שתף קטע נבחר

בשם הבת: הבשורה של זהר יעקובסון לחולי הסרטן

סוכנת השחקנים זוהר יעקובסון רגילה להיות מאחורי הקלעים, אבל עכשיו, לאחר מות בתה טל ממחלת הסרטן, היא מספרת למוסף "7 ימים" של "ידיעות אחרונות" על הילדה המיוחדת שסירבה לטיפולים קונבנציונליים, על הקושי לחזור לשגרה אחרי הטרגדיה המשפחתית, ועל המפגש הטעון עם מערכת הבריאות שהוביל להקמת פרויקט חייה – מרכז שיעניק תמיכה פיזית ורוחנית לחולים ולמשפחותיהם

שום דבר במשרד הצנוע של זוהר יעקובסון, בחצר צדדית במרכז תל־אביב, לא מסגיר את העובדה שנחתתם הרגע באחת מסוכנויות השחקנים החזקות ביותר בתעשיית הבידור הישראלית. זאת שעת ערב מאוחרת והדממה ששוררת מסביב עשויה לתעתע.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

 

קשה להאמין שעד לפני שעה הבלגן מסביב נראה כמו חמ"ל בוול סטריט: משברים שצריך לפתור בזמן אמת. טלפונים משחקנים מבוהלים לפני או אחרי אודישן. רכילאים שדורשים לאשר או להכחיש רומן חדש. כוכבת שמסרבת להצטלם ללא המאפר הצמוד שלה. בקיצור, עוד יום בקרקס שזוהר יעקובסון מנהלת ביד רמה כבר כמעט 30 שנה.

 

להתמודד עם הסרטן

 מי השרה שתרמה את צמתה לילדה חולת סרטן?

גידולים סרטניים אנדוקריניים: הקושי לאבחן והטיפול 

 

אם השם שלה נשמע לכם מוכר, זה כנראה בגלל אחת משתי אפשרויות: או שאתם חלק מהברנז'ה, או שאתם קוראים יותר מדי רכילות. בעיקר בזכותה אתם מכירים את יהודה לוי, אורנה בנאי, שני כהן, אושרי כהן, גורי אלפי, איתי תורג'מן, צופית גרנט, רן דנקר, נועה תשבי, ענת וקסמן, עדי הימלבלוי, רועי בר־נתן, אסי לוי, עלמה זק, אורלי זילברשץ ועוד רבים. היא הכוח המניע מאחוריהם, לפניהם ומצדדיהם. זו שאומרת להם מה להגיד ובעיקר — מה לא. השריון החזק שחוצץ בינם לבין העולם האמיתי שם בחוץ והאישה היחידה שדעתה חשובה להם יותר מכל אחד אחר.

 

בניגוד למיוצגים שלה, יעקובסון היא לא חסידה גדולה של פרסום. היא סרבנית ראיונות ידועה ואישה שחרדה מפני כל מה שכרוך בחשיפה. אחרי הרבה שנים מאחורי הקלעים, יעקובסון כבר התרגלה למעמדה כמושכת בחוטים. כמי שמתבוננת על הכל מהצד. שותפה שקטה. השנים האחרונות מאלצות אותה לצאת קצת מהצל.

 

משפחת יעקובסון בהרכב מלא. "הפחד הכי גדול זה לאבד ילד" (צילום: אלבום משפחתי) (צילום: אלבום משפחתי)
משפחת יעקובסון בהרכב מלא. "הפחד הכי גדול זה לאבד ילד"(צילום: אלבום משפחתי)

 

"החלטתי שייאוש לא יהיה חלק מחיי"

לפני ארבע שנים נפטרה בתה טל בת ה־26 מסרטן. מאבק קשה בן שנה שטילטל את עולמם של יעקובסון ובני משפחתה – בעלה, השחקן והבמאי יענקלה יעקובסון, ובנה ליאור, שעובד איתה בסוכנות.

 

את הראיון הנדיר הזה היא עושה בקושי רב, אבל מתוך תחושה עמוקה של שליחות. "הפחד הכי גדול של כל הורה זה לאבד ילד", היא אומרת. "כשטל נפטרה הגיעו להלוויה שלה קרוב ל־2,500 איש. כל אחד בא להסתכל עליי ולראות איך הפחד שלו נראה. זה מה שהרגשתי, את האימה הזאת שאנשים רוצים לראות מה זה. דווקא אז, ברגעים האלה שראיתי את כל העיניים המבוהלות האלה מתבוננות בי, החלטתי שייאוש לא יהיה חלק מהחיים שלנו. עם הכאב הגדול והגעגועים נתמודד כל החיים. אבל לא עם ייאוש ודיכאון. החלטנו לחזור למקומות שהיה לנו קשה בהם במסע עם טל ולנסות לתקן".

