הסערה: נערכים לשלג בהרי הצפון ובירושלים
הסופה החורפית הראשונה מתקרבת לישראל ואולי תביא שלג לירושלים. ברמת הגולן ובצפת נערכים גם כן לשלג, שצפוי לרדת בהרים הגבוהים. בחברת החשמל יפעלו במתכונת חירום וממליצים להשתמש במזגן, ובמד"א מזהירים בעיקר מהיפותרמיה. "ידיעות אחרונות", הבוקר: חדרי המיון קורסים
מזג האוויר הסוער מתקרב והוא יגיע בלילה שבין שלישי לרביעי. ביום רביעי צפויה בחרמון סופת שלגים. בלילה שבין רביעי לחמישי יחדור לאזור גוש אוויר קר יותר ויגרום להתפשטות השלג לעבר הרי הצפון הגבוהים מ-800 מטר וינשבו רוחות עזות עם משבים של עד כ-100 קמ"ש. המערכת הקרובה עתידה להוריד משקעים רבים בצפון ובמרכז, מ-50 מ"מ בצפון הנגב ועד 200 מ"מ במרכז הארץ ובצפונה.
צילמתם את הגשם? ראיתם נזקים? שלחו תמונות וסרטוני חורף למייל האדום של ynet או סמסו ל-5335
ברמת הגולן צפוי לרדת שלג ומטה השלג יתכנס מחר בצהריים. גם בצפת נערכים לסערה, שאולי תביא שלג לעיר. בעיריית ירושלים נערכים גם לאפשרות שבה פתיתי שלג ייערמו ברחבי העיר, ואם הדבר יקרה, יופעל מערך החירום לפינוי שלג באמצעות כלים הנדסיים, שישמשו את העירייה. במקביל, מנהל קהילה ורווחה ערוך לטיפול בדרי רחוב והעובדים ייערכו לסייע לתושבים.
קריסת חדרי המיון: "אנו במצב של מלחמה מתמדת"
הבוקר מפרסם "ידיעות אחרונות" את קריאתם של מנהלי בתי החולים בישראל, המזהירים מקריסת חדרי המיון. בחודשים האחרונים, אף שהחורף איחר להגיע, ניכר שינוי לרעה: מחלקות הרפואה הדחופה עמוסות כמעט בכל שעות היממה, וקשה למצוא מיטה פנויה. לעתים אין אפילו כיסא להעביר עליו את שעות ההמתנה. חלק גדול מהחולים נאלצים להישאר במחלקות שעות ארוכות, ואף יממה או שתיים, שוכבים על אלונקות קשות ללא שירותים ומקלחות וללא מידה מינימלית של פרטיות.ממה צריך להיזהר?
רבים היו מעדיפים ביום רביעי הקרוב לא ללכת לעבודה ולהישאר בבית בצל הסערה החורפית שאמורה לפקוד את ישראל החל משלישי בלילה. אז ממה צריך להיזהר אם נשארים בבית ומה צריכים לעשות אלה שלא יהיו כה ברי מזל?
עוד כתבות ב-ynet:
"הכו את אביהם בן ה-90 והשליכו אותו ביער"
בכיר פלסטיני: קרי סוחט אותנו עם האסירים
אחרי 5 שעות בשופינג, החבר התאבד
לדבריו, האזרחים צריכים גם להיזהר מפני מפזרי החום, שהופכים למצרך חיוני לכל אחד בחורף קר. "יש להרחיק את מפזר החום מהמיטה ולהציב אותו במקום מבודד ולא סמוך לווילונות, שמיכות, מגבות, בגדים וחומרים דליקים", אמר מני. אם רוצים להתחמם בחורף, טפסר מני ממליץ להשתמש במזגן ולא באמצעות תנורים, שלדבריו הם בגדר "סכנת נפשות".
איש הרשות הארצית לכבאות והצלה מתייחס גם לעומס היתר במערכת החשמל בגלל ריבוי המכשירים המופעלים במהלך החורף. "אחת הבעיות היא שכמות השקעים לא מתאימה לכמות המכשירים בחלל החדר. עומס כזה עלול לגרום לדליקה", מסביר מני, ומציע להימנע מחיבור כמה מוצרי חשמל לכל שקע, במיוחד אם מדובר במוצרים זוללי חשמל כמו אביזרי חימום. הוא מציע גם לאזרחים לבצע בדיקה של מערכת החשמל ואף להתקין גלאי בכל הבית ולהימנע מהדלקת נרות בהפסקות חשמל.
בנוסף, מני מסביר כי על אף הקור שחודר לבית, חשוב מאוד להשאיר חלון אחד פתוח. "בחורף כולם בדרך כלל אוטמים את כל החלונות והתריסים, ואם פורצת דליקה אף אחד לא יראה אותה. אם החלון פתוח, העשן ייצא החוצה במקרה של דליקה", אמר.
