ראש המוסד לשעבר: לא קיבלנו מה שרצינו
המעצמות ואיראן סיכמו על השהיית תוכנית הגרעין, ובישראל תוהים אם מדובר בכישלון. במשדר מיוחד ב-ynet אמר דני יתום: "יש הרבה חדשות רעות". ציפי לבני: "ההסכם גרוע". השר ארדן: "אין לחץ, זה רק הסכם ביניים". שמעון שיפר: "נתניהו הפסיד, במשמרת שלו הפכה איראן למדינת סף"
"אם הסכם הקבע יהיה דומה למתווה הביניים - אנחנו בבעיה". בראיון לאולפן ynet הבוקר (א') מזהיר ראש המוסד לשעבר דני יתום שההסכמות שאליהן הגיעו המעצמות ואיראן בז'נבה עלולות להיות בעלות השלכות ביטחוניות מסוכנות לישראל. לדברי יתום, ההסכם מהווה כישלון ישראלי להגיע לשלב שבו איראן תתפרק לחלוטין מהיכולות שלה במרוץ לפצצה גרעינית.
הסכם עם איראן - כתבות נוספות ב-ynet:
- היסטוריה בז'נבה: הסכם בין איראן למעצמות
לדברי יתום, "התשתית של הצנטריפוגות לא משתנה ואיראן יכולה להחיות מחדש את התוכנית הגרעינית. היא תוכל תוך פרק זמן קצר לחזור ולהעשיר אורניום ל-20%. במשך שישה חודשים יצטרכו האיראנים להוכיח את כוונתם וזה מה שיקבע אם ישראל תוכל לחיות עם הסכם הקבע". לגבי תקיפה צבאית אפשרית הוסיף ראש המוסד לשעבר: "להערכתי תקיפה ישראלית או אמריקנית לא צפויה בששת החודשים הקרובים".
מאז הבוקר עוסקות המערכות הפוליטית והביטחונית בישראל בשאלה אם מדובר ב"הסכם טוב" או לא. למעט בודדים, הרוב משוכנעים שהישגי המעצמות בז'נבה דלים למדי. "ההסכם הזה לא יכול להיות טוב לישראל", אמר ראש בית הספר לממשל באוניברסיטת תל אביב, פרופ' יוסי שיין, שהתארח בדיון המיוחד באולפן. "כל הסכם שבמסגרתו איראן לא מפסיקה להעשיר אורניום הוא לא טוב לישראל.
"למעשה, ארה"ב כמעט מורידה מסדר היום את האופציה הצבאית. ישראל לא יכולה כרגע ללכת נגד כל העולם וזה מעלה
שאלות לגבי מעמדה באזור. גם הסעודים והמצרים חשדנים לגבי היכולות והכוונות של ארה"ב. האם היא יכולה להמשיך להיות מעצמה מאיימת?".
הסכם הביניים שאליו הגיעו המעצמות ואיראן לפנות בוקר אמור להשהות משמעותית את תוכנית הגרעין האיראנית. בין השאר מתחייבת טהרן להפסיק העשרת אורניום מעל 5 אחוזים, לנטרל את מאגר האורניום המועשר לקרוב ל-20 אחוז (רמה שממנה קל יחסית להגיע במהירות לרמת העשרה שמתאימה לפצצה), לא להתקין צנטריפוגות נוספות מכל סוג ולא לבנות מתקנים נוספים להעשרה.
בתמורה יספקו שש המעצמות לאיראן הקלה מוגבלת ובת ביטול בסנקציות, אבל ההגבלות העיקריות על נפט, פיננסים ובנקאות באיראן יישארו על כנן גם בתקופת הביניים של ששת חודשי המו"מ. השרה ציפי לבני אמרה במשדר: "ההסכם גרוע. איראן היא מדינת סף גרעינית וזה דבר שיאיים לא רק עלינו אלא על העולם כולו. אני שותפה בקבינט והיינו תמימי דעים שיש לפעול במטרה להגיע להסכם טוב יותר מול איראן".
הפרשן המדיני של "ידיעות אחרונות" שמעון שיפר אמר במשדר: "במבחן התוצאה, בנימין נתניהו הפסיד הכול. הוא היה ראש הממשלה שדיבר על איראן באופן הקיצוני ביותר, אבל במשמרת שלו איראן הופכת למדינת סף גרעינית באישור העולם. תקיפה לא קיימת יותר ולא תתקיים. במדינה מתוקנת הייתה קמה ועדה שתבדוק לאן הלך הכסף והיו נשאלות שאלות קשות ביותר בסוגיה הזאת. עם כל הקול הגבוה, באקדח הזה לא היו כדורים".
על הסיכויים של ההתנגדות הישראלית מלכתחילה הוסיף שיפר: "ראש המוסד לשעבר מאיר דגן אמר לי שהדבר היחיד שישראל יכולה לעשות זה להשהות פעם אחר פעם את תוכנית הגרעין,
אבל היא לא יכולה לעצור אותה".
פרשן ynet רון בן ישי: "ההסכם מסיג את איראן לאחור בתחום שנתניהו מדגיש כל הזמן, וזה הצנטריפוגות. זאת סוגיה רצינית ביותר. השאלה היא עד כמה ההסכם הזה יכובד ויבוצע. סוכנויות הביון האמריקנית, הישראלית והבריטית יצטרכו לעבוד ולבדוק אם האיראנים יבצעו אותו".
השר לנושאים אסטרטגיים יובל שטייניץ: "זה הסכם לא טוב כי אפשר היה להשיג יותר. היה צריך להעצים את הלחץ הכלכלי על איראן ולהגיע ישירות להסכם קבע. אבל בזכותנו יש כמה שיפורים בהסכם, כמו האיסור להחזיק חומר מועשר ברמה בינונית שיומר לדלק גרעיני וכך גם הקפאת הכור באראק. אבל הם עדיין לא הופכים אותו להסכם טוב. איראן נשארת מדינת סף גרעינית והפעם בלגיטימציה בינלאומית. אנחנו לא שוברים את הכלים, אבל ישראל לא צד בהסכם".
השר להגנת העורף גלעד ארדן אמר שהוא מנסה לראות גם צדדים חיוביים בהסכם: "אני לא לחוץ יותר ולא רגוע יותר. כחבר ממשלה וקבינט אני חושש שההסכם מעורר דאגות מסוימות ובעתיד הוא יקשה על ישראל לקבל החלטות לבד. אבל עדיין, בכל זאת מדובר בהסכם ביניים".
איש משרד החוץ ד"ר עודד ערן: "הדיון סביב השאלה אם זה הסכם טוב או לא מחטיא את המטרה. זהו הסכם ביניים, לא סופי. זה הסכם זמני לתקופה של חצי שנה שמטרתו לעצור את תהליך הפיתוח של נשק גרעיני באיראן, ואת המטרה הזו הוא השיג. מה שהאיראנים השיגו זה הכרה של המעצמות בזכות של איראן להעשיר אורניום".