 

בחודש הבא, אחרי ארבע שנים של מחקר ואיסוף מידע מתחום הרפואה המשלימה, ייפתח רשמית במרכז הרפואי שיבא בתל־השומר "מרכז טל לרפואה אינטגרטיבית". יחד עם הנהלת בית החולים מקווים במשפחת יעקובסון לשנות את תרבות הטיפול בסרטן בישראל. חלק מהקושי והסבל שעברה בתם בשנה הקשה בחייה הם מבקשים לחסוך כעת מאחרים.

 

"רפואה אינטגרטיבית זו הצעקה האחרונה בעולם", מסבירה יעקובסון. "היא מבוססת על ההבנה שחייבים אינטגרציה בין הרפואה הקונבנציונלית לרפואה המשלימה, שמורכבת בין השאר מרפואה סינית, הומיאופתיה, נטורופתיה, צמחי מרפא, יוגה, טיפולי גוף־נפש. שילוב בין השתיים הוא הדרך היחידה שמאפשרת לעבור את המסע בצורה יותר אנושית. הרבה פחות מכאיב וכאוטי מהמסע שלנו עם טל".

 

הכל התחיל בכאב בטן

כאב בטן. ככה זה התחיל. יעקובסון זוכרת בבירור את שיחת הטלפון שהחלה את הסחרור. "טל נסעה לפטרה לחגוג יום הולדת 25 עם חברים. כשהייתה באילת, בדרך חזרה, היא התקשרה וסיפרה לי שכואבת לה מאוד הבטן. ביקשתי ממנה לעלות מיד על טיסה, אבל היא אמרה לי, 'אני לא יכולה לעלות על מטוס, זה עושה הרבה יותר זיהום אוויר מאשר אוטובוס'.

 

"חשבתי שזה קלקול קיבה והצעתי לה לשתות תה, לאכול ג'ינג'ר. טל מעולם לא התלוננה על כאבים. היא גם ידעה לטפל בעצמה. זה כנראה היה חריג. כאבי הבטן נמשכו גם כשהיא חזרה לתל־אביב".

 

הלכתם לרופא?

"ברור. הלכנו לכמה רופאים. כולם התמקדו בקטע של חיידקים. חשבו שזה איזה חיידק שהיא חטפה בסיני. כשזה לא עבר לאורך תקופה, דיברתי עם חבר טוב שהציע לנו ללכת לבית החולים בילינסון, למחלקה לווירוסים אקזוטיים".

 

אף אחד לא חשב שזה משהו חריג יותר?

"זה אפילו לא עלה בראש. היא נראתה כל כך יפה, כל כך בריאה. בשיא החיים שלה. היא הייתה בשנה השלישית ללימודי רפואה סינית. היא הייתה הבן אדם הכי עסוק, הכי פעיל והכי חיוני שאתה יכול לדמיין.

 

"ואז אנחנו נכנסים לחדר מיון, מתאשפזים, עושים לה בדיקות וצילומים ומחכים. ואז נכנס אחד הרופאים ומהקצה של החדר הוא מכריז: 'אני יודע מה יש לה'. נעמדנו על הרגליים. שמחתי, אמרתי, וואו, אם הוא אומר לי את זה ככה, בקלילות, אז זה בטח לא נורא כל כך. ואז הוא התקרב למיטה ובלי שום הודעה מוקדמת, ולתחושתי ללא שום חמלה, ללא שום רגישות, פשוט הסתכל עליה ואמר לה: 'יש לך סרטן'".

 

איך הגבתם?

"הקלות שבה הרגשתי שהמילה הזאת נאמרה הייתה בלתי נתפסת. בסרטים תמיד יש את הרגע הזה שהרופא מושיב את האנשים בחדר, נותן להם כוס מים. מכין אותם. וכאן, כלום. לדעתי, זה היה מאוד אכזרי ולא רגיש. אז לקחתי שתי נשימות ויצאתי מהחדר, הכל התחיל להסתובב מסביבי והתעלפתי. שכבתי על הרצפה והתפללתי לאלוהים לא להתעורר יותר.

