שתף קטע נבחר

 

לאישה החזקה בבית הלבן לא קוראים מישל

חברה קרובה, יועצת כול-יכולה, שומרת הסף בעלת המילה האחרונה - וזו שמואשמת במצבו המביך של הנשיא. מי היא ואלרי ג'ארט, שנולדה באיראן והפכה ל"רספוטין" של אובמה?

ביום שישי שעבר לפנות ערב נסגר לתנועה רחוב R בכיכר דופון סירקל בוושינגטון הבירה. מישל וברק אובמה הגיעו למסעדה האורגנית המפורסמת "נורה". האירוע: יום הולדתה ה-57 של ואלרי ג'ארט. נשיא ארצות הברית לא הגיע לכמה דקות כדי לצאת ידי חובה. הוא ישב שם משבע בערב במשך יותר מארבע שעות וחצי, עם הגברת הראשונה. ועם החברה הראשונה.

 

כולם בבית הלבן יודעים שוואלרי ג'ארט היא היועצת הקרובה ביותר לאוזנו של נשיא ארה"ב, והמשפיעה מכולם. אין לה תפקיד מוגדר בכוח, בניגוד ליועצים בכירים אחרים בעלי מיומנויות ספציפיות. ברור לכול שמדובר בחברה אישית, שבאה עם בני הזוג אובמה משיקגו והפכה לשומרת הסף, בעלת המילה האחרונה. לקראת סבב השיחות האחרון עם איראן בז'נבה, התרבו הניחושים שג'ארט - ילידת העיר האיראנית שיראז ודוברת פרסית - מעורבת גם בהחלטות הקשורות לנושא הבוער בזירה הבינלאומית.

 

ג'ארט ואובמה. התהדרה באבי סבה היהודי (צילום: הבית הלבן) (צילום: הבית הלבן)
ג'ארט ואובמה. התהדרה באבי סבה היהודי(צילום: הבית הלבן)

 

מיד לאחר בחירתו של רוחאני לנשיא איראן בחודש יוני, האמריקנים שיגרו מסרים לכיוון טהרן, כמו למשל עצימת עין מהפרות של הסנקציות לפי אחד הדיווחים. עוד לפני כן החל למעשה ערוץ שיחות חשאי אמריקני-איראני. שמה של ואלרי ג'ארט נזרק בימים האחרונים על-ידי בלוגרים, בעיקר מאיראן, כמי שמעורבת בערוץ החשאי הזה. הבית הלבן הכחיש נמרצות, אך לבסוף הודה בקיומן של השיחות הסודיות לאחר השגת הסכם הביניים עם איראן.

 

מדוע עלה השם? קודם כול בגלל המוצא, אבל גם כי אין מקורב ממנה לנשיא. היא נאמנה ושומרת סוד. בלוגר איראני כתב לאחרונה שג'ארט ניהלה ערוץ שיחות חשאי עם איראן וגם התקשורת הבינלאומית דיווחה כך. התגובה הנחרצת של דוברת המועצה לביטחון לאומי הייתה שמדובר ב"מידע כוזב".

 

כמו לנשיא, גם ליועצת הבכירה יש הגנה מלאה של השירות החשאי (צילום: הבית הלבן) (צילום: הבית הלבן)
כמו לנשיא, גם ליועצת הבכירה יש הגנה מלאה של השירות החשאי(צילום: הבית הלבן)

לצד רם עמנואל. יחסים מתוחים בין שני היועצים הבכירים של אובמה (צילום: הבית הלבן) (צילום: הבית הלבן)
לצד רם עמנואל. יחסים מתוחים בין שני היועצים הבכירים של אובמה(צילום: הבית הלבן)

 

אחרי הכול, ג'ארט אינה מומחית בנושאי איראן וגרעין, היא לא דיפלומטית מיומנת, ולא סביר שאדם במעמדה יסתובב בכל מיני מקומות בעולם לשיחות סודיות מבלי להיחשף. אז מיהי ואלרי ג'ארט?

 

קרא לה "אפס" - והודח

ג'ארט היא בת לרופא ולפרופסור לחינוך שהיגרו לשיקגו בהיותה בת 7. אבי סבה, אגב, הוא יהודי. היא סיפרה זאת בעצמה בכינוס יהודי בוושינגטון, שאליו נשלחה כדי לסנגר על הבוס שלה אובמה, בסיבוב הקשה הקודם ביחסיו עם ראש הממשלה נתניהו. היא משפטנית, גרושה, שעשתה קריירה בעסקים ובפוליטיקה של שיקגו. כבכירה בעירייה ג'ארט הציעה עבודה למשפטנית אחרת - מישל אובמה שמה. שם עוצבה הידידות.

 

בניגוד לעוזרים אחרים שהגיעו לבית הלבן של אובמה (ושל נשיאים קודמים), ג'ארט לא הובאה למלא תפקיד מסוים. היא פשוט חברה אישית שבני הזוג רוצים לצדם. תחתיה מועסקים כמה עשרות עובדים והיא נהנית מהגנה מלאה של השירות החשאי - עדות לחשיבותה.

