נשיא איראן מבהיר: לא נפרק מתקני גרעין
בראיון ל"פייננשל טיימס" אמר חסן רוחאני כי אין בכוונתו ב-100% להיענות לדרישה הישראלית לפרק מתקני גרעין. על היחסים עם ארה"ב אמר: "הבעיות מורכבות אבל זו תחילת התהליך". רוחאני החמיא גם לאובמה: "הוא מנומס"
נשיא איראן שולח מסר ברור: בראיון שהעניק אתמול (יום ו') ל"פייננשל טיימס" הבהיר הנשיא חסן רוחאני כי אין בכוונת איראן לפרק את מתקני הגרעין שלה.
עוד חדשות בעולם:
מסוק התרסק על פאב בסקוטלנד: "הרוגים רבים"
חבר פרלמנט שוויצרי: "ישראל תהפוך לאפר"
"לא נפרק ב-100 אחוז", השיב רוחאני לשאלה אם בכוונתו להיענות לדרישה של ישראל והניצים בארה"ב. הנשיא האיראני הבהיר במהלך כל הראיון כי לאיראן יש זכות להעשיר אורניום למטרות שלום.
רוחאני ציין גם כי הסכם הביניים שהושג בנושא תוכנית הגרעין והמשך המו"מ עם מעצמות המערב מהווה כ"מבחן הטוב ביותר" לשאלה אם אפשר לחדש את האמון בין ארה"ב לאיראן. "הבעיות בין המדינות מאוד מורכבות ולא ניתנות לפתרון בתקופת זמן קצרה אבל זו בהחלט התחלה", אמר.
נשיא איראן גם התייחס לשיחת הטלפון שקיים עם מקבילו האמריקני ברק אובמה ואמר: "הוא היה מאוד מנומס והשתמש בשפה חכמה".
רוחאני ניסה להמעיט מהשפעת הסנקציות על איראן וסיפר בראיון כי שיפור בהתנהלות הכלכלית תחת שלטונו היא זו שהביאה להורדת האינפלציה במדינה. "אם תעקוב אחרי התוכנית שלי, תראה שתחת הסנקציות הקיימות, הצלחנו להוריד את האינפלציה. אנחנו צופים צמיחה כלכלית חיובית, אבל אם הסנקציות יוסרו או תהיה בהן הקלה, נוכל לראות באופן טבעי את ההשפעה של על הכלכלה", אמר רוחאני.
ביקורת של ה"וושינגטון פוסט" על אובמה: "לאזן את הוויתורים"
בינתיים, אובמה סופג ביקורת מבית. במאמר מערכת שפרסם אתמול העיתון "וושינגטון פוסט", נמתחה ביקורת על הסכם הביניים שהושג עם איראן ועל הדרך שבה נקט הבית הלבן.
במאמר מצוינת דרישה כי יש "לאזן את הוויתורים מנקודת התורפה של השלב הראשון בהסכם". בעיתון מציינים סתירה בדבריו של מזכיר המדינה ג'ון קרי, שאמר כי בהסכם הביניים לא נכתב על זכותה של איראן להעשיר אורניום, בעוד שבהסכם הכולל תוגדר בהסכמה תוכנית העשרה עם הסכמה הדדית על המרכיבים.
במילים אחרות, נכתב ב"וושינגטון פוסט", ארה"ב ושותפותיה הסכימו שפעילות ההעשרה האיראנית תמשיך ללא הגבלת זמן, זאת בניגוד לעמדה אמריקנית ארוכת טווח. כמו כן, אין כל אזכור לכך שמתקן תת-קרקעי להעשרת אורניום ייסגר.
בעיתון מותחים גם ביקורת על הצגת ההסכמה, שלפיה הסכם הקבע יושלם בתוך חצי שנה. בהסכם הביניים נכתב כי אחרי חצי שנה אפשר להמשיך את השיחות כש"הצדדים ישאפו להשלים את המגעים בתוך לא יותר משנה".
Read this article in English