 

"שפכו עליי מים וניסו לדבר איתי. ובאותה שנייה גם עברה לי בראש המחשבה שאני עושה דבר איום ונורא. אני אמא. הבת שלי קיבלה את הבשורה. אני צריכה להיות חזקה ולתת לה תקווה. אני צריכה לחזק ולהעצים אותה. יענקלה התקרב אליי ולחש לי: 'מה את עושה? קומי על הרגליים. אנחנו צריכים להציל את טל'. באותו רגע עשיתי סוויץ' והבנתי שאין לי שום אופציה להתמוטט".

 

איך טל הגיבה? היא הבינה את המשמעות?

"טל למדה רפואה מערבית בהולנד ושלוש שנים רפואה סינית. היא הבינה המון ברפואה. היא הכירה את גוף האדם. כל הנושאים האלה היו מאוד קרובים לליבה. אני חושבת שהיא הבינה הרבה יותר ממני".

 

זוהר יעקובסון. "הבנתי שאני לא יכולה להרשות לעצמי להישבר" (צילום: גבריאל בהרליה) (צילום: גבריאל בהרליה)
זוהר יעקובסון. "הבנתי שאני לא יכולה להרשות לעצמי להישבר"(צילום: גבריאל בהרליה)

 

מסע של אור וחושך

בגופה של טל ז"ל אובחן סרטן נוירואנדוקריני. סרטן נדיר יחסית, שמתפשט על הבלוטות ההורמונליות בכל הגוף. "לסטיב ג'ובס היה סרטן כזה, אבל האמנו במיליון אחוז שננצח".

 

בתחילה טל סירבה לקבל את הטיפול הכימותרפי. "בחודשים הראשונים היא הייתה מאוד חזקה ורצתה לטפל בעצמה לבד. נפגשנו והתייעצנו עם הרבה רופאים ופרופסורים והיא מאוד התלבטה. לטל הייתה דרך משלה. היא הייתה בחורה עמוקה עם יכולות אינטלקטואליות גבוהות. היא רצתה לחקור ולהבין מה היא עושה".

 

רק אחרי ארבעה חודשים, לאחר עבודת שכנוע ארוכה של הרופאים, הסכימה טל לטיפול כימותרפי באמצעות כדורים – טיפול שנחשב עדין ופחות אגרסיבי מזה המוזרק דרך הווריד.

 

זה לא עזר. "אחרי שבוע של נטילת הכדורים היא הרגישה מאוד־מאוד לא טוב. הריאות שלה התמלאו מים והגוף שלה התחיל לעבור טרנספורמציות מאוד מפחידות".

 

את עשרת החודשים שחלפו – מרגע הדיאגנוזה ועד פטירתה של טל – מתארת יעקובסון כמסע של רגעי אור וחושך. היכרות מעוררת השראה ותקווה עם אנשי מקצוע, אבל גם התמודדות קשה עם אטימות רפואית, ביורוקרטיה מתישה וקהות חושים, שלתחושתה עובדת לעיתים מכוח ההתמדה ולא רואה את החולים כאנשים ייחודיים.

 

"כשהגענו לבית החולים אחרי הטיפול הכימותרפי, חוויתי חוויה נוראית. אחת הרופאות ניגשה אליי שלוש פעמים ובכל פעם אמרה בטון תוקפני: 'את יודעת שהמצב קשה? את מבינה את זה?' בפעם השלישית ביקשתי ממנה לא להתקרב אליי. שאלתי: מה את רוצה, את רוצה שאתמוטט? למה את באה להגיד לי את זה בצורה כזאת? אני צריכה לעזור לבת שלי.

 

"היא התפלאה: את לא רוצה לדעת את האמת? אמרתי לה: לא, אני רוצה שתביני שיש פה ילדה בת 25 שצריך להילחם על החיים שלה. אני רוצה שתבואי עם הצעות איך להציל אותה. אל תבהילי אותי יותר ממה שאני מבוהלת גם ככה.

 

"זו הייתה חוויה קשה, ובאותו רגע ביקשתי מיענקלה שכל מה שקשור לרופאים יעבור דרכו. יש בי כאב מאוד גדול על זה שיענקלה היה צריך לעבור את כל הדברים האלה בלי לשתף אותי, אבל הייתי חייבת להגן על טל ועליי מפני כל בשורות האיוב האלה. התברר לי בדיעבד, שהאונקולוג שטיפל בה הכניס את יענקלה לחדר באותו יום ואמר לו שזה עניין של יומיים־שלושה.

