שתף קטע נבחר

 

הרשויות יצליחו למנוע הצפות בחורף הקרוב?

החורף כמעט כאן, ובשכונות שסובלות באופן קבוע מהצפות מקווים שהמראות הקשים לא יחזרו גם השנה. אילו פעולות לשדרוג התשתיות ביצעו הרשויות השנה והאם זה יהיה מספיק? פעולות מניעה - רגע לפני המבול

כולנו מכירים את שאלות החורף העולות בכל שנה: "איך זה שיורדות כמה טיפות גשם וכל המדינה משותקת?" ו"למה בחו"ל יורד שלג והתשתיות יודעות להתמודד איתו?". האם השנה זה יהיה אחרת? רגע לפני שהחורף מגיע בסערה, בדקנו עם הרשויות כיצד הן נערכות מבעוד מועד כדי שהעונה הגשומה תעבור בשלום.

 

למעשה, תופעת המיני סופות, גם בשנים שאינן גשומות במיוחד, הפכה לעניין של שגרה. דו"ח מיוחד של המשרד להגנת הסביבה שפורסם לאחרונה צופה כי מפגעי מזג האוויר יהיו תכופים יותר ויותר בשנים הקרובות, על רקע מגמת ההקצנה של מזג האוויר בעולם. הדו"ח מנחה את הרשויות כיצד לצמצם נזקים צפויים, ומזהיר מפני סכנת הצפה של כ-5 מיליון בתים בישראל כתוצאה מפגעי מזג האוויר, עד סוף המאה.

 

בת חפר: שינוי בגדר ההפרדה

אחד המקומות שספגו את הנזק הקשה ביותר בשנה שעברה היה היישוב בת חפר. בחודש ינואר שעבר, עלה נחל שכם על גדותיו והביא להתמוטטות מעבר מים סמוך לגדר ההפרדה. כתוצאה מכך ניזוקו כ-200 בתים ועוד עשרות מכוניות ביישוב.

 

השיטפון בבת חפר (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
השיטפון בבת חפר(צילום: עידו ארז)

 

לפני פחות מחודש השלים משרד הביטחון את ההכנות במקום לחורף קרוב. בקטע של כ-40 מטרים פורקה חומת הבטון, ונותרה גדר רשת הברזל החשמלית בלבד כדי לאפשר זרימה של מים. לצורך הגנה ביטחונית, נבנו קירות ממוגני ירי בשטח הישוב מעבר לנחל. ביישוב מקווים כי פעילות זו תמנע בעיות ניקוז בנחל בחורף הקרוב. 

 

שכונת הארגזים בת"א: מחכים לפינוי בינוי

עיריית תל אביב מתמודדת כמעט בכל שנה עם הצפות, בעיקר בשכונות דרום העיר. בעירייה מסרו, כי בשנה האחרונה בוצעו פעולות מניעה בעלות של מאות מיליוני שקלים.

 

"במשך השנים האחרונות בוצע שיקום מאסיבי של מערכות הניקוז והביוב בעיר, בהשקעה של מאות מיליוני שקלים", נמסר מעיריית תל אביב, "בין היתר הוקמו מערכות ניקוז בשכונת התקווה ובכרם התימנים. תשתיות מחודשות אלה הביאו לפתרון בעיית ההצפות מהם סבלו השכונות כמעט מדי חורף".

 

בנוסף, מספרים בעירייה, כי "בדרום העיר בוצעה עבודת הקמת תשתיות ניקוז ברחוב חנוך, התקווה ונטעים, ובימים אלה עובדת העירייה במתחם רחוב המבשר. ביפו בוצעו עבודות ניקוז במתחם מגן אברהם ובסהרון".

 

בעניין שכונת הארגזים, שהצפות בה הן עניין שבשגרה, נראה שהבעיה לא תיפתר גם השנה. מהעירייה נמסר, כי "השכונה מיועדת לפינוי בינוי, ובימים גשומים העירייה פורסת צוותים עם משאבות לשאיבה של מי גשם ממקומות נמוכים".

 

הצפה בשכונת הארגזים (צילום: ניב קלדרון) (צילום: ניב קלדרון)
הצפה בשכונת הארגזים(צילום: ניב קלדרון)
 

בנוגע לשכונת ידידיה שבדרום העיר, "רשות הניקוז הטתה את נחל כופר מחוץ לשכונה, ובכך פתרה את בעיית ההצפות. כמו כן, לפני תחילת החורף בוצעו עבודות לניקוי נחל איילון ונחל כופר והכנת אפיק נחל הירקון לחורף", נמסר עוד מהעירייה. גם ביצוע עבודות להסטת נחל שפירים, העובר בתחום פארק אריאל שרון, אמור להפחית באופן משמעותי את ההצפות בשכונות הדרום.

 

חדרה: אין מנוס מהרחבת נחל חדרה 

עיריית חדרה התמודדה אף היא עם כמויות מי גשמים, ותשתיות שלא הצליחו לקלוט כמות המים הרבה. בעירייה מספרים, כי חדרה סובלת ממיקום גיאוגרפי בעייתי - אגן היקוות של נחלים רבים המתנקזים אליה בשל מיקומה הנמוך.

 

בעירייה עדיין מלקקים את הפצעים מהחורף האחרון, אך בכל זאת מספרים על השקעה בשדרוג מערכות הניקוז. "השקענו השנה משאבים אדירים בניקוז, בנוסף למיליוני שקלים שהופנו לטיפול בנזקי החורף שעבר", אמרו בעיריית חדרה.

 

בעירייה מודים כי הבעיה לא נפתרה: "אנו עושים כל שביכולתנו, אך חשוב להבהיר כי העיר חדרה לא יכולה להתמודד עם כמויות גשם שזורמות אליה מחוץ לגבולותיה. אין מנוס מטיפול והרחבה של נחל חדרה. צורך זה ידוע לכל הנוגעים בדבר, ויפה שעה אחת קודם", טוענים בעירייה.

 

באר שבע: אפיק הנחל נסתם

באר שבע סבלה בחורפים האחרונים מהצפות של מי נחל באר שעלה על גדותיו. הסיבה להצפה טמונה בעובדה שבמשך שנים אפיק הנחל שימש כמחצבה לחומרי בניין. הכרייה באפיק הנחל נעשתה באופן לא מסודר, והותירה שאריות חומרי חציבה שהפריעו לזרימת המים.

 

עיריית באר שבע בשיתוף הקרן לשיקום מחצבות שיקמו את המחצבה, סילקו את שאריות הפסולת וחיזקו את גדות הנחל. עלות הפרויקט, שהסתיים בקיץ האחרון, עמדה על 9 מיליון שקל.

 

אזור נוסף מועד לפורענות בדרום הוא נחל רודד, בפאתי אילת, שהציף כבישים וחסם את כביש הערבה. גם בנחל רודד פעלה בעבר מחצבה לחומרי בניין, ועם נטישת המקום נותרו באפיק שאריות שחסמו את הניקוז הטבעי של המים. שיקום הנחל על ידי הקרן לשיקום מחצבות עמד על 1.5 מיליון שקל והסתים קייץ האחרון.

 

ברשות ניקוז ירקון, הפועלת בין ראשון לציון בדרום, כפר שמריהו בצפון והקו הירוק ממזרח, מספרים כי ההכנות הקיץ התמקדו בניקוי התעלות וושדרוג מערך ההתרעה על קצב זרימת נחלי הירקון ואיילון. ברשות נמצאים קשר צמוד עם כל הרשויות המקומיות הנמצאות באזור וכן עם מוקד חברת נתיבי איילון, שנתיביה עוברים לצדי הנחל.

 

בעת סופה עלולה גם רשת החשמל לספוג נזקים כבדים. מחברת החשמל נמסר, כי כי בהכנות לחורף הקרוב בוצעו עבודות גיזום להסרת ענפים מהרשתות, ובוצעו סריקות לאורך רשתות החשמל לגילוי מפגעים שונים העלולים לגרום לנזק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
המראות הקשים יחזרו? בת חפר מוצפת
צילום: עידו ארז
מומלצים