הסופה ואתם: איך תימנעו הצפות בבית?
הסופה והגשמים שיגיעו עלולים לגרום להצפות כבישים, קניונים ודירות מגורים. איך נמנעים מהצפות בסלון? מדריך המקצוענים להתמודדות עם הצפה בבית
הצפות בבית תמיד תופסות את הדיירים לא מוכנים. זהו תמיד עסק מלוכלך ומצחין שנובע מכמה סיבות. מחלקן ניתן להימנע ועם חלקן ניתן להתמודד - אם יודעים איך.
הצפת מי גשם
מהצפה מהגג סובלים בדרך כלל דיירי הקומות העליונות או מי שגר בבית פרטי שלא נאטם כהלכה. על מנת למנוע ככל הניתן חדירת מי גשם, הקפידו על איטום ראוי ועל תחזוקה שוטפת של הגג. בדקו שקולטי השמש והדודים מקובעים היטב ושהמרזבים פתוחים ויכולים לנקז כהלכה. אם לא עשיתם את זה עד כה, תקוו שהסופה הצפויה מחר לא תהיה תזכורת כואבת.
במקרים מסוימים שברי ענן שמורידים כמות גשם עצומה בזמן קצר, גורמים להצפה ולעליית הביוב על גדותיו. המים חודרים לבתים בקומות הקרקע דרך הדלת - וגורמים לנזקים חמורים.
הצפה בעקבות פיצוץ בצנרת
תסריט מאוד לא נעים עלול להופיע בבית ישן, שצינורותיו בלויים. די בסדק קטן, בשורשי עצים הגדלים אל תוך הצינורות או במים שקופאים בצינורות מתכת, ואלה מפעילים על הצינור לחץ. הסדק מתרחב והצינור מתפוצץ.
הפתרון למניעת פיצוצים בצנרת הוא זיהוי מוקדם ככל הניתן והחלפת החלק הפגום. רוני כץ, מנהל "פשוט אינסטלטור", הסביר שבצנרת ישנה כדאי להחליף לא רק את החלק הסדוק אלא חלק רחב הרבה יותר, משום שהפרשי הלחצים בין הצינור הישן לחדש עלולים להאיץ תהליך של פיצוץ נוסף: "הטיפול המונע תלוי במצב הצינור. אם הוא רקוב לכל אורכו, החליפו בצינור חדש. אין טעם לסתום בטלאי על טלאי. אם לא תחליפו, הפיצוץ הבא יגיע במהרה ואיתו הצפה בלתי נמנעת".
שאבתם מים בששון או: מה עושים?!
הדבר החשוב ביותר בטיפול בהצפה הוא זמן התגובה. מים עומדים צוברים חיידקים, מעלים עובש וגורמים נזק לרצפה ולקירות. טיפול מהיר בבעיה יחסוך בעלויות השיפוץ והשיקום של הרצפה והרכוש שנפגע בהצפה.
אז למי קוראים? הנה הצדקה לפוליסת ביטוח המבנה: הפעילו את הביטוח. אנשיו כבר ישלחו אינסטלטור, מומחה לשאיבות או חברת ניקיון שיטפלו בשאיבת המים מהבית ובהרס שנגרם.
בדקו היטב את האותיות הקטנות בפוליסה ומה היא כוללת. אם האריחים "השתחררו" או שהפרקט נהרס, הסעיף שייך לביטוח מבנה. אבל אם נהרסה כורסה בסלון כתוצאה מההצפה, זה כבר עניין שצריך להיות מכוסה בביטוח התכולה. בדקו כי הפוליסה שלכם כוללת כיסוי נזקי וצנרת. במקרה בו כניסת המים הינה מתשתיות עירוניות או מקור מים חיצוני, יש לפנות לרשות המקומית.
עוד בנושא:
גגות: הזדמנות אחרונה לתיקון נזקים - בחורף
כיצד לאטום את הדירה כראוי?