 

"יענקלה לא סיפר לנו, כי באותה תקופה היינו מאוד נחושים ובטוחים שנתגבר על זה. במשך שלושת הימים האלה, מתוך אינסטינקט חייתי, הבאתי לחדר שלה מטפל ברפואה סינית, אנשים שעשו לה הילינג, דיקור, כל מה שאפשר. היא הייתה עירנית וידעה שאנחנו עושים כל מה שצריך, כי בסך הכל היא התמלאה המון מים בגוף, שהיא לא הצליחה לנקז.

 

"אחרי שלושה ימים היא קמה בבוקר והצליחה להוציא את רוב הנוזלים בשתן. היא קמה על הרגליים וזה היה סוג של נס. אין לי ספק שחיזוק הנפש והתקווה והעבודה המשותפת והאהבה של כל האנשים שהיו סביבה נתנו לה כוח להתרומם ולחזור לעצמה ולשרוד עוד שבעה חודשים".

 

את מספרת על תמיכה רגשית ומקצועית שהיית צריכה לגייס מבחוץ. למה, בעצם?

"כשטל חלתה, רצינו לדבר עם פסיכולוג מטעם בית החולים. פסיכולוגים בחוץ יש מלא, אבל כזה שמבין באונקולוגיה, שמבין מה זה סרטן, את כל ההקשרים ואיך מתמודדים, יש רק אחד. הרבה אנשים ממתינים לו ואין לו זמן. אנשים צריכים לחפש את זה בחוץ".

 

המצב הרפואי העדין אילץ את טל לעבור טיפול כימותרפי בסיסי. "זה מתעתע מאוד. זה מלווה בהרבה סטרואידים שעושים תיאבון, שנותנים אנרגיה, ועל פניו היה נראה שזה נכון, אבל בסופו של דבר, אחרי שהטיפולים נגמרים, הסרטן חוזר לפעמים בצורה הרבה יותר תוקפנית, הרבה יותר מפושט, וכבר אי־אפשר להשתלט עליו. ואז מתחילים לנסות הכל".

 

כחלק מניסיונות ההצלה, בימיה האחרונים הספיקה טל עוד לעבור טיפול רדיואקטיבי. "כשראינו שהמצב מחמיר מאוד החלטנו – בניגוד לדעת האונקולוג – לנסוע לשווייץ לבד. זה היה בלתי נסבל. קשה להסביר עד כמה מסובכת הביורוקרטיה הרפואית. רופא אחד אומר כן, והרופא השני אומר לא. כאוס מוחלט. כדי לקבל תיק רפואי אתה צריך אישור מהרופא המטפל ולפעמים הוא לא רוצה לתת. יש פה כל מיני..."

 

מאבקי אגו?

"אני לא רוצה לקרוא לזה בשם. זה נורא ואיום. מי שעזרה לנו בסוף הייתה צופית גרנט. אני גם הסוכנת שלה ואנחנו גם חברות. תמיד היינו קרובות, אבל זכיתי ממנה בכל התהליך הזה לעזרה, לתמיכה ולהתגייסות שנדהמתי מעוצמתן. ביום שטל חלתה היא אמרה לי, 'זוהר, מרגע זה אני פה. כל מה שעשית כל השנים בשבילי, עכשיו אני פה בשבילך'. היא עשתה כל מה שהיה צריך. לפעמים לדבר עם רופאים ולפעמים להזיז קירות. היא פשוט הייתה שם בשבילנו".

  

הימים של טל ומשפחתה בבית החולים בשווייץ היו גם ימיה האחרונים. "היא עברה שם טיפול שאמור להתלבש על הגידולים ולצמצם אותם. היום אפשר לקבל אותו גם בארץ, ובמקרה של טל אפשר להגיד שהוא גם הצליח, אם כי זה הגיע באיחור. זה מאוד עצוב כי טל הייתה מועמדת לטיפול הזה מההתחלה".

 

הייתה לכם תחושה של החמצה? שאולי אם הייתם עושים דברים אחרת...

