פריצת דרך: CT יאבחן סרטן - שנים לפני פרוץ המחלה
חברת פיליפס הציגה את הדור הבא של סורקים רפואיים, כשגולת הכותרת היא מכשיר CT חדשני המאתר גידולים סרטניים כבר בגודל 2 מילימטר - חודשים ושנים לפני שהם גורמים למחלה קשה. הבשורה: הסורקים החדשים יסייעו לטיפול מוקדם, ואולי בעתיד להכחדה של המחלה הקטלנית
בעתיד הלא רחוק ייתכן שמחלת הסרטן כבר לא תהיה קטלנית: הדור החדש של מכשירי ה-CT מאפשר לאתר גידולים סרטניים זעירים, חודשים ארוכים לפני שגרמו למחלה. הסריקה הדיגיטלית החדשנית תאפשר לטפל מוקדם בגידול, הרבה לפני שהוא מתחיל ללחוץ על איברים ולשלוח גרורות, ובכך אולי למנוע מהסרטן להפוך למחלה קטלנית.
את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד
המכשיר החדשני שהציגה פיליפס בתערוכת ההדמיה הבינלאומית RSNA שנערכה בדצמבר 2013 בשיקגו, הוא PETCT. המדובר במערכת המשלבת שני מכשירים שונים באחד: ה- PET מאתר פעילות מטבולית באיזורים שונים. לפני הבדיקה מוזרק לגוף חומר רדיואקטיבי המורכב רובו מגלוקוז.
החומר מתפזר ברקמות ובאיברים, ומתרכז באיזורים הצורכים כמות גדולה של גלוקוז – אלה הם התאים הסרטניים. לעומת זאת, בתאים בריאים תתרכז כמות נמוכה יותר של גלוקוז. בתהליך ההתפזרות נפלטים זוגות של פוטונים, אשר נקלטים בגלאי הסורק, ומופיעים בתמונה כ"ענן". כאשר הרדיולוג מבחין בענן, הוא מדווח כי באיזור הזה קיים חשד גבוה לגידול סרטני.
עוד על גילוי סרטן:
תגלית ישראלית: בדיקת דם תסייע בגילוי סרטן
מדריך למניעת סרטן: כל הבדיקות לגילוי מוקדם פריצת דרך: בדיקה שמאבחנת סרטן ריאות מוקדם
מכשיר ה-CT המשולב כיום יחד עם מכשיר ה-PET, מאפשר ליצור תמונה של גוף האדם, שעליה הפעילות המוגברת של הגלוקוז. כך ניתן לאתר בקלות רבה יותר את האיזור, הרקמה או האיבר החשודים כמכילים גידול סרטני.
ניתן לאתר גידולים כבר מגודל של 2 מ"מ
כעת, הצליחה חברת פיליפס לראשונה ליצור את הדור החדש של מכשיר ה-PET CT: בטכנולוגיה החדישה הדיגיטלית, הקרויה Vereous, נעשה שימוש בגלאים דיגיטליים מבוססי סיליקון, במקום גלאים אנלוגיים מסורתיים. משמעות הדבא - תמונה באיכות גבוהה יותר. בתמונה המתקבלת ניתן לקבל תמונה מדויקת יותר של האיבר וגם של מיקומו של הגידול ברקמה.
אבל המכשיר החדש עושה הרבה יותר: הוא מאפשר לאתר גידולים כבר מגודל שני מילימטר, חודשים עד שנים לפני שהם גורמים למחלה ולהתפשט בגוף. התמונה הדיגיטלית החדשנית המדויקת, הוגדרה על ידי רדיולוגים מומחים כפריצת דרך משמעותית. באופן זה, ניתן יהיה להתחיל טיפול מוקדם, ובחלק גדול מהגידולים הפוטנציאליים, - למנוע כליל את מחלת הסרטן.
"הסורק הדיגיטלי החדש הוא פריצת דרך שתעניק אבחון מהיר ומדויק יותר של מחלת הסרטן, תוך הפחתה משמעותית בחשיפה לקרינה של המטופל והצוות המטפל" מסביר אריאל איקן, מנכ"ל פיליפס מדיקל ישראל, "אם במכשיר האנלוגי בדור הקודם ניתן היה לאבחן גידולים סרטניים בגודל 4 מ"מ בקירוב הרי שבטכנולוגיה החדשה ניתן לאבחן גידולים בגודל הפחות מ-2 מ"מ כל זאת תוך חשיפה לפחות קרינה ובבדיקה קצרה יותר".
יותר מ-450 מיליון בדיקות מדי שנה
בכנס הרדיולוגיה RSNA בשיקגו, השיקה פיליפס בנוסף סורק CT חדיש הקרוי IQon Spectral. הוא עושה לראשונה בעולם שימוש בצבעים כדי לזהות אלמנטים נוספים בתמונה, אשר עד היום לא ניתן היה לקבלם.
ידוע היום, שעולם הרפואה אינו שלם ללא החלק האינטגרלי שלו – בדיקות ה-CT, המאפשרות איבחון מהיר של רקמות מבלי לגעת בגוף. מדי שנה מתבצעות בעולם מעל ל-450 מיליון בדיקות שכאלה, ויש להניח שרבות מהן מצילות חיים בזכות האיבחון המדויק של המחלה.
מכשיר ה"אייקון ספרטקל" החדש של פיליפס, שפותח בין היתר במרכז פיליפס בחיפה, מאפיין כל מולקולה ברקמות הגוף. לאחר סריקת ה-CT, נשמר מאגר המידע המולקולרי שקבע המכשיר, ומאפשר לצבוע אותו באמצעות המאפיינים.
כך למשל, בסריקת הריאות, ניתן לבחור לצבוע איפיונים מסויימים המתאימים לאחד הגידולים הסרטניים. בתוך שניות ייצבעו הריאות באותו צבע המאפיין גידול סרטני, וכך תתקבל תמונה עליה צבוע איזור הגידול.
המכשיר שעלותו מיליוני שקלים, יאפשר לא רק לקבל סימון מודגש של איזורים חשודים בכל איפיון מחלה שהוא, החל מדלקת וכלה בגידולים, חתכים ומומים מולדים, באמצעות צביעה פשוטה על פי פרמרטים שאיפיין המכשיר, אלא הוא מצליח לתת תמונה חדה, מדויקת, ברזולוציה גבוהה ביותר, תוך הפחתה של רמת הקרינה לחולה.