ליברמן: ניצחון לאיראן, מרוץ החימוש החל
אובמה וקרי מנסים להרגיע, אבל בירושלים מזהירים: אין שום נקודה חיובית בהסכם. שר החוץ הזהיר מצעדיהן של סעודיה, מצרים וטורקיה, ש"לא יחכו בצד וימחאו כפיים", והבהיר: ההסכם יצר מציאות חדשה
בישראל הזהירו בשבועות האחרונים באופן חסר תקדים מההסכם המתגבש עם איראן , ואחרי שנחתם מתווה הביניים בז'נבה - ממשיכים לתקוף, גם את הידידה הקרובה ארצות הברית. הבוקר (יום א') הזהיר שר החוץ אביגדור ליברמן: "אין בהסכם הזה שום הישג. זהו ניצחון דיפלומטי מדיני הכי גדול שאיראן ידעה בשנים האחרונות, מאז שנוסד משטר חומייני". בתשובה לשאלה אם לא ניתן למצוא שום נקודה חיובית בהסכם, קבע השר: "לא, אין כזו".
הסכם עם איראן - עוד ידיעות בחדשות ynet:
אובמה: הישג גדול, נישאר מחויבים לישראל
ההקפאה, הפיקוח, ההקלה. זה ההסכם
איראן: נבנה עוד שני כורים בעתיד הקרוב
את רוח הדברים ביטאו גם גורמים בלשכת ראש הממשלה, שקבעו נחרצות: "זהו הסכם רע. הוא מעניק לאיראן בדיוק את מה שרצתה - גם הקלה משמעותית בסנקציות וגם שמירה על החלקים המשמעותיים ביותר בתוכנית הגרעין שלה".
הגורמים הבהירו כי ההסכם מאפשר לאיראן להמשיך ולהעשיר אורניום, משאיר ברשותה את כל הצנטריפוגות שמאפשרות לה לייצר את החומר הבקיע לנשק גרעיני, והוא אף לא מביא לפירוק הכור באראק. "הלחץ הכלכלי שאיראן מצויה בו יכול היה להביא להסכם טוב בהרבה שמפרק את יכולות הגרעין של איראן".
גורם בכיר בממשל האמריקני אמר כי הנשיא ברק אובמה ישוחח היום עם נתניהו ויעדכן אותו לגבי ההסכם. לפי הגורם, אנשי ממשל ישוחחו עם מקביליהם בישראל "לגבי הדאגות בירושלים".
הסכנה: הכרה בזכות להעשיר אורניום
לדברי שר החוץ ליברמן, "ברור שההסכם מכיר בזכותה של איראן להעשיר אורניום. וברגע שהעולם מכיר בזכותה לעשות זאת - הדבר מביא אותנו למרוץ חימוש גרעיני". ליברמן הזכיר כי סבא"א כבר קבעה כמה פעמים ש"איראן מפרה את ההחלטות של מועצת הביטחון, וגם היו כל הזמן הערות לגבי התוכנית הצבאית שלה".
נוכח ההכרה בזכות להעשיר אורניום, אמר כי "יהיה מאוד מעניין לשמוע היום את הסעודים ואת הפרשנים שלהם. לא בכדי היה אתמול מפגש פסגה במדינות המפרץ. זה הדבר הכי פרובלמטי מבחינתנו. גם סעודיה, גם טורקיה וגם מצרים - אף אחת לא תחכה בצד ותמחא כפיים. אנחנו בעידן חדש, ומדינת ישראל תצטרך לעשות חושבים".
הוא התריע כי "כל המדינות האלה יצטרפו למרוץ. אין ספק שגם סעודיה וגם מצרים וגם טורקיה ידברו באותם המונחים - גרעין לצורכי שלום, פיתוח תחנות כוח גרעיניות רק למטרת השלום, אבל כל אחת ואחת במקביל תפעל באותה הדרך כמו האיראנים.
"איראן הופכת למדינת סף. יש הרבה מדינות סף בעולם, גרמניה ויפן. אבל אף אחד לא חושש מהן למרות שיש להן כל הידע והטכנולוגיה, כי יש שם הנהגה אחראית ושוחרת שלום. אבל אנחנו יודעים בדיוק איזו הנהגה יש באיראן - הם ממשיכים בפיגועי טרור כדי לנסות לפגוע ביהודים וישראלים, הם מעורבים בסוריה, לבנון ועזה". לשאלה אם ההסכם מקרב את ישראל למבצע צבאי, השיב שר החוץ: "זה מביא אותנו למציאות חדשה".
שטייניץ: נמשיך להתעקש על עמדותינו
שר המודיעין והשר לעניינים אסטרטגיים יובל שטייניץ אמר כי בניגוד להבטחות של אובמה, ההסכם דווקא יוכל לקרב את איראן לעבר הפצצה הגרעינית: "התיקונים שהוכנסו ברגע האחרון רחוקים מלהניח את דעתנו, וההסכם היה ונשאר הסכם גרוע שיקשה על השגת פתרון קבע הולם", אמר השר שטייניץ. "כמו ההסכם הכושל עם צפון קוריאה (שלאחריו הואצה הפעילות הגרעינית במדינה - א"ש), גם ההסכם הנוכחי עשוי דווקא לקרב את איראן להשגת הפצצה. ישראל אינה יכולה לקחת חלק בחגיגה הבינלאומית המבוססת על הולכת שולל איראנית ועל מרמה עצמית".
שטייניץ הוסיף: "למרות האכזבה, נמשיך להתעקש על עמדותינו ולעבוד עם ידידינו בארה"ב ובעולם כולו על מנת לחתור לפתרון מקיף וממצה שיכלול פירוק אמיתי של תשתיות הגרעין הצבאיות של איראן".
שר הכלכלה נפתלי בנט הגיב להסכם באזהרה: "אם עוד חמש שנים תתפוצץ מזוודה גרעינית בניו יורק או במדריד, זה יהיה בגלל ההסכם שנחתם הבוקר". לדבריו, "חשוב שיידע העולם: ישראל לא תהיה מחויבת להסכם שמסכן את קיומה".
שר האוצר יאיר לפיד התריע כי ההסכם "לא מביא אף לא לפירוקה של צנטריפוגה אחת. אני מוטרד לא רק מעצם ההסכמות אלא מכך שאיבדנו את אוזנו של העולם. לפנינו שתי משימות: לדאוג לכך שההסכם הסופי יהיה טוב יותר עבור ישראל ועבור העולם, ולחדש את האינטימיות ביחסינו עם האמריקנים".
לפי עיקרי ההסכם שהושג הלילה בשווייץ, איראן תקפיא למעשה את תוכנית הגרעין שלה למשך חצי שנה - תפרק את מאגר האורניום המועשר ל-20 אחוזים (שממנו אפשר להגיע במהירות לחומר לפצצה) ותגביל את ההעשרה לרמה של 3.5%. כן תוגבל הפעילות בכמה מתקנים, בהם המתקן השנוי במחלוקת באראק. הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית אמורה לפקח מקרוב אחר יישום ההסכם. בתמורה, תזכה איראן להקלה מסוימת בסנקציות - אך לא במגבלות המשמעותיות במיוחד כמו אלו על ייצוא הנפט.