"אני לא רוצה להתעסק במה היה קורה אילו. טל כתבה המון דברים לאורך השנים. אני מבינה ברמה הרוחנית ובבחירה של הנשמה שלה שהיא באה לפה לתקופה מוגבלת. אפילו בתסריט שהיא כתבה בגיל 17 על עצמה, היא כתבה שב־2010 היא כבר לא תהיה פה, והיא אכן נפטרה כמה ימים לפני שנת 2010. המסע של הנשמה שלה היה כזה שהיא באה לתקופה הזאת וזה לא היה בידינו. אני יודעת שעשינו כל מה שיכולנו. הצער הוא שהדרך הייתה יכולה להיות הרבה יותר קלה לכל אחד מאיתנו".

 

איך נראו השעות האחרונות בחייה?

"באותו יום טל עשתה דברים שהיא לא עשתה קודם. היא קמה על הרגליים, רצתה ללכת, היה לה חשק לאכול צ'יפס. היא הייתה הרבה יותר ערנית ממה שהיא הייתה קודם. כולנו הרגשנו שאנחנו בדרך הנכונה לצאת מזה. זה היה מוצאי שבת, בסביבות 11 בלילה, וטל הציעה לי ללכת להתרחץ מכל היום. הלכתי לרבע שעה וכשחזרתי היא כבר לא הייתה בחיים. היא לא רצתה שאני אהיה שם כשזה קורה.

 

"אני זוכרת שחזרתי וראיתי את יענקלה עומד במסדרון, ואני אומרת לעצמי, מה הוא עושה שם? למה הוא לא לידה בחדר? ואז הוא מתקרב אליי בחושך ואומר לי, 'אני אהיה טל שלך ואת תהיי טל שלי'. לא הבנתי על מה הוא מדבר. הוא אמר לי את זה שוב. אני אהיה טל שלך ואת תהיי טל שלי. טל איננה.

 

"באותו רגע החלטתי שהיא נסעה לאמזונס, שזה היה חלק מהתוכניות שלה, ללמוד שיטות ריפוי מהשאמאנים. מגיל מאוד צעיר טל נסעה לחו"ל. היא חיה ארבע שנים וחצי בקומונות מסביב לעולם. באמסטרדם, במדריד ובברלין. הייתה אקטיביסטית פעילה מאוד בעולם בכל מיני תחומים חברתיים, פוליטיים, אקולוגיים, למען בעלי חיים.

 

"אתה יודע, במשך שנים היא הסתובבה בחו"ל בלי טלפון. הייתי אומרת לה, טל, תביני, אני אמא. אני חייבת לשמוע את הקול שלך. היא אמרה, זו בעיה שלך. אני לא אחזיק סלולרי כי את חרדתית. אני בסדר ואני אתקשר אלייך כל כמה ימים. תלמדי לתקשר איתי בלי לדבר איתי. אפשר לומר שהיא הכינה אותי לזה".

 

שוחחתם על האפשרות שאלה הימים האחרונים שלה?

"מעולם לא דיברנו על זה. נלחמנו בכוחות עליונים לעשות הכל כדי שהיא תבריא והיינו בטוחים שהיא תבריא".

 

אם האפשרות השנייה לא עלתה, אז המשמעות היא שלא הייתה ביניכן פרידה...

"שום פרידה ושום כלום. לא נפרדנו ולא ניפרד לעולם. היא נמצאת פה בכל נשימה. כשילד חי, אתה לא חושב עליו 24 שעות. הוא בענייניו. אבל כשמאבדים ילד, אז חיים אותו בכל נשימה ונשימה. זה פשוט לא עוזב אפילו לשנייה אחת. הוא קיים כל היום, כל הלילה, מתוך שינה, בכל רגע. הוא שם".

 

גילית עליה דברים חדשים אחרי מותה?

"אני חושבת שידעתי עליה הרבה עוד בחייה. היא הייתה מאוד חריפה וראתה דברים מעבר למה שבן אדם רגיל רואה. בגיל 11 היא הקימה יחד עם קבוצת צעירים את אנונימוס. זכויות בעלי החיים היו בנפשה. היא לא אכלה בשר ולא הייתה מוכנה לנעול נעליים שהן לא vegan. היא רצתה לדעת ששום דבר לא נעשה תחת ניצול.

