"הריח יחסר". תושבי צפת נפרדים מקפה עלית
יום לאחר שהודיעה שטראוס על סגירת מפעל הקפה הנמס, מצרים תושבי העיר על ההחלטה: "המוצר הזה הפך למותג ישראלי, חבל שמעבירים אותו לחו"ל"
"המוצר הזה הפך למותג ישראלי, חבל שמעבירים אותו לחו"ל. את כל העבודות בארץ מעבירים לחו"ל, גם בטקסטיל, חבל". כך אמר אפרים וולפינגר, תושב צפת, על סגירת מפעל קפה נמס עלית בעירו. קדוש מצפת אמר גם הוא: "אסור לעשות דבר כזה בצפת, צריך להביא לפה עוד מפעלים ולא להוציא מפה מפעלים. 'נס קפה' זה מותג, חבל".
עוד חדשות בארץ:
אתמול הודיעה שטראוס שתסגור בחודש מרס את מפעל הייצור של קפה נמס עלית בצפת בשל אילוצי איכות הסביבה. מפעל הייצור הוקם ב-1956, ולפני 13 שנים הוקם בעיר גם מפעל אריזה. הייצור יועבר בחלקו למפעל באזור התעשייה בצפת, וייצור אבקת הקפה יועבר למפעלים בברזיל, גרמניה ובווייטנאם. על גבי אריזות המוצר יודפס בכל זאת "ארץ הייצור: ישראל", משום שלפי שטראוס, רוב הליכי הייצור יישארו בארץ. עוד נמסר שעובדי המפעל לא יפוטרו.
חיה מצפת אמרה: "אני גרה פה יותר מ-60 שנה, ולצערי, לוקחים מפה כל מפעל שיש, ואין תחליף, לא מכניסים מפעלים חדשים. וגם אם מעבירים את המפעל בגלל שיקולים כלכליים - למה לגרמניה? הרבה אנשים אוהבים את הנמס, עובדה שהוא מחזיק מעמד בשוק כבר הרבה שנים. אז לוקחים דבר כזה ורוצים להרוס אותו?". מנגד אמרה שרי פרידמן: "אין לזה משמעות, המוצר הוא ישראלי, זה לא משנה איפה מייצרים אותו. כל עוד לא מפטרים שם עובדים, זה לא נורא".
אור, צעיר תושב העיר, לא מחבב את ריח הקפה שנישא באוויר: "הריח מפריע. כשאני אני עובר שם, אני נחנק. אין בזה שום יתרון, בריח של הקפה. האמת, שזה גם לא ממש ריח של קפה. אני מאמין שזה יעשה טוב לאוויר בצפת, בטח גם לבעיות האסטמה שלי". לעומתו אמר אמנון הדרי, בעלים של בית קפה בצפת: "אני אוהב את הריח הזה, זה יחסר לי, אני לא אוכל להריח קפה בבוקר. זו תהיה אבידה אם ייעלם מפה הריח של הקפה".
יניב המאירי, בן למשפחה ותיקה בעיר, ייפרד מהריח המוכר: "ההורים שלי גרים עד היום לא רחוק ממפעל הנס קפה. עם השנים מתרגלים לריח, אז לכאורה הוא לא מסריח, אבל זה רק בגלל ההרגל.
כעיקרון, מקומו של המפעל הוא לא שם, בלב אוכלוסייה. היו פליטות של גזים או קיטור מהארובות, וגם אם בשנים האחרונות זה פחת, צריכה להיות חלוקה בין אזור תעשייתי לאזור מגורים".
אברהם מלכה עובד במפעל עלית בצפת זה 30 שנה. הוא הגן על ההחלטה: "השכנים התלוננו על בעיות של איכות הסביבה, הריח הפריע להם, זה בעיה, אי אפשר לאהוב את הריח הזה, לפעמים מרגישים את העשן בכל האזור הדרומי של העיר, והמפעל גם גורם לרעש. כשיסגרו את המפעל העליון, שם מיוצרת אבקת הקפה, יעבירו את כל העובדים למפעל האריזה שבאזור התעשייה או למחלבות באחיהוד. במפעל אמרו שלא יפטרו עובדים. ייאמר לזכות המפעל שהם השקיעו מיליונים כדי לעשות את מה שדרש מהם המשרד להגנת הסביבה".