ועדת הכספים אישרה: חישוב מס נפרד לזוג
הצעת החוק שלפיה בני זוג העובדים בעסק משותף יזכו לחישוב מס נפרד במקום חישוב מאוחד שגבוה פי כמה אושרה בוועדת הכספים לקריאה שנייה ושלישית. החוק עדיין טעון אישור סופי במליאת הכנסת בהצבעה בשבוע הבא
בני זוג שעובדים ומתפרנסים מעסק משותף אמורים לשלם מס הכנסה החל מה-1 בינואר לפי חישוב נפרד של כל אחד. זאת במקום החישוב המאוחד שחל עליהם עד כה אשר מכפיל את סכומי המס של הזוג פי כמה. כך לפי חוק שאושר הערב (ג') לקריאה שנייה ושלישית בוועדת הכספים. הצעת הממשלה לתיקון פקודת מס הכנסה אושרה בוועדה ברוב של 8 ח"כי הקואליציה לעומת 4 מתנגדים מהאופוזיציה. החוק עדיין טעון אישור סופי במליאת הכנסת וההצבעה עליו תתקיים בשבוע הבא.
אושר: זוגות שעובדים יחד ישלמו מס בנפרד
הממשלה תומכת: שוויון מס לזוגות חד מיניים
המס המאוחד לבני זוג יבוטל מהשנה הבאה
ההצבעה בוועדה נערכה בתום יום דיונים סוער ודרמטי בעיקר סביב הדרישה להרחיב את תוקף החוק למפרע גם על 10 השנים האחרונות. ב-2003 הותר החישוב הנפרד לזוגות מתוקף פסיקת בית המשפט העליון שבוטלה למפרע בפסיקת בית המשפט העליון. הזוגות נדרשו לשלם את הפרשי המס על תקופה זו, אבל כל הלחצים להחיל את החוק החדש גם על התקופה הזאת – נדחו ללא פשרות בלחץ רשות המסים.
לפי נוסח החוק, חישוב המס הנפרד יחול על בני זוג שיש להם מקור הכנסה משותף ב-3 תנאים: אם עבודת כל אחד מבני הזוג דרושה לייצור ההכנסה מהמקור המשותף והכנסתו של כל אחד תלויה בבן הזוג השני; אם כל אחד מקבל הכנסה התואמת את תרומתו לייצור ההכנסה; ואם ההכנסה מופקת בבית המגורים של בני הזוג, המשמש דרך קבע למקום עיסוקם המשותף ורוב פעילות העסק נעשית ממנו.
ברגע האחרון מחקה ועדת הכספים מהצעת החוק את התייחסותה לחובות עתידיים מ-2014 של כל אחד מבני הזוג אחרי חישוב המס הנפרד שנעשה להם. לפי ההצעה אם בני הזוג צברו חוב שגבוה מ-40% של הסכום שהוטל עליהם, יוכל פקיד השומה לחייב את הנישום בתשלום קנס בשיעור 20% מהחוב. לא התקבלה לפחות הדרישה שהקנס יהיה בשיעור המקובל שבדרך כלל הוא נמוך יותר.
ההצבעה נערכה אחרי שתי הפסקות שבהן נערכו התייעצויות בין הסיעות ורשות המסים על פשרה כלשהי בסוגיית התוקף. ח"כ גילה גמליאל (ליכוד-ביתנו) שהופיעה לפני ההצבעה ביקשה לעכב אותה בטענה שהיא משמשת פה לזוגות הנפגעים שקולם לא נשמע. זאת אחרי שהופרה הבטחה להעביר לבדיקת ועדה את השאלה אם להרחיב את תוקף החוק. היו"ר ניסן סלומינסקי (הבית היהודי) אמר ש"זו חוצפה" מצדה.
ח"כ משה גפני (יהדות התורה) מחה שהוועדה התעלמה מהצעות החוק הפרטיות באותו עניין, בעיקר שלו שחתומים עליה 70 חברי כנסת, אשר כוללת את התוקף הרטרואקטיבי. הוא הודה שיש קושי בחקיקה כזאת ולכן הציע כפשרה להשאיר את התוקף שבהצעת הממשלה אבל להוסיף את סעיף הרטרואקטיבית ולדחות את ההצבעה עליו לתקופה קצובה לדיון נוסף. הצעתו נדחתה כמו כל ההסתייגויות האחרות.