 

"היו לה אג'נדות מאוד סדורות ומבוססות. אני זוכרת שמורים היו מתקשרים לדבר איתי עליה. הייתי אומרת, 'אני מתמודדת איתה בבית, אתם תתמודדו איתה בבית הספר, לא כל הילדים דומים'. בגיל 16 היא ועוד כמה חבר'ה כעסו מאוד על מה שעשו עם כביש חוצה ישראל, אז הם הגיעו למשרד של מי שתיכנן אותו ונעלו אותו בחדר.

 

"אני זוכרת שהתקשרו אליי ואמרו לי, 'מדברים ממרחב ירקון'. באותן שנים, 'מרחב ירקון' הייתה סדרה שחיים בוזגלו ביים וכמה מהאמנים שלי הופיעו בה, אז כשהגיע הטלפון אמרתי, יופי, עושים עונה שנייה. הם אמרו, לא עושים עונה שנייה, תבואי להוציא את הבת שלך, עצרנו אותה. כשיענקלה בא לאסוף אותה באותו ערב, הוא אמר לה, את מבינה שיכולת לישון פה הלילה? זה בכלל לא הפחיד אותה. היא הייתה רגילה להילחם עד הסוף".

 

"חושבת עליה בכל רגע ביממה" (צילום: גבריאל בהרליה) (צילום: גבריאל בהרליה)
"חושבת עליה בכל רגע ביממה"(צילום: גבריאל בהרליה)

 

ממשיכה את צוואתה של טל

במידה רבה ממשיכה יעקובסון את צוואתה של טל להילחם עד הסוף. בארבע השנים שחלפו מאז פטירתה חקרו במשפחת יעקובסון לעומק את נושא הטיפול בסרטן. המסע שלהם בין בתי החולים השונים, שיטות הטיפול המרובות והמטפלים השונים, כמו גם המחקרים המדאיגים שלפיהם כל אדם שלישי יחלה בחייו בסרטן, עומדים בבסיס ההחלטה להקים את "מרכז טל לרפואה אינטגרטיבית" בתל־השומר. המרכז ייפתח רשמית ביום השנה הרביעי למותה של טל, ב־26 בדצמבר. בימים אלה יעקובסון מצויה בעיצומו של גיוס כספים, שתוצאותיו יקבעו את סדרי הגודל שבהם יוכל המרכז לפעול.

 

"אחרי שטל נפטרה היה לנו מאוד־מאוד קשה לחזור לבית החולים. ברוב המקרים אנשים רוצים לברוח משם כמה שיותר מהר. אנחנו החלטנו הפוך. ממה שעברנו הבנו שיש הרבה חושך בבית חולים וצריך להכניס לשם אור. למזלנו מצאנו אוזן קשבת והרבה רגישות אצל מנהלי בית החולים תל־השומר, פרופ' זאב רוטשטיין ופרופ' מרדכי שני, ומנהל המערך האונקולוגי ד"ר רענן ברגר.

 

"יש לנו זרוע מחקרית שדרכה, בתוך המעבדות של תל־השומר, אנחנו בודקים צמחי מרפא, ובמקביל זרוע טיפולית, שמעניקה לחולים מענה לכל צורך, אבל גם חמלה. גוף שלצד הפעילות המחקרית והרפואית שלו אמור לעזור לאנשים, לתמוך בהם, להגיד להם מילים טובות ומחזקות. מישהו שילווה אותם במסע הזה. בכל בתי החולים הגדולים בארצות־הברית ובכל שאר המקומות הגדולים בעולם יש מרכזים אינטגרטיביים פעילים. עכשיו יהיה גם בתל־השומר, שהוא בית החולים הכי גדול במזרח התיכון".

 

אני יודע שאת תורמת הרבה מהניסיון שלך גם בקרב אנשים בתעשייה.

"מאז שטל נפטרה מתקשרים אליי הרבה אנשים שחלו בסרטן. יש אנשים שמתקשרים אליי לפני שמתקשרים למשפחה. ואז אני אומרת להם לא לתת לפחד להשתלט, יש מה לעשות. בעיקר בסרטן, הפחד מוחק חלק גדול מהאישיות של האדם. כשאנשים שומעים את המילה סרטן, הם מסובבים את הראש, הם נאטמים ולא רוצים לדעת. ואז הוא מופיע יום אחד, ואיתו האימה".