 

"לוחשת לאוזנו, אבל לא קוראת עליו תיגר" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"לוחשת לאוזנו, אבל לא קוראת עליו תיגר"(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

בבית הלבן היה ברור לכל הבכירים שאסור להתעמת אתה. רם עמנואל לא אהב את כוחה של ג'ארט כשכיהן כראש הסגל, ומערכת היחסים בין השניים הייתה מתוחה. הוא כבר מזמן חזר לשיקגו. היועץ הבכיר דיוויד אקסלרוד, המוח מאחורי מסעות הבחירות המשובחים של אובמה, והדובר רוברט גיבס, שליווה את הבוס מימיו בסנאט, גם הם כבר לא שם. יועץ בא ויועץ הולך וג'ארט לעולם נשארת.

 

היא לוחשת על אוזנו של אובמה אבל אף פעם לא קוראת תיגר על החלטותיו. בגבעת הקפיטול ג'ארט מכונה "רספוטין", כמו המיסטיקן הרוסי שנודע כבעל השפעה מאגית בחצרות הצאר. בראיון לעורך הניו יורקר דיוויד רמניק היא היללה: "אני חושבת שברק ידע שהוא קיבל מתנה יוצאת דופן מאלוהים. הוא יודע כבר שהוא חכם וכמה מהיר תפיסה הוא". וזו הייתה רק ההקדמה לקילוס הבא: "(אובמה) השתעמם כל חייו כי הוא היה יותר מדי מוכשר לעשות מה שבני אדם רגילים עושים".

 

במגזין השמרני "נשיונל ריוויו" נכתב כי ג'ופי ג'וזף, איש המועצה לביטחון לאומי שפרסם בטוויטר ציוצים לא מחמיאים על ממשל אובמה, נתפס וסולק רק לאחר המשפט הבא: "אני אוהד של אובמה אבל מוטרד מכך שהוא ממשיך להישען על אפס כמו ואלרי ג'ארט". ג'וזף היה בצוות המועצה לביטחון לאומי שעסק בנושא אי הפצת נשק גרעיני, וכמובן באיראן.

 

חלומות משיקגו

כל אלו היו יכולים להיחשב כמשחקי כוחות פרסונליים, אבל לכיוון שאליו מושכת ג'ארט יש, כך נראה, השפעה לא מבוטלת על מצבו הפוליטי הנוכחי של אובמה. והמצב רע מאוד - בעיקר על רקע רפורמת שירותי הבריאות ("אובמה-קר") ההיסטורית, התקועה והמאיימת לחסל את הקדנציה השנייה של הנשיא בגלל תקלות מביכות בהתארגנות.

 

הפופולריות של אובמה בשפל, ובפעם הראשונה מעלים האמריקנים סימני שאלה לגבי אמינותו של הנשיא. וזוהי כבר בעיה קשה. בעל הטור פרנק ריץ' כתב ב"ניו יורק טיימס" שצריך לפטר את ג'ארט בגלל דחיפתה לקידום הרפורמה בבריאות.

 

דוחפת את אובמה מהמרכז. ג'ארט לצד איל התקשורת השמרני רופרט מרדוק (צילום: EPA) (צילום: EPA)
דוחפת את אובמה מהמרכז. ג'ארט לצד איל התקשורת השמרני רופרט מרדוק(צילום: EPA)

 

רם עמנואל, למשל, הביע בעבר התנגדות לקידום הרפורמה. הוא חשש בדיוק ממה שקורה כעת - פגיעה פוליטית בנשיא שתמנע ממנו לרשום הישגים ברי השגה אחרים. עמנואל ויועצים אחרים ניסו למקם את אובמה במרכז המפה הפוליטית, ואילו ג'ארט דחפה אותו לנצל את ההזדמנות למעשים גדולים חד-פעמיים, כאלו שעליהם חלמו לפני שהגיעו משיקגו.

 

מרוב שאיפות לעשות היסטוריה, אובמה נקלע לאחרונה ליותר מדי מבוכות מול הציבור בנושאים שונים ומגוונים - בהם לוב, ציתותי ה-NSA למנהיגים זרים ובהם ידידה כאנגלה מרקל, והיישום השערורייתי של "אובמה-קר" שנתקעה בגלל אתר אינטרנט שאינו מתפקד.

 

ריץ' כתב בפשטות: "אתה לא שולח נשיא לדבר עם הציבור מבלי שידע את העובדות ויעשה צחוק מעצמו על ידי כישלונות גדולים וקטנים בתקופת נשיאותו". הוא מאשים את החבורה המצומצמת המקיפה את הנשיא, ומפנה אצבע מאשימה במיוחד לג'ארט, המשרתת את הנשיא "בצורה עלובה" כהגדרתו.

 

כל זה לא משפיע על מערכת היחסים של היועצת הכול-יכולה עם בני הזוג הנשיאותי. ארוחת הערב בחוג מצומצם ליום הולדתה של ג'ארט מלמדת שהיא תמשיך לשלוט במסדרונות הבית הלבן ובמבוכיו. החותם שישאיר אובמה תלוי לא מעט בכיוונים שאליהם תוביל אותו. בינתיים היא תצטרך למצוא דרך להוציא את העגלה מהבוץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הבית הלבן
היחידה שנשארה. היועצת הוותיקה ואלרי ג'ארט
צילום: הבית הלבן
מומלצים