נוסח החוק שהובא הבוקר לאישור הוועדה כולל הרחבה לבקשת ח"כים שהוראות החישוב הנפרד יחולו גם על חברי הקיבוצים והמושבים. בנוסף פרט היו"ר סלומינסקי מספר הבהרות לגבי הזכאים לחישוב הנפרד ולגבי חובות העבר נוכח תוקפו של החוק מה-1 בינואר 2014, שלא יהיה רטרואקטיבי, כפי שסוכמו בינו לרשות המסים. כך נקבע לדבריו שהחישוב הנפרד יחול גם על זוגות בעסק משותף אם חלקו של כל אחד פחות מ-50%. נציגי הזוגות הגיבו כי התנאי הזה הוא פתח לצירוף שותפים פיקטיביים.
זוגות חייבים: "פקידי שומה סוחטים אותנו באיומים"
הזוגות החייבים מחו על הפרת הבטחה שניתנה להם בכנסת הקודמת לברר את הסוגיה הרטרואקטיבית בוועדה מיוחדת. לדבריהם, אכיפת השומה הרטרואקטיבית לא היתה גורפת ופקידי השומה התחשבנו דווקא עם הקרבנות הקלים הידועים להם – כ-15 אלף עסקים שניהלו ספרים ושילמו מס כחוק. הם טענו כי "פקידי שומה סוחטים אותנו באיומים" וכי "רבבות עסקים דומים שלא עלו ברשת שלהם יצאו נקיים"
"עשית דיל מאחורי הגב שלנו"! הם התריסו כלפי סלומינסקי שסירב להיפגש איתם. "שמענו אתכם בסבלנות מספר פעמים והשגתי את המקסימום", אמר והכריז על הפסקה להתייעצות עם רשות המסים בסיומה חזר והודיע כי החוק לא יהיה רטרואקטיבי. בהעדרו סער אולם הוועדה בזעקות ובכי קורע לב. הזוגות הסתערו על ח"כי יש עתיד, עופר שלח ובועז טופרובסקי בתקווה שיטו את שר האוצר לטובתם.
"אל תפקירו אותנו, אנחנו בחרנו אתכם ואתם לא עובדי רשות המסים", צעקו. "אם לא ישמעו לנו, נסגור אפילו את כביש 6". שלח: "בחרתם בנו לנהל את ענייני המדינה בשיקול דעת, לא תחת איומים. החוק הוא יזמה של השר שלנו. הברירה שלכם היא לחזור לחוק הקיים". אבל הקהל הזועם לא הרפה, "מכרתם אותנו מראש. מאיפה ניקח את הכסף להחזיר מאות אלפי שקלים? איזה עתיד אתם עושים לילדים שלנו"?
נציגי האופוזיציה בוועדה תמכו בהם בראשם ח"כ משה גפני (יהדות התורה) היו"ר הכנסת הקודמת שהחל לטפל בעניינם ודחק ברשות המסים לקדם חוק הוגן שיעצור את גביית המס הרטרואקטיבית. "המדינה לא תתמוטט אם החוק יהיה רטרואקטיבי, אחרת אלפי עסקים ומשפחות יתמוטטו", אמר. "החוק היה מיותר עם היה רצון טוב ברשות המסים", הוסיפה ח"כ מרב מיכאלי (עבודה).
עד להפסקה הגדולה שאחריה עמדו להתחיל בהצבעות, סערה הוועדה סביב הסעיף בחוק שמסמיך את שר האוצר באישור ועדת הכספים לקבוע הוראות לעניין תנאי הזכאות לחישוב הנפרד. הח"כים טענו שהוא מעקר את החוק. ח"כ אראל מרגלית (עבודה): "זה עושה מהחוק גואנטנמו של מס הכנסה. מחנה של חקירות שהופך נישומים לנאשמים,והפיכת חוקים להוראות שעה שניתן לשנות בכל זמן".
משרד המשפטים הגיב שהסעיף לא נותן לשר כוח חריג ממה שיש לו בפקודת מס הכנסה. גם היו"ר סלומינסקי חשב שהחוק יכול להתקיים בלעדיו ואכן בהסכמת רשות המסים הסעיף נמחק מהחוק.
ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס המייצגת את ענייני העסקים הקטנים והבינוניים, ציין בתגובה כי מאחר שחלק נכבד מהצעת החוק נתון לפרשנות מרחיבה הם מקווים כי קבלת החוק תפסיק את המסע לבתי המשפט של הזוגות העובדים בעסק משותף, רק אם הפרשנות שתיתן לו רשות המסים תהיה ברוח המחוקק. כלומר, שהחישוב הנפרד יתבצע בפועל בכל מקרה כאשר בת הזוג תורמת בעבודתה להכנסת העסק המשפחתי המשותף.