"אנרכיה, מלחמה". אוקראינה בתקשורת פוטין
ערוצי הטלוויזיה הנאנמנים לנשיא מתארים אפוקליפסה כדי להערים על מיליוני אוקראינים דוברי רוסית: "האמריקנים רוצים קורבנות, המפגינים מקבלים כסף"
ההפגנות באוקראינה - ידיעות נוספות:
"הפגנת המיליון" בקייב: פסל לנין הופל
אוקראינה בוערת: קריאות להדחת הנשיא
הפגנת הזעם באוקראינה: יותר מ-100 פצועים
נשיא אוקראינה ינוקוביץ'. אגוז קשה לפיצוח
בסוף החודש שעבר נטש הנשיא האוקראיני, ויקטור ינוקוביץ', את הסכם שיתוף הפעולה עם האיחוד האירופי, ועורר סערה בארצו בגלל רצונו לחזור לחיקה של רוסיה. לטלוויזיה הממלכתית ברוסיה חשיבות רבה בעיניו של הנשיא ולדימיר פוטין. מתחילת ההפגנות בקייב היא משדרת בעקביות אותות אזהרה לצופים הרוסים, ופונה בעיקר למיליוני אוקראינים דוברי רוסית.
חלק ניכר מהתקשורת ברוסיה מגויסת לצרכי הנשיא. דמיטרי קיסליוב, מגיש חדשות שנוי במחלוקת הנחשב לשמרן, מונה לאחרונה על ידי פוטין לראש "רוסיה היום", סוכנות הידיעות החדשה שתחליף את RIA Novosty. "אוקראינה היא כמו מטוס שטס במעגלים", מסביר קיסליוב. "הנוסעים נרגעים מהעובדה שאירופה קרובה ולא נותר הרבה עד שמגיעים. במציאות, הקריסה הכלכלית של כל המדינה שרועה לפניהם. לנוסעים יכאב, וחלק מהם לא ישרדו".
קיסליוב טוען כי ההפגנות אורגנו על ידי שבדיה פולין וליטא, סימן לשנאה שממשיכה מאז התבוסה שהנחילה רוסיה לשבדיה ב-1709 בקרב על פולטבה, באוקראינה של היום. "זה נראה כמו צמא לנקום על פולטבה", אמר בתוכניתו "חדשות השבוע". מינויו של קיסליוב והסיקור התקשורתי לנעשה באוקראינה מדגישים את החשיבות שמייחס פוטין לתקשורת ככלי שמשרת את מדיניות החוץ והפנים.
מומחים רוסים רבים מצביעים על הקשר בין המינוי של קיסליוב לסיקור העוין של ההפגנות בקייב. "ההחלטה על בוס חדש, או על צאר למען תעמולה זרה היא סמלית. הוא מתרגל תעמולה בסגנון סובייטי. אנחנו רואים את זה בסיקור שלו לנעשה באוקראינה", אמר בוריס מקרנקו, פרשן פוליטי ממוסקבה.
פוטין עצמו הגדיר את המחאות בקייב ככאלה שמזכירות לו "יותר פוגרום ממהפכה". לדבריו, המפגינים "התכוננו טוב מאוד בארגונים מיליטנטיים". רשתות השידור ברוסיה כבר הפחיתו כמה פעמים את מספר המפגינים ברחובות המושלגים של קייב. באחת הפעמים דווח כי רק כמה מאות מפגינים פקדו את הרחובות, למרות שבפועל התקבצו שם מאות אלפים. פעם אחרת האשימה התקשורת הממלכתית מדינות זרות בכך ששילמו למפגינים כדי שימחו נגד הממשלה.
Komsomolskaya Pravda, אחד העיתונים היומיים הנפוצים ברוסיה, פרסם על שערו את הכותרת "אוקראינה עשויה להתפצל לכמה חלקים", בתוספת מפה שמראה ארבעה אזורים שצבועים אדום, ירוק, צהוב וסגול. "במערב אוקראינה מתכוננים למלחמת אזרחים", נכתב בכותרת אחרת.
"האמריקנים רוצים קורבנות", ציטט העיתון את חבר הפרלמנט האוקראיני אולג צארב. "יש כלי תקשורת בודדים שהם עצמאיים, ואתה יכול לספור אותם על כף יד אחת", אמרה נטליה רוסטובה, פרשנית עצמאית. "מאוד קשה לתקשורת לפעול בעצמאות. בכמה מקרים התקשורת מקבלת הוראות ישירות איך לסקר אירוע מסוים".
רוסים רבים מייחסים קרבה היסטורית לאוקראינה, שבה חלק גדול ממזרח המדינה דובר רוסית. מוסקבה מעוניינת בהסכם עם אוקראינה ומחפשת להשפיע. אחרי שנים של שלטון קומוניסטי, האוקראינים התרגלו לתקשורת ממלכתית ולמניפולציות תקשורתיות. אך עדיין חלק מצופי הטלוויזיה הרוסית באוקראינה הזדעזעו מהסילוף המחושב של העובדות. העיתונאי ויטאלי סדיוק לא נשאר אדיש, והתפרץ לשידור חי מקייב שהעביר הערוץ המלכתי Rossiya 24.
סדיוק הזועם העניק פסלון אוסקר מזויף למגיש הרוסי על "השקרים והשטויות שהוא מפיץ". לפני שהורחק מעדשת המצלמה, סדיוק הספיק לומר למגיש כי את האוסקר יש להעניק לקיסליוב. "אנחנו אוהבים את הרוסים, אבל אחרי הצורה שבה סיקרתם את האירועים..", הוסיף סדיוק ופונה מהמקום.
אתמול קרא הנשיא האוקראיני ינוקוביץ' לאופוזיציה ולכל הצדדים שמוחים נגדו לקיים שיחות כדי לסיים את המשבר. "עדיף שהאופוזיציה לא תציב אולטימטום ותיזום עימותים", כתב בהודעה שפורסמה באתר
הנשיאות. מנהיג המחאה באוקראינה, אולג טחיאניוק, אמר כי האופוזיציה לא תקיים שיחות עם הנשיא ויקטור ינוקוביץ' עד שהוא יעמוד בדרישות המפגינים כולל הדרישה שיתפטר מתפקידו. לדבריו, הזמנתו של ינוקוביץ' לקיים דיאלוג עם המפגינים היא בגדר "פארסה וקומדיה".