רוסיה נגד אירופה: הקרב על קייב הוכרע?
אחרי סוריה, עוד הישג דיפלומטי לפוטין ולרוסיה המתעצמת: חודשים של הפחדה, מקלות וגזרים, הביאו את אוקראינה להודיע כי היא נאלצת לוותר על הסכם שותפות פורץ דרך עם אירופה, ולפנות לחיזוק קשריה הכלכליים עם מוסקבה. ברקע: הסירוב לשחרר את מנהיגת האופוזיציה טימושנקו מהכלא
שעות אחרי נפילת הצעות החוק שאמורות היו לאפשר את שחרורה מהכלא של ראש הממשלה לשעבר ומנהיגת האופוזיציה, יוליה טימושנקו,הודיעה אתמול (יום ה') אוקראינה כי היא משעה את ההכנות לחתום על הסכם פורץ דרך עם האיחוד האירופי, ותתמקד כעת בהידוק מחדש של היחסים שלה עם רוסיה. ההודעה הזו, התפתחות גיאו-פוליטית משמעותית מאוד עבור אירופה ומוסקבה, מסמנת כנראה את כניעתה של אוקראינה לשכנה רבת העוצמה שלה ומהווה מכה אנושה לתוכניותיה של המדינה הסובייטית לשעבר להתקרב למערב.
עוד חדשות מהעולם :
- צפו: הר געש שהתפרץ יצר אי חדש
- אוקראינה מסתבכת: 'חוקי טימושנקו' לא עברו
- ארה"ב: רוצח יהודים ושחורים הוצא להורג
לאומן, ביצועיסט וידיד ישראל. ר"מ הודו הבא?
החלטתו של הקבינט באה כאמור שעות אחרי שהפרלמנט האוקראיני פסל את הצעות החוק שאמורות היו להביא לשחרור של טימושנקו. שחרור טימושנקו הוא תנאי מרכזי שהציב האיחוד האירופי לקייב כדי לחתום על ההסכם בוועידה שתיערך בשבוע הבא. פניית הפרסה של קייב היא ניצחון גדול לקרמלין, שפעל באופן אגרסיבי להכשיל את ההסכם בין אוקראינה לאיחוד על-ידי כך שהציע לקייב הלוואות והנחות, ומנגד גם הציב הגבלות כלכליות כואבות על ייצוא מאוקראינה.
נציב ההרחבה של האיחוד האירופי סטפן פלה ביטל ביקור שתוכנן לו היום בקייב, בעקבות החלטת הממשלה. "ממשלת אוקראינה קדה פתאום לקרמלין. אין ספק שפוליטיקה של לחץ ברוטאלי היא דבר שעובד", אמר ראש ממשלת שבדיה, קארל בילדט, אחד המנהיגים שקידמו יותר מכל את חתימת הברית בין האיחוד האירופי לאוקראינה.
שר האוצר האוקראיני יורי בויקו הסביר לכתבים כי אוקראינה אינה יכולה להרשות לעצמה לאבד את קשריה הכלכליים עם מוסקבה, וכי האיחוד האירופי לא הסכים להציע פיצוי הולם בעבור הפסד קשרי הסחר של קייב עם הרוסים. בויקו הביע תקווה ששיפור הסחר עם רוסיה ישחרר מעט את אוקראינה מהתלות בחבילות הסיוע של קרן המטבע הבינלאומית, שבהן היא מעוניינת זה זמן רב. "לא קיבלנו סימן ברור מהשותפים האירופים שלנו שההפסדים שספגנו בארבעת החודשים האחרונים ייענו בפיצוי כלשהו", אמר בויקו. "המדינה אינה יכולה לאפשר זאת, ומכאן נובעת החלטת הממשלה".
ואולי זה רק תרגיל?
דובר הקרמלין, דמיטרי פסקוב, נזהר מלהגיב על החלטתה של קייב, ואמר כי מדובר בענייניה הפנימיים של אוקראינה. עם זאת הוא הוסיף כי רוסיה מקדמת בברכה את כוונת אוקראינה להרחיב את שיתוף הפעולה בתחומי המסחר והכלכלה. אלא שראש ועדת החוץ בבית התחתון של הפרלמנט הרוסי, המקושר לקרמלין, אלכסיי פושקוב, לא הסתיר את תחושת הניצחון ואמר כי הסכם בעל תועלת "מפוקפקת" לאוקראינה עם האיחוד האירופי היה בגדר "שגיאה עצומה".
שרת החוץ של האיחוד האירופי, קתרין אשטון, אמרה כי החלטת אוקראינה מאכזבת וטענה כי הסכם יכול היה לסייע לאוקראינה לעצור את הפחתת ההשקעות הזרות ולעזור לה בשיחות עם קרן המטבע הבינלאומית. "אנחנו מאמינים שעתידה של אוקראינה תלוי במערכת יחסים חזקה עם האיחוד האירופי ואנחנו דבקים במחויבות שלנו לעם האוקראיני שיכול להיות הנהנה העיקרי מההסכם".
פרשנים אחדים נותרים אופטימיים, ואמרו כי המהלך אינו מהווה כניעה מוחלטת של קייב למוסקבה, אלא תמרון של הנשיא האוקראיני ויקטור ינוקוביץ', המקווה לשכנע את האיחוד האירופי לחתום על הסכם גם ללא שחרור יריבתו הפוליטית טימושנקו מהכלא.
מבחינה תיאורטית, לינוקוביץ' יש עדיין חודש לפני הפסגה שתיערך בשבוע הבא כדי להעניק חנינה לטימושנקו או כדי להביא לאישור חוק שיאפשר את שחרורה בפרלמנט. מלשכתו נמסר כי הוא עדיין מתכוון להשתתף בפסגה בווילנה שבליטא. הדיונים בהצעת החוק בפרלמנט
יימשכו היום, מה שמצביע על האפשרות שינוקוביץ' מנסה להשיג ויתורים נוספים מהאיחוד האירופי.
שר החוץ של גרמניה, גידו וסטרוולה, הותיר את הדלת לאוקראינה פתוחה. "ההצעה שלנו לשותפות אמיתית עומדת בעינה. אבל היא מצריכה רצון מצד קייב לצעוד בנתיב ההתפתחות האירופי. הכדור במגרש של אוקראינה. זו זכותה הריבונית לבחור בעצמה את דרכה".
מנהיגי האופוזיציה באוקראינה, בינתיים, תקפו בחריפות את ההחלטה המפתיעה של הקבינט וקראו לאוקראינים לצאת להפגנות ענק בקייב ביום ראשון כדי ללחוץ על ינוקוביץ' לשוב ולפנות לעבר האיחוד האירופי. "זו לא רק בגידה, זה מניח את היסודות להדחת הנשיא", אמר ארסני יאצניוק, בן בריתה של טימושנקו.
Read this article in English