לאחר שאיבת המים חשוב לייבש את הרצפה באופן מוחלט, לבצע חיטוי למניעת הצטברות עובש ברצפה ובשטיחים וכן לתקן נזקים. אנשי חברת הניקיון משתמשים במכונות ייבוש סופחות לחות ומאווררים רבי עוצמה ומתאימים את סוג החיטוי האנטי בקטריאלי לסוג הרצפה או האריח שנפגע. הטיפול ברצפת פרקט יהיה שונה מהטיפול באריחי קרמיקה.
גם ניקוי הקירות מותאם באופן פרטני לכל דירה ומתבצע באמצעות מברשות, מכונות ייבוש ייעודיות וחומרי ניקוי מיוחדים. דין קיר עם טפט שונה מקיר עם צבע שמן. "קחו בחשבון שמדובר בפעולות שעלולות לארוך שעות רבות ואף כמה ימים, תלוי בגודל הדירה, חומרת ההצפה וסוג הרצפה והקירות", הסביר יוסי כהן, מנהל חברת "אביב המנקה".
השטיח מוצף, הספה שוחה
לאחר שאיבת המים וניקיון הקירות נותרה משימה לא פחות חשובה - שיקום הריהוט והשטיחים. זרזו את ייבוש השטיח באמצעות מאווררים ומפזרי חום, והקפידו לאוורר היטב את החדר המוצף. גם אם נדמה שהשטיח כבר יבש, הלחות בחדר עוד נספגת בו ועלולה לגרום לו נזק.
בכל מקרה אל תגלגלו את השטיח הרטוב - אתם עלולים להזיק ולהרוס אותו עוד יותר. במקום זאת, הרימו אותו על כסא או שרפרף כך שגם החלק התחתון יוכל להתייבש וכך תמנעו היווצרות עובש וריקבון.
כהן מבדיל בטיפול בין שטיח "נייד" לשטיח מקיר לקיר: "אם לאחר ההצפה מגיע יום שמש, אפשר בהחלט לתלות אותו כדי שיתייבש לבד תוך יום-יומיים. אבל אם המצב חמור או שהגשם נמשך, חברת הניקוי תייבש אותו אצלה ותחזיר אותו יבש. באשר לשטיח מקיר לקיר, החברה מביאה מכונת שאיבה ששואבת את המים, ולאחר מכן מפעילה 'יבשנים', שהם כלי ייבוש בעלי עוצמה גדולה פי 30 ממאוורר. השטיח מתייבש תוך 10-12 שעות, במקום בכמה ימים".
תיקון השטיח לא מסתיים כשהוא יבש, לפעמים הוא רק מתחיל: יש לבדוק אם הוא נפגע, היכן ומה יש לעשות כדי לחדשו. בעוד שאת גדילי השטיח ניתן לשקם בקלות יחסית, שטיח בעבודת יד יצטרך הזעקת מומחה בתחום וגם יעלה בהתאם.
לגבי שאר הריהוט כדאי להעריך אם עלות הניקוי והשיקום משתלמת עבורכם. אם מדובר בכתמי מים בלבד על מסגרת העץ של הספה, אל תהססו ודאגו לנקותם. לעומת זאת, דווקא אם נגרם נזק קשה במיוחד לספת עור, ייתכן שכדאי לשקול רכישה חדשה במקום תיקון וניקוי.
סוג העבודה | מחיר מומלץ |
ניקוי שטיח מקיר לקיר | 17-14 שקל למ"ר |
חיטוי אנטי בקטריאלי | 25-20 שקל למ"ר |
ניקוי שטיח במכונה ניידת | 45-35 שקל למ"ר |
ניקוי שטיח עבודת יד | 79-50 שקל למ"ר |
ניקוי ריפוד בד למושב | 110-80 שקל למ"ר |
ניקוי ריפוד עור למושב | 390-150 שקל למ"ר |
למחירון המלא לחצו כאן