 

קצת מוזר לשמוע את יעקובסון מדברת בנחישות המפורסמת שלה על מרכז רפואי מהפכני. גם היא עדיין מופתעת. עד לפני ארבע שנים, היא מודה, נקודת החיכוך היחידה שלה עם המחלקות האונקולגיות הייתה דרך הבקשות התכופות לביקורי אמנים. יעקובסון תמיד האמינה בסגולות הרפואיות המוכחות של ביקור ועידוד של אדם שמעריצים ואוהבים. היא רק לא תיארה לעצמה שזו תהיה חזרה גנרלית לקראת דבר גדול יותר.

 

"עד היום מתקשרים אליי מבתי חולים לילדים חולי סרטן, שהספירות שלהם מאוד נמוכות והמערכת החיסונית שלהם על סף קריסה. ואז מזמינים אמן שהם אוהבים, ובתוך רבע שעה יש שינוי בלתי נתפס. חיבוק של רן דנקר או נשיקה מיהודה לוי יכולים פתאום לשנות את הספירות או את המצב הרפואי. בכלל, בתחום של הילדים יש גם הרבה הצלחות. על ילד כל המערכת נלחמת בנחישות".

 

את מרגישה שאולי לא נלחמו על טל בגלל שהייתה כבר "מבוגרת"?

"אני חושבת שיש הרבה דברים מעוותים בשיטה. אני לא חושבת שבן 20 צריך לשכב בחדר עם בני 80־70, במחלקות איומות ומדכאות, שבהן לצערי מתים אנשים כל יום. אין שום מסלול שמתייחס לצעירים באופן ממוקד ונותן להם מענה. אני מקווה שהמרכז שלנו הוא התחלה של שינוי".

 

חשבו שלא תצליח לחזור לעצמה

בתוך כל החזון הזה יש עדיין סוכנות שחקנים לנהל. בצל הטרגדיה המשפחתית של יעקובסון היו מי שהניחו שהיא לא תצליח לחזור לעצמה. הם טעו. צריך להכיר את הביוגרפיה הפרטית הסוערת של יעקובסון כדי להבין עד כמה. היא נולדה בוואזן, עיירה קטנה במרוקו. בגיל 12 עלתה עם משפחתה לישראל ושוכנה בשכונה ד' בבאר־שבע.

 

על השירות הצבאי ויתרה יעקובסון מטעמים פציפיסטיים ונסעה לטיול ארוך באירופה, שבמהלכו חייתה תקופה בקומונה באמסטרדם. כשחזרה לארץ, בצילם של קיפוח עדתי, אלימות ועוני שראתה סביבה, הצטרפה לתנועות חברתיות. בשנות ה־70 המאוחרות, במקביל ללימודי ספרות ופילוסופיה, שובצה במקום החמישי ברשימת הפנתרים השחורים.

 

לתחום הייצוג הגיעה כמעט במקרה בשנות ה־80, אחרי שבעלה השחקן יענקלה יעקובסון ביקש את עזרתה בשיווק הצגת היחיד שלו. אחריו הגיעו גם טליה שפירא, דרור קרן ורמי דנון. ומאז הצטרפו עוד כמה. היא קנתה לעצמה שם של סוכנת אמהית, שנלחמת על חוזים באותה התעקשות שבה היא מבררת מה אכלו המיוצגים שלה לצהריים.

 

כשנודע דבר מחלתה של טל, דיברה בגלוי על העניין. "הרבה מהשחקנים התחילו את הדרך איתי כשהיו בני 16 והם סוג של ילדים שלי. הם באמת התנהגו ותיפקדו במסירות אין קץ, בהמון אכפתיות ותמיכה. אני חושבת שזכיתי גם להרבה חסד מהקולגות שלי".

 

ביום שאחרי השבעה, היא מספרת, נקבעה לה פגישה במשרד פרסום. החיים נמשכים. גם אם קשה להבין איך אפשר.

 

איך חוזרים לשגרה אחרי שמאבדים ילד? הכל לא נראה לך הבל הבלים פתאום?

"שום דבר לא מיותר. החיים הם קדושים. אני בן אדם מאוד מאמין. ברור שיש כאב גדול, אבל אני לא נותנת לו לנהל אותי. זה לא משפיע על דרך העבודה או החשיבה שלי, כי תמיד חשבתי בצורה מסוימת וזה תמיד היה בפרופורציות. זו פשוט עבודה".

 

מה השתנה בך בארבע השנים האלה?

