום ה-11 בלבד ברשימת השותפים הכלכליים של ישראל. נוכח זאת, קורא השגריר הצרפתי להעמיק את הקשרים הכלכליים בין שתי המדינות: "אנחנו צריכים לשכנע חברות צרפתיות שהמפתח לעתידן נמצא בישראל, וזה מסר חשוב שאנחנו רוצים להעביר. כמו כן, אנחנו מצפים מחברות ישראליות להיות הרבה יותר נוכחות בשוק הצרפתי. זו אחת המטרות המרכזיות בביקור הזה: לשכנע את הישראלים שיש להם הזדמנות אמיתית בצרפת".
גם בישראל מציינים כי הביקור הזה יעמוד בסימן כלכלי. הולנד מגיע עם כמה שרים צרפתים ועם אנשי עסקים. כל המשלחת תשתף ביום חדשנות בתל אביב ביום שלישי שמבחינת הצרפתים, הוא גולת הכותרת של הביקור. יום החדשנות יכלול תערוכה של חברות ישראליות, נאומים ושיחות.
גורמים במשרד החוץ אומרים שלא רק צרפת מביעה ביקורת חריפה בנושא ההתנחלויות, ואילו בעניין האיראני, אומרים בירושלים שהצרפתים עקביים כבר 15 שנים, "עכשיו פשוט רואים את זה. הם מובילים כבר שנים ארוכות בנחישות שלהם מול האיראנים, ועכשיו הם תפסו את עמדת הפיקוד כי האמריקנים קיבלו פיק ברכיים".
בישראל מציינים כי הצרפתים היו הראשונים שהכינו כוחות להפציץ את הנשק הכימי הסורי, אולם האמריקנים בלמו אותם. "יש אצל הצרפתים נחישות להילחם, ועכשיו זה פתאום נהיה גלוי לעין. צריך לתת להם קרדיט. הביקור של הנשיא הולנד מגיע בזמן טוב".
האם המזרח התיכון מעניין את הממשל של הולנד? לא בהכרח. מאז שנבחר, הולנד השקיע מאמצים ניכרים ביחסים עם גרמניה ובניסיון לטפל בבעיות הכלכליות הקשות של צרפת.
Read this article in English