ישראל התקבלה כחברה במרכז לחקר חלקיקים
ישראל מצטרפת כחברה מלאה במרכז הגדול בעולם לחקר חלקיקים - CERN בז'נבה. חוקרים ישראלים יוכלו לקבל מענקים ותעשיינים ייגשו למכרזים
עוד בערוץ החדשות של ynet:
פיצוץ ברכב בקריית גת: גבר נפצע קל
במועצה חברות 20 מדינות מאירופה, ואלה החליטו פה אחד על הצטרפות ישראל. משנת 1991 מדענים ישראלים פעילים בארגון, ומשנת 2011 נמצאת ישראל במעמד של חברה נלווית בו. ישראל היא המדינה הראשונה שנמצאת גיאוגרפית מחוץ לאירופה ומתקבלת כחברה מלאה בארגון.
משמעות החברות המלאה של ישראל בארגון היא שילובם של נציגים ישראלים בוועדות המנהלות, השפעה על מדיניות וכיווני המחקר של הארגון ועל חלוקת המשאבים שלו. בנוסף, החברות תאפשר לחוקרים ישראלים להגיש מועמדות לקרנות ומענקים נוספים לביצוע מחקרים ולקבל נגישות טובה יותר למעבדות ומתקנים מתקדמים. כמו כן החברות תאפשר לתעשיות ישראליות לגשת למכרזים נוספים הקשורים בבניית ותחזוקת המאיץ.
ישראל תשתתף בתשלום דמי חבר בסך של 12.2 מיליון פרנקים שוויצרים בשנה, שימומנו בהתאם להחלטת ממשלה שהתקבלה באפריל 2011 באופן הבא: הוועדה לתכנון ותקצוב של המועצה להשכלה גבוהה תממן 52%, משרד הכלכלה יממן 17%, משרד המדע והטכנולוגיה ומשרד החוץ 7% כל אחד, משרד ראש הממשלה 10% ומשרד האוצר ישתתף ב-7% מהסכום.
זה שנים שישראל נוטלת חלק במספר פרויקטים ותכניות מדעיות וטכנולוגיות הפועלות במסגרת CERN, שבגינן היא משקיעה כיום כשלושה מיליון פרנקים שוויצריים בשנה בעבור השותפות ומשאבים נוספים בפיתוח תחום המחקר בארץ. בארגון עובדים כיום כ-40 מדענים ישראלים, בהם 22 דוקטורנטים וארבעה פוסט-דוקטורנטים.
יו"ר הווועדה לתכנון ותקצוב, פרופ' מנואל טרכטנברג, בירך על ההחלטה וציין כי זוהי נקודת ציון דרמטית להמשך קידומו של המחקר המדעי בישראל. "כעת תהנה הקהילה המדעית בישראל מנגישות טובה יותר מאשר בעבר לידע ולתשתיות המדעיות המתקדמות הקיימות בארגון והדבר יוביל בהמשך לחזוק הקשרים המדעיים הכוללים בין ישראל ובין הקהילה האירופית". הוא
הוסיף: "זוהי עוד תעודת כבוד למחקר הישראלי, שהגיע למקום מוביל עולמית בתחום הפיסיקה של החלקיקים, כמו גם בתחומים נוספים".
שר המדע יעקב פרי אמר: "זהו הישג מדעי ומדיני כאחד המצטרף לשורה של הישגים דומים בשנים האחרונות. המדע הישראלי ממשיך להוכיח כי בכוחו לגשר על חילוקי הדעות הפוליטיים שלנו מול אירופה. אני שמח שהאינטרס המדעי העולמי שבהצטרפות ישראל לפרויקט, גבר על האינטרסים הפוליטיים".
פרופ' אליעזר רבינוביץ' מהאוניברסיטה העברית, המכהן כנציג ישראל במועצת הארגון, ציין כי "ההחלטה היא הכרה משמחת בערכם של המדע והטכנולוגיה הישראלית. צירוף ישראל כחברה שוות זכויות היא תולדה של שיתוף פעולה מעולה בין גורמים רבים אקדמאים וממשלתיים, היכולת להגיע לרגע הזה מחמם את הלב".
Read this article in English