"אני מנסה להדביק את האנשים באהבת החיים. אני מזכירה להם ללכת ברחוב ולרקוד ולהיות שמחים בחלקם. כי באותם רגעים, כשקורה משהו שקשור לבריאות ואין לו מענה, לא משנה כמה כבוד יש לך, כמה כסף וכמה אתה מפורסם. שום דבר לא מובן מאליו. לא דמיינתי שבגיל 55 אצטרך להיפרד מבתי".

 

את מטפלת בהרבה שחקנים צעירים בתחילת דרכם. יש בזה נחמה בימים האלה?

"כשאנשים מתחילים את הקריירה שלהם איתי, אני עוברת איתם את כל השלבים הקריטיים: הכישלונות, ההצלחות והקשיים. מובן שהחיבור הוא הרבה מעבר לעסקי. אכפת לי מהם. אני יודעת מה עובר עליהם. אני חיה את היום־יום שלהם. באיזשהו מקום, כן, הם כמו ילדים. כאילו מראש הכינו את זה שיהיו לי הרבה כאלה. גם זה שהבן שלי ליאור עובד איתי ואני יכולה לעבור עשר פעמים ביום לידו ולנשק אותו מעניק לי נחמה גדולה".

 

מה הדבר הכי חשוב שטל הנחילה לך?

"טל הייתה אקטיביסטית. היא קמה בבוקר ורצתה לנסות לשפר, לעזור, לתרום ולשנות. אני מנסה לעשות את זה עכשיו גם בשמה. כולנו זמניים פה. החיים הם מתנה וצריך לנצל אותם, לחיות אותם נכון ולהיות בעשייה. לקום בבוקר ולנסות להשפיע לטובה על הסביבה. בכל דרך. זאת הדרך היחידה לחיות".

 

 

 

מרכז טל לרפואה אינגרטיבית

מאחורי "מרכז טל לרפואה אונקולוגית אינטגרטיבית" עומדים לא מעט אנשי רפואה ומומחים בכירים, שהתגייסו לקדם את תרבות הטיפול בחולי סרטן. אחד הבכירים שבהם הוא ד"ר רענן ברגר, מנהל המערך האונקולוגי במרכז הרפואי ע"ש שיבא – המטפל בכ־4,500־4,000 חולי סרטן חדשים בשנה. המפגש של ד"ר ברגר עם משפחת יעקובסון היה בשבוע האחרון לחיי טל.

 

"מכיוון שלא הייתי רופאה האישי של טל, היכרותי הייתה בעיקר סביב המחלה והמצוקה הנוראית של טל והמשפחה. בהמשך נוצר הקשר עם המשפחה דרך ד"ר יאיר מיימון והרצון שלהם להיות מעורבים בפיתוח נושא הרפואה המשלימה הן בהקשר הטיפולי והן בהקשר המחקרי.

 

"מרכז טל הוא מרכיב מרכזי בחזון של מתן המעטפת התומכת המלאה לחולה האונקולוגי. האפשרויות שמביא מרכז טל בתחום הרפואה המשלימה ישפרו את איכות חייו של החולה הן מבחינה סימפטומטית והן ברמה הנפשית. חלק חשוב בחזון של מרכז טל הינו מחקר משמעותי בתחום הרפואה המשלימה שיהיה מבוסס על מדדים מוכחים ויקדם את התחום לטובת המטופלים".

 

אחד הקשיים שזוהר מדברת עליו הוא האופן חסר הרגישות שבו לעיתים מתבשרים החולה ומשפחתו על המחלה והקושי להתמודד עם הביורוקרטיה הרפואית.

 

"העברת בשורה קשה לחולה ולבני משפחתו היא אחד התפקידים המרכזיים בעבודתו היומיומית של האונקולוג. הדרך לעשות זאת בצורה הטובה ביותר, במינימום פגיעה בחולה ובמשפחתו, איננה אחידה. הרופא חייב לעשותה בפגישה פנים מול פנים ועם תשומת לב מיוחדת לאנשים הייחודיים שיושבים מולו. אני דוגל בניסיון להראות כמה שיותר צדדים אופטימיים, מבלי כמובן להסתיר את האמת ובעיקר — להיות קשוב ורגיש למצוקה שהבשורה גורמת לחולה ולמשפחתו".

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבריאל בהרליה
זוהר יעקובסון. "לא חשבתי שבגיל 55 אני אאבד בת"
צילום: גבריאל בהרליה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים