שתף קטע נבחר
 

בעקבות האטה ביצוא: הצמיחה ירדה ל-2.2%

הדיווחים הרבים על פיטורי עובדים אותתו על כך שהמצב הכלכלי בישראל אינו מזהיר. נתוני הלמ"ס שפורסמו היום נותנים לכך אישור רשמי: המשק צמח ברבעון השלישי של השנה ב-2.2% בלבד, לעומת 4.6% ברבעון שעבר. המשמעות: חשש לעלייה בהיקף האבטלה וירידה בסבירות להפחתת מסים

ירידה חדה של 12.7% בהיקף היצוא, הובילה בקיץ האחרון להאטה משמעותית בקצב הצמיחה של המשק הישראלי. על פי אומדן ראשון שפרסמה היום (א') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס), המשק צמח בחודשים יולי-ספטמבר בשיעור שנתי של 2.2% בלבד, לעומת 4.6% ברבעון השני של השנה ו-2.6% ברבעון הראשון.

 

למעט בייצוא, נרשמה מגמה חיובית בכל הפרמטרים הכלכליים. יבוא הסחורות והשירותים עלה ב-8.6%, ההוצאה לצריכה פרטית צמחה בשיעור של 5.6%, גידול של 4.6% נרשם בהוצאה לצריכה ציבורית וההשקעה בנכסים קבועים גדלה ב-16.9%.

 

הירידה בקצב היצוא, אל מול העלייה בכל שאר המדדים, מחדדת את העובדה כי מקור ההאטה הכלכלית שעליה מצביעים נתוני הלמ"ס הוא בירידה בביקוש למוצרים ישראליים בחו"ל. את הירידה ניתן לייחס לירידה כללית בביקושים בעולם, בעקבות המצב הכלכלי הקשה בארה"ב ובאירופה, וניתן גם לייחסה להתחזקות השקל אל מול המטבעות הזרים בחודשים האחרונים.

 

הודעת הלמ"ס מאכזבת במיוחד לנוכח העובדה שרק בתחילת הקיץ נדמה היה שנתוני הצמיחה יפריכו את הטענות בנוגע להאטה במשק. בחודש אוגוסט פרסמה הלמ"ס כי ברבעון השני של השנה צמח המשק הישראלי בשיעור מרשים של 5.1%. על פי האומדן שפורסם אז, הגידול בהיקף הצריכה הפרטית והציבורית פיצה על ירידה בהיקף היצוא ובהיקף ההשקעה בנכסים קבועים.

 

היום, כאמור, מראים נתוני הלמ"ס כי החגיגות היו מוקדמות מדי וכי הצמיחה המרשימה של הרבעון השני לא בישרה על מגמה מתמשכת. נתוני הרבעון השלישי הובילו לתיקון של אומדן הצמיחה לרבעון השני, אשר ירד כעת לרמה של 4.6%, והציבו את ביצועי המשק הישראלי הרחק מתחת לתחזיות בנק ישראל והממשלה לשנה כולה, שנעות בין 3.4% צמיחה ל-3.6%. 

 

הכתובת הייתה על הקיר?

נתוני הלמ"ס אינם באים כהפתעה גמורה למי שעוקב אחר הדיווחים בנוגע לפיטורי עובדים במשק בחודשים האחרונים. רק היום (א') נחשף ב-ynet כי חברת בתי הזיקוק לנפט (בז"ן) הפסיקה את עבודתם של כ-1,000 עובדי קבלן במסגרת משא ומתן עם עובדיה על קיצוץ בהוצאות.

 

בשבוע שעבר פורסם כי יצרנית תוכנת החיפוש האינטרנטית בבילון, זימנה כשליש מעובדיה לשימועים לקראת פיטורים. עוד באותו שבוע, הודיעה חברת רותם אמפרט מקבוצת כימיקלים לישראל, כי תפטר 130 עובדים. הביטוי המובהק ביותר למגמת הפיטורים במשק, ניתן בחודש שעבר, כאשר ענקית התרופות הבינלאומית "טבע" הודיעה שתפטר מאות מעובדיה בישראל.

 

ירידה בסבירות להקלה במסים

נתוני הצמיחה המאכזבים הם בשורה רעה לכל אלו שקיוו כי העודף שנרשם לאחרונה בגביית מסים יתורגם בעתיד הקרוב להורדת מסים. בשבוע שעבר פורסם כי שר האוצר, יאיר לפיד, יקיים הערכת מצב עם בכירי משרדו בעקבות הצטברות של עודפי גבייה בהיקף של כ-12 מיליארד שקל בקופת המדינה. הדיווחים הלא רשמיים עוררו תקוות להורדה קרבה של שיעור המע"מ והמסים על מוצרי צריכה.

 

נתוני הצמיחה שפורסמו כעת מפחיתים משמעותית את הסבירות להפחתת מסים בשנה הקרובה. באוצר ציינו בחודש האחרון כי הגידול בהכנסות המדינה ממסים נובע בעיקרו מהכנסות חד פעמיות, כמו שחרור רווחים כלואים, מכירת waze ומכירת ישקר. גורמים במשרד ציינו כי על מנת לקבל החלטה על הקלה בגזירות יש לבסס את הטענה כי הגידול בהכנסות ממסים נובע מעלייה בקצב הצמיחה של המשק, ולא מעסקאות חד פעמיות שכאלה.

 

הנתונים שפורסמו היום מראים כי הציפיות לשינוי מגמה במדיניות המיסוי של הממשלה היו מוקדמות ואופטימיות מדי וכי הערכת העבודה שלפיה המשק הישראלי נמצא במגמת האטה, אשר תוביל לירידה בהכנסות המדינה ממסים, הייתה הערכה מוצדקת ואולי אפילו שמרנית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבישג שאר-ישוב
האטה חריפה בקצב היצוא
צילום: אבישג שאר-ישוב
מומלצים