חברת החשמל: לכוון את המזגן ל-20-18 מעלות
סמנכ"ל רגולציה וקשרי ממשל ותקשורת בחברת החשמל, אורן הלמן, מסביר כי במזג אוויר סוער יכולות להיווצר סכנות חיים והפסקות חשמל. "חוטי חשמל עלולים להיקרע במקרה של רוחות וסערות חזקות. במקרה כזה אסור בתכלית האיסור להתקרב לחוטי חשמל מחשש להתחשמלות ולמוות", מזהיר הלמן.
איש חברת החשמל קורא לאזרחים כי אם הם יצפו בנזקים כאלה, יש לדווח באופן מיידי למוקד 103, שיפעל במתכונת חירום החל מתחילת המערכת הסוערת בשלישי בלילה, או לדף הפייסבוק של החברה. הלמן גם מציע לציבור להזיז מהמרפסות, מהגגות ומחבלי הכביסה חפצים שיכולים לפגוע בכבלי חשמל במהלך הסערה בשל רוחות חזקות.
גם במהלך הסערה, יש דרכים לצרוך חשמל בצורה חסכונית. "האמצעי היעיל ביותר לחימום הבית הוא מזגן. הוא מחמם ביעילות, באופן בטיחותי ובאופן מהיר. אנו ממליצים לכוון את המזגן לטמפרטורה של בין 18 ל-20 מעלות", אומר הלמן ומסביר: "כל מעלה נוספת מייקרת את העלות בחמישה אחוזים".
בחדר המחומם, ממליץ הלמן, "כדאי לסגור היטב את החלונות והדלתות כדי להגביר את יעילות המכשירים, כי קור שחודר פנימה מייצר פעולה לא אפקטיבית של המזגן". גם עם דוד החשמל, מצרך חשוב מאוד בימי החורף הקרים, יש דרכים לחסוך. "כדאי להפעילו רק בסמוך למועד השימוש במים. אם מפעילים אותו לזמן ממושך יותר, המים מתחממים שלא לצורך והרבה אנרגיה מתבזבזת", מסביר הלמן.
הסכנות: היפותרמיה, כוויות והחלקה בכביש
בשירותי הכבאות וההצלה בירושלים נערכים באופן מיוחד לסערה שאולי תביא עמה גם שלג ראשון לעונה זו בבירה. על פי שירותי הכבאות, המשמרות יתוגברו בלוחמי אש נוספים בהתאם לחומרת מזג האוויר, ובמקרה של שלג, נקבעו צירים לפינויו לפי חלוקה לאזורים.
בשירותי הכבאות בבירה ביקשו מתושבי העיר לדווח למוקד העירוני במקרה של עצים שנמצאים בסכנת קריסה ובורות ניקוז מים סתומים.
במקביל, במגן דוד אדום פרסמו שורת המלצות להיערכות לקראת מזג האוויר הסוער.
היזהרו מתנורי הסקה: הרעלת חד-תחמוצת הפחמן היא קטלנית. יש לאוורר בזמן הפעלת ההסקה לצורך תחלופת אוויר. הקפידו על בדיקת תחזוקה תקופתית והרחיקו תנורי חימום מחפצים שעשויים להתלקח.
סימני הרעלת חד-תחמוצת הפחמן מתנורי הסקה כוללים: סחרחורת, בחילה, הקאות, עייפות, חולשה והרגשה כללית רעה, לעתים אובדן הכרה.
שמרו על חום גופם של קשישים, תינוקות וחולים המרותקים למיטתם: הלבישו אותם בשכבות של בגדים קלים שיאפשרו תנועה וכסו אותם בשמיכה קלה. דאגו לחימום של 22 מעלות.
בימי גשם היזהרו מהחלקה בנהיגה, שאפשרית גם במהירות נמוכה. שמרו מרחק מהרכב שלפניכם וסעו במהירות נמוכה. הימנעו מכניסת הרכב לתוך שלולית.
אל תשאירו ילדים ברכב מחומם ללא השגחה. האוויר המחומם לא מספק די חמצן לפעוטות ועלול להיגרם להם נזק.
חזקו חפצים שנמצאים בחוץ: כיסאות, שולחנות גן, עמודי תאורה, חבלי כביסה, שעלולים להתנתק ממקומם בעת רוחות חזקות.
זהו סימנים להיפותרמיה: קבוצות הסיכון הן קשישים, תינוקות, אלכוהוליסטים, דרי רחוב, אנשי ביטחון וספורטאים. היפותרמיה מתבטאת בירידה בהכרה, התנהגות לא ברורה וירידה בשיקול הדעת, רעד מתגבר, ירידה בדופק, ירידה בקצב הנשימה, עור חיוור וכחלחל.
כך תטפלו בהיפותרמיה: הורידו את בגדי החולה הרטוב וייבשו אותו. הלבישו אותו וכסו אותו בבגדים או בשמיכה יבשה.
סימנים לכוויות קור: תחושת קור בגפיים, כאבים והרגשת נימול.
טיפול בכוויות קור: הפשירו איברים על ידי מים פושרים וקבעו את האיבר. אין לעסות את האיבר הקפוא.