שתף קטע נבחר
 

גם להומואים מגיעה פונדקאות שוויונית

הומואים נאלצים לבצע בחו"ל את ההליך המורכב והרגיש, ללא תמיכה משפחתית, ללא הכרת השפה ובמחיר מטורף. הגיע הזמן להפסיק את האפליה

לאחרונה התרבו הדיווחים ששרת הבריאות עומדת לאפשר לזוגות מאותו המין פונדקאות בישראל. כן, גם הומואים רבים, כמו רוב האוכלוסייה, רוצים לחבוק תינוק ולהקים משפחות. הם רוצים צחוק של ילדים בבית, רוצים המשכיות.

 

עוד בסדרת הטורים "הזכות להורות" בערוץ הדעות ב-ynet:

גם אני רוצה להיות אבא / יובל כדורי אלטמן

החלפתי כאב בתקווה / אילן שיינפלד

קיבלתי שלילת רישיון להיות אבא / בן אילן

אשה אינה תנור אפייה / חנה בית הלחמי

הומואים, אל תסחרו בגופן של נשים / אסתר הרצוג

 

בעבר הומואים יכלו לאמץ בחו"ל, אך מדינות היעד חסמו אפשרות זו. בארץ הומואים מורשים לכאורה לאמץ, אך בפועל מוצעים רק ילדים עם ליקויים קשים. יש הומואים שבוחרים בהורות משותפת עם אישה, אך הדבר אינו מתאים לחפצים בתא משפחתי שלם שבו זוג אבות חיים עם ילדיהם. עבורם הפונדקאות היא הדרך היחידה והמתבקשת. אלא שכאן ההומואים נתקלים באפליה בוטה. למרות שבישראל קיים חוק פונדקאות משנת 1996, החוק יוחד להטרוסקסואלים בלבד. הומואים נאלצים לבצע בחו"ל את ההליך המורכב והרגיש, ללא תמיכה משפחתית, ללא הכרת השפה, בעלויות מטורפות, ותוך התמודדות קשה עם המדינות הזרות ומדיניותן המתחלפת.

 

האבסורד במצב זה מתחדד לנוכח העובדה שהומואים שזכו להביא לעולם ילדים בחו"ל, מקבלים בישראל בסופו של דבר הכרה מלאה כשני אבות, ואף נהנים מרוב ההטבות הניתנות להורים הטרוסקסואלים.

 

אני מאמינה שמקבלי ההחלטות כבר מבינים שאפליה כה בוטה ולא הגיונית לא תוכל להמשיך להתקיים עוד זמן רב. אני אופטימית כי המהפכה שכבר התחוללה פה לגבי ההורות הגאה דרמטית. בשנת 1997 ביטל בג"ץ אפליית לסביות בקבלת תרומות זרע. בשנת 1999 החלו להינתן צווי אפוטרופסות לאמהות הלא-ביולוגיות במשפחות לסביות. בשנת 2005 איפשר בית המשפט העליון אימוצים במשפחות חד-מיניות והכיר בהורות המשותפת של זוגות מאותו המין. בשנת 2012 הוכרה הורות של שתי אמהות, אף ללא אימוץ, לגבי ילד שאחת מהן ילדה מביצית זוגתה. לאחרונה הביעה המדינה נכונות להקל על ההכרה באב הלא-ביולוגי לאחר פונדקאות בחו"ל. ראוי ששרשרת ההישגים המשפטיים הללו תימשך בפונדקאות שוויונית להומואים.

 

כבר במאי 2012 המליצה ועדת מור-יוסף, שהוקמה לבחינת נושא הפונדקאות, לאפשר להומואים ליהנות מפונדקאות בישראל, אך מאידך המליצה ליצור עבורם מסלול נפרד שבו ייאסר עליהם להעניק תמורה לפונדקאיות. הצעה זו מעליבה ומשמרת את האפליה, שהרי מי האישה שתסכים לשאת הריון עבור זר ללא תמורה הולמת?

 

בין נימוקיה להסדר המפלה טענה הוועדה כי פתיחת ההליך להומואים עלולה להחריף את בעיית ניצול הנשים הפונדקאיות. אכן, אין ספק שיש לעשות הכול כדי למנוע ניצול נשים. זאת ניתן לבצע באמצעות פיקוח הדוק, בין היתר על-ידי הוועדה המסדירה את ההליכים ועל ידי העובדות הסוציאליות המעורבות בהליך. ואולם, מרגע שהחוק בישראל מתיר פונדקאות, אין זה הגון להשתמש בטיעון של ניצול נשים כחסם רק בפני הומואים. יתרה מכך, הרצון למנוע ניצול נשים מחייב שהליכי הפונדקאות ייעשו דווקא בארץ, תחת הפיקוח המחמיר, ולא באותן מדינות שבהן ניצול הנשים מחפיר.

 

נימוק נוסף של ועדת מור יוסף להצדקת אפליית ההומואים היה שבגלל המחסור בפונדקאיות, פתיחת ההליך להומואים תדחוק את ההטרוסקסואלים. נטען שבכך תסוכל מטרת החוק לפתור את מצוקת הזוגות שנזקקים לפונדקאית לאחר שלא הצליחו ללדת בעצמם. גם טיעון זה חלש. ראשית, גם ההומואים נזקקים לפונדקאית משום שאינם יכולים ללדת בעצמם. שנית, הטענה שזכות ההורות של הומואים נופלת מזו של הטרוסקסואלים נובעת מדפוס חשיבה סטריאוטיפי ומיושן. טענה זו מתעלמת ממחקרים עדכניים שלפיהם הורים גאים טובים לא פחות, ואף יותר, מהורים אחרים, ומהשינויים הדרמטיים שחלו ביחס להורות הגאה. שרת הבריאות, שהצהירה על מחויבותה לשינויים אלה, ראוי שתוביל צעד נוסף למיגור האפליה על רקע נטיה מינית.

 

עו"ד עירא הדר, מומחית לזכויות הקהילה הגאה

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים