שתף קטע נבחר

 

נשיא איראן: הסכם הגרעין כבר עוזר לכלכלה

רוחאני הציג את התקציב בפרלמנט וחשף שבעקבות הצלחת השיחות בז'נבה עם המעצמות החלו משקיעים לגלות יותר עניין בעסקים ובבורסה האיראניים. במקביל, אמר נשיא המדינה פרס כי הוא מוכן להיפגש עם רוחאני

"מתקפת הקסם" נושאת פרי - עובדה: נשיא איראן חסן רוחאני הודה היום (יום א') כי להסכם הגרעין שהושג בחודש שעבר בין ארצו לבין המעצמות יש כבר השפעה חיובית על כלכלת הרפובליקה האיסלאמית.

 

ההקפאה, הפיקוח, ההקלה. זה ההסכם

 

עוד חדשות בעולם :

מורה פוטר כי נרשם לנישואים עם גבר

האופוזיציה באוקראינה: מיליון יפגינו הערב

גל קור בדרום ארה"ב: "טעימה של החורף"

משפחת מנדלה בהודעה ראשונה: 'רוחו איתנו'

 

דבריו של רוחאני נאמרו בשעה שהציג בפני הפרלמנט בטהרן את תקציב המדינה על סך 68 מיליארד דולר. לדבריו, לאחר ההצלחה של שיחות הגרעין בז'נבה, אנשים החלו לגלות יותר עניין בהשקעות בעסקים ובבורסה האיראנית. על תקציב המדינה אמר רוחאני שהוא מתמקד בשירותים ציבוריים ובהשקעה בתשתיות.

 

פרופ' איתן גלבוע על נאום אובמה    (צילום: אמיר לוי, ניצן דרור וחגי דקל)

פרופ' איתן גלבוע על נאום אובמה    (צילום: אמיר לוי, ניצן דרור וחגי דקל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הסכם משתלם. שרת החוץ האירופית אשטון ונציגי איראן בשיחות הגרעין בז'נבה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הסכם משתלם. שרת החוץ האירופית אשטון ונציגי איראן בשיחות הגרעין בז'נבה(צילום: EPA)

בינתיים, סוכנות הידיעות האיראנית "פארס" דיווחה כי שני פקחים של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) ביקרו הבוקר בכור למים כבדים באראק בהתאם להבנות שהושגו בהסכם הגרעין בז'נבה.

"הפקחים של סבא"א החלו את ביקורם בבוקר והוא יימשך בשעות אחר הצהריים", אמר דובר הסוכנות לאנרגיה אטומית של איראן בהרוז קמלוונדי. עוד נמסר כי שני הפקחים יעזבו הערב את איראן בדרכם לווינה.

 

על פי הסכם הגרעין בין איראן לבין שש המעצמות - ארצות הברית, רוסיה, סין, בריטניה, צרפת וגרמניה - איראן תשעה חלקים מתוכנית הגרעין שלה בתמורה להקלה מסוימת בסנקציות הבינלאומיות שהוטלו עליה. הסנקציות המערביות פגעו קשות בכלכלה האיראנית, ובעיקר באזרח הפשוט, ומנעו מטהרן לבצע עסקות נפט ועסקות שונות אחרות וגם לקבל תשלום על עסקות שכבר בוצעו.

 

פקחי האו"ם ביקרו הבוקר באתר. הכור למים כבדים באראק (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
פקחי האו"ם ביקרו הבוקר באתר. הכור למים כבדים באראק(צילום: gettyimages)

בהסכם הביניים שנחתם עם איראן, שתוקפו שישה חודשים, התחייבה איראן בין היתר להפסיק העשרת אורניום מעל 5 אחוזים ולפרק את האמצעים הטכניים הנדרשים להעשרה מעל 5 אחוזים; לנטרל את מאגר האורניום המועשר לקרוב ל-20 אחוז (רמה שממנה קל יחסית להגיע במהירות לרמת העשרה שמתאימה לפצצה); לדלל לרמה שמתחת ל-5 אחוז ולהמיר לצורה שאינה ניתנת להעשרה נוספת את כל מאגר האורניום המועשר ל-20 אחוז, לפני השלמת השלב הראשון של ההסכם; לא להתקין צנטריפוגות נוספות מכל סוג; לא להתקין את הצנטריפוגות החדישות יותר להעשרת אורניום ולא להשתמש בהן; לא לבנות מתקנים נוספים להעשרה; לא להפעיל את הכור למים כבדים באראק שממנו יהיה ניתן לייצר פלוטוניום, לא להתקין בו רכיבים נוספים, לא להעביר לאתר דלק ומים כבדים ולא להקים מתקן אחר לפלוטוניום.

 

בהתאם להסכם, לפקחי סבא"א תהיה גישה למתקנים שבהם מופעלות צנטריפוגות ולאחרים שבהם מיוצרות ומאוחסנות צנטריפוגות. בנוסף לפיקוח של סבא"א, שש המעצמות יקימו ועדה שתפעל לצד סבא"א ותתמודד עם בעיות שיתעוררו ודאגות מתוכנית הגרעין והפעילויות באתר פרצ'ין (שבו לפי החשד נעשו ניסיונות לפיתוח מתקן נפץ שמיועד לפצצה גרעינית).

 

ומה נותנות המעצמות בתמורה? על פי ההסכם הן יספקו לאיראן הקלה מוגבלת, זמנית, ממוקדת ושניתן לבטל אותה בסנקציות - בשעה שהסנקציות העיקריות על נפט, פיננסים ובנקאות באיראן יישארו על כנן גם בתקופת הביניים של ששת חודשי המשא ומתן על הסכם הקבע. המעצמות התחייבו לא לכפות על איראן סנקציות נוספות, אם איראן תציית להסכם הביניים.

 

במקביל, נשאל היום נשיא המדינה שמעון פרס האם יהיה מוכן להיפגש עם רוחני. פרס השיב: "אהיה מוכן להיפגש עם נשיא איראן רוחאני. לי אין אויבים, אנו לא רואים באיראן אויב. איבה היא לא עניין אישי אלא היא כזה של מדיניות. היו ימים שלא רצינו להיוועד עם ערפאת אבל כשהוא שינה את מדיניותו אנחנו אמרנו למה לא, אנחנו בעד שלום ואני מאמין שבסוף המטר היא להמיר אויבים לחברים".

 

Read this article in English

 

 

נועם (דבול) דביר השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
רוחאני
צילום: AP
צילום: מארק ניימן, לע"מ
הנשיא פרס. מוכן לפגישה
צילום: מארק ניימן, לע"מ
מומלצים