בזכות דב לאוטמן: תרם מיליונים לחקר מחלת ה-ALS
התעשיין שחלה ב- ALS ותרם כספים רבים לחקר המחלה והגברת המודעות אליה, נכנע היום למחלה ומת בבית החולים איכילוב. בשנתיים האחרונות חלה החמרה ניכרת במצב המחלה שלו, הוא חובר למכונת הנשמה ולכיסא גלגלים, אך המשיך להופיע בארועים חברתיים בשארית כוחותיו
עד כמה שזה יישמע אכזרי, דב לאוטמן היה הדבר הטוב ביותר שקרה למחלת ה-ALS ולחולים בה. הבוקר (שבת) הוא הלך לעולמו בגיל 77 בבית החולים איכילוב בתל אביב. מאז שחלה, לאוטמן גייס ותרם כספים רבים ונהג להרצות על המחלה, כדי להעלות את המודעות הציבורית אליה.
את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד
לפני כ-11 שנים לקה לאוטמן במחלת ה- ALS. המחלה הגורמת לשיתוק של מערכת העצבים, הביאה להידרדרות מהירה אצלו, והוא נאלץ להיות מרותק לכיסא גלגלים, ותוך שנים ספורות כבר חובר למכונת הנשמה.
עוד על מחלת ה-ALS
פריצת דרך: חוקרים ישראלים הצליחו לעצור ALS
ניוון שרירים ו-ALS: הטיפול שמשמר את השרירים
למרות ה-ALS: שגית הביאה לעולם תאומות
אולם למרות מצבו הקשה הוא המשיך בפעילות חברתית עניפה, כשגולת הכותרת היא הגברת המודעות למחלת ה- ALS. בשנת 2006 מונה לאוטמן לנשיא עמותת ישראלס למען חולי ALS ומאז היווה למעשה את התרומה המכרעת ביותר לקידום המחלה.
במשך שנות כהונתו הוולונטרית, תרם לאוטמן מכספו מיליוני דולרים למען חקר המחלה והגברת המודעות אליה. בנוסף הוא עזר לגייס מיליוני דולרים נוספים, וחיבר בכירים מהתעשייה בארץ ובעולם, התומכים עד היום בעמותה, שמכירה את המחלה בזכותו.
לאוטמן הקפיד להיפגש עם כל אחד מ-700 החולים בישראל. הוא הקפיד לפנות להם זמן, ולהקשיב לכל אחד שרצה לשאוב ממנו השראה על דרך התמודדותו עם המחלה. חרף ההידרדרות, היה לאוטמן מעורב ברמה היומיומית בפעילות העמותה, עד ליומו האחרון.
לאוטמן נהג לומר למקורביו על המחלה: "ALS פוגעת רק באנשים יפים חכמים ונחמדים". כשנשאל מהיכן הוא שואב את הכוח להתמודד עמה ולהמשיך הלאה, היה מספר: "אני קם בשמונה בבוקר, לוקח את כדור העיסוק, ונשאר עסוק עד חצות". הוא קרה לחולים שלא להוות עול נפשי על בני משפחתם, ולהיות מעורבים בפעילות לאורך כל היום.
אפרת כרמי, מנכ"ל עמותת ישראלס למען חולי ALS אמרה כששמעה על מותו של לאוטמן כי: "עמותת ישראלס בוכה על מי שהנהיג אותה בשנים האחרונות. דב תרם בצורה משמעותית לקידום המחקר, והיווה מודל ואור לחולים. עד לאישפוזו דב המשיך להשתתף בפעילויות העמותה, להנהיג אותה ולהגביר את המודעות למחלה חשוכת המרפא. לצערנו גם הוא הפסיד בקרב לאחר מאבק ארוך ועיקש במחלה הנוראית הזו".
גם שרת הבריאות יעל גרמן ספדה לו: "דובי בלט במחוייבות שלו לחברה ברגישות באנושיות ובאופטימיזם הבלתי נדלה שלו. ציפיתי בהתפעלות רבה בהתמודדותו ההרואית במחלה חשוכת המרפא ALS. אני מקווה כי הנסיונות למצוא מרפא למחלה ימשכו בנחישות האופיינית לו".
המחלה יכולה לתקוף בכל גיל
מחלת ה- ALS היא הקשה מכל המחלות הנוירולוגיות של מערכת העצבים המרכזית. לא ברור מה הגורם להתפרצותה של המחלה חשוכת המרפא, שתוקפת ומחסלת בהדרכה את העצבים המוטוריים. עם מותם, השרירים עליהם שולטים עצבים אלה מתנוונים בזה אחר זה.
המחלה תוקפת אנשים בריאים בוגרים בכל הגילאים, ללא התראה מוקדמת, והיא מתקדמת במהירות עצומה. תוחלת החיים הממוצעת לחולה מרגע האיבחון היתה עד לפני תקופת מה 3 שנים, אולם באמצעות שיפור מדע הרפואה, מצליחים כיום להאריך את חיי החולה גם עד ל-10 שנים.
עם זאת במשך רוב תקופת המחלה, החולים מרותקים לכיסא גלגלים, עד לשלב בו הם מונשמים מצליחים להניע במעט את גלגל העין, באמצעותו מתקשרים עם הסביבה דרך מחשב.
החולה מאבד בהדרכה את היכולת להזיז את כל שריריו, עד לשיתוקו המוחלט. לבסוף, אובדת גם היכולת להפעיל את שרירי הנשימה. כל משך התקופה נותר המוח צלול, עד להפסקת הנשימה ולמוות.