עם פתיחתו: מסתננים ברחו מהמתקן הפתוח
מתקן חולות נפתח בסוף השבוע והועברו אליו 480 מבקשי מקלט. 56 מהם נמלטו. מי שלא יחזור מרצונו עלול להישלח בחזרה למתקן הסגור סהרונים
56 מבקשי מקלט שהוחזקו במתקן השהייה חולות בנגב עזבו אותו במהלך סוף השבוע ולא שבו אליו. המתקן נפתח רק ביום חמישי בשבוע שעבר ובשלב הראשון הועברו אליו 480 מבקשי מקלט סודנים ואריתראים שהסתננו לארץ והיו כלואים במתקן סהרונים. כמו כן, הערב תושבים במועצה האזורית רמת נגב דיווחו על שיירות של יותר ממאה בני אדם שיצאו מהמתקן והלכו לכיוונים שונים. מבקשי המקלט צריכים לשוב למתקן השהייה עד 22:00, אולם התושבים שדיווחו על השיירה טענו: "אלו שעזבו בשעות כאלו לא מתכוונים לחזור למתקן".
כתבות נוספות בנושא ב-ynet
על פי התיקון החדש לחוק למניעת הסתננות, שאישרה הכנסת בשבוע שעבר, המתקן החדש "חולות" פתוח ביום וסגור בלילה. לשוהים בו מותר לעזוב אותו בתנאי שיתייצבו במתקן שלוש פעמים ביום וישובו אליו בשעות הלילה.
מסתננים עושים את דרכם לבאר שבע בסוף השבוע והערב:
גורמים במשרדי הממשלה הביעו חשש בפני ynet, עוד לפני פתיחת המתקן, שחלק מהשוהים בו יעזבו אותו. ברשות האוכלוסין וההגירה אמרו היום: "הרשות תפעל על פי חוק כלפי מסתננים שלא ישובו למרכז השהייה הפתוח". גורמים במשרד הפנים אמרו כי ייערך ניסיון לאתר ולעצור את כל מי שנמלט מהמתקן.
ראש מועצת רמת הנגב, שמוליק ריפמן: "למרות ההבטחות וההתחייבויות של כלל גורמי האכיפה אנחנו עדיין מודאגים. כלל לא ברור כמה שוהים יאוכלסו בסופו של דבר במתקן. היכן יסתובבו במהלך היום, ללא כסף וללא אישור לעבוד. אז מה הנוהל במקרה של בריחה מהמתקן? בהיעדר תשובות ברורות תושבים רבים חוששים מפגיעה בביטחון האישי, ועל כן פעלנו להגביר את האבטחה ביישובים הקרובים למתקן. התחושה הכללית היא שמדינת ישראל בחרה להעתיק את בעיית המהגרים הלא חוקיים ממדינת תל אביב לתושבים בפריפריה הדרומית".
על פי החוק שאושר, יינקטו סנקציות כלפי מבקשי מקלט שיעזבו את המתקן. אם יאותרו ובמידת הצורך, חלקם יישלחו לכליאה מחודשת במתקן הסגור סהרונים.
הקמת מתקן חולות גובשה על ידי הממשלה כאלטרנטיבה בעקבות החלטת בג"צ, שקבעה כי לא ניתן להחזיק מבקשי מקלט ופליטים במתקן סגור יותר משלוש שנים. המתקן החדש בחולות הוא כאמור מתקן שהייה פתוח, שהוקם סמוך לכלא סהרונים.
.
בשלב זה מאכלס מתקן חולות את מבקשי המקלט שנשלחו מסהרונים, ויש בו 3,300 מקומות עם אפשרות להרחבתו בעוד אלפי מקומות נוספים. בימים הקרובים צפויה רשות האוכלוסין וההגירה לזמן מבקשי מקלט נוספים למתקן חולות, כאשר ככל הנראה יוזמנו שוב מבקשי מקלט שהסתננו לישראל כבר לפני מספר שנים.
"אנחנו חיות?"
עשרות מסתננים שיצאו ממתקן השהייה הגיעו במהלך היום לתחנה המרכזית בבאר שבע. "אנחנו נוסעים לתל אביב ולא חוזרים", אמרו חלקם. אחרים התלוננו על כך שחברות האוטובוסים כלל לא מתגברות את מספר
האוטובוסים. לדבריהם, "אנחנו כמה שעות בבאר שבע, אין אוטובוסים חזרה ואחר כך יכניסו אותנו לכלא, למה?"
חלק מהמסתננים הלכו את כל הדרך לבאר שבע ברגל ואחרים הגיעו לעיר באוטובוסים. "נותנים לנו 150 שקל לשלושה ימים, מחיר הנסיעה באוטובוס בכיוון אחד עולה 18 שקל, תוך שלושה ימים נגמר לי הכסף רק מאוטובוסים. איפה אוכל? מים? אנחנו חיות?", שאל אחמד, פליט מסודן.
מספר המסתננים שלא חזר למתקן עמד על כ-60 והיום המספרים היו הרבה יותר גדולים. בשל כך נאלצו אנשי רשות ההגירה והאוכלוסין להדרים ליישובי פתחת ניצנה כדי לחפשם. "משטרת ההגירה בדרכם לחפש מסתננים שברחו מהכלא", הודיעו לתושבים בהודעת SMS.
Read this article in English