למה התרוקנו רחובות צפון קוריאה מאדם?
יום הזיכרון לאביו של השליט מספק הצצה מרתקת למדינה המסוגרת. שבוע אחרי שהרודן הוציא להורג את דודו, אשת הדוד לא באה לטקס. מה קרה לה?
צפון קוריאה מציינת היום (ג') שנתיים למותו של הרודן קים ג'ונג איל, ואירועי הזיכרון הראוותניים והעמוסים בפולחן אישיות מספקים עוד הצצה לשטיפת המוח שעוברים נתיני המשטר ולאורח החיים במדינה הקומוניסטית, הנחשבת למסוגרת ולמסתורית ביותר בעולם. כלי התקשורת הממלכתיים שלצפון קוריאה פרסמו היום תמונות המתעדות את רחובות הבירה פיונגיאנג ריקים לחלוטין מאדם בשעת שידור הטקסים לזכר קים ג'ונג איל.
הטלטלה בצפון קוריאה - כתבות אחרונות:
- סוף החדשות: צ' קוריאה העלימה ארכיון שלם
- דודו של רודן צפון קוריאה הוצא להורג
- ככה ייעשה לאיש: תיעוד ההדחה בצפ' קוריאה
יום השנה לזכרו של קים ג'ונג איל בא בשעה שבנו שהחליף אותו בתפקיד, קים ג'ונג און, נמצא בשיאה של מלאכת טיהור השורות בצמרת המשטר. רק בשבוע שעבר הוא הוציא להורג את דודו, ג'אנג סונג תאק, שהואשם בבגידה ובשחיתות - האשמות שלא ברור מהם המעשים המדויקים שעומדים מאחוריהן, אם בכלל. גם היום בלטה בהיעדרה מהטקסים דודתו של קים ג'ונג און, רעייתו של ג'אנג סונג תאק המנוח. ימים אחדים אחרי שבעלה הוצא להורג, עדיין לא ברור אם היא הושארה בעמדת מפתח או סולקה מצמרת השלטון.
הוצאתו של ג'אנג סונג תאק להורג נחשבת לחיסול המשמעותי והמטלטל ביותר בצפון קוריאה זה שנים. ג'אנג היה נשוי לקים קיונג הוי, בתו של מייסד המדינה קים איל סונג ואחותו של קים ג'ונג איל, שהיום מציינים שנתיים למותו. היא לא נראתה היום בטקס המרכזי. היא ובעלה נחשבו במשך שנים ל"זוג החזק של פיונגיאנג", הכוח האמיתי מאחורי הנהגת צפון קוריאה.
קים קיונג הוי הוצגה בעבר באופן בולט באירועים חשובים בצפון קוריאה לצד אחיינה, המנהיג הצעיר קים ג'ונג און, ושאר החברים בצמרת השלטון. התקשורת הממלכתית של צפון קוריאה לא מסרה מדוע נעדרה היום מטקס הזיכרון בארמון קומסוסן שבבירה פיונגיאנג. מנהיגים פוליטיים אחרים, בהם קים ג'ונג און ורעייתו, באו לארמון לחלוק כבוד למייסד המדינה קים איל סונג, סבו של השליט הנוכחי. גופת הסב החנוטה מונחת שם בתוך ארון זכוכית.
מוקדם יותר היום הצהירה הצמרת הפוליטית והצבאית של המדינה אמונים לשליט קים ג'ונג און באירוע הזיכרון. קים הצעיר עמד במרכזו של אירוע הזיכרון לאביו, והטלוויזיה הממלכתית הציגה צילומי וידאו שלו יושב במרכז הבמה מאחורי ציור קיר גדול של דגל צפון קוריאה מקושט בתמונת אביו המחייך.
עוד חדשות מהעולם :
- צעד קטן? "אנשים יחיו על הירח תוך 40 שנה"
המשטר הצפון קוריאני ערך מסעות טיהור פוליטיים רבים ב-65 שנות קיומו, אולם הוצאה להורג מתוקשרת כל כך כמו זו של ג'אנג נדירה מאוד, וייתכן שהיא מעידה על הכרה של המשטר במחלוקות הפנימיות ובסיעות היריבות המקיפות את השליט הצעיר קים ג'ונג און. מאז עלייתו לשלטון סילק קים את רוב הגווארדיה הוותיקה, ובמקום גנרלים מבוגרים הציב אישים הקרובים יותר לגילו. את רמטכ"ל צפון קוריאה החליף כבר ארבע פעמים, ואילו אביו החליף את מפקד הצבא רק שלוש פעמים בכל 17 שנות שלטונו.
מלבד מצעדים צבאיים והטקס בארמון, באו היום לפי התקשורת הצפון קוריאנית אזרחים רבים להניח פרחים מול פסלי המנהיגים המתים קים
איל סונג וקים ג'ונג איל בכיכר קים איל סונג. בתמונות שפרסמה נראו בין השאר נשים צפון קוריאניות מתאבלות.
לפני שנתיים, בימים שלאחר מות קים ג'ונג איל, הציגה צפון קוריאה לעולם תמונות של המוני אזרחים, חלקם הגדול מאוד נשים, מתייפחים בבכי חסר מעצורים. ברחבי העולם, שצפון קוריאה נותרת עבורו חידה, תהו רבים עד כמה סממני האבל האלה כנים. מומחים רבים לא שללו את האפשרות שבמשטר המקדם פולחן אישיות נרחב כל כך כמו זה של צפון קוריאה, שטיפת המוח שעברו האזרחים אכן גרמה להם לתדהמה ואבל עם היוודע מות המנהיג, אבל אחרים העריכו שהמשטר קיבץ את תומכיו או אילץ אזרחים להפגין את אבלם, כדי להציג לעולם תמונה של אחדות ושל התלכדות סביב ההנהגה.