הייתה חופה, החתונה מבוטלת: כך ייעשה למזייפת יהדות
שבוע אחרי החתונה "כדת משה וישראל", קיבל בית הדין הרבני את תעודת הנישואין של ו', שנשלחה ממשרד הפנים. לתדהמת הדיינים, חלו כמה שינויים בין המסמך המקורי לזה שהעבירה הכלה, שרצתה להינשא בחופה יהודית בכל מחיר. עכשיו זה יעלה לה בקנס גבוה, הליך פלילי - וביטול החתונה
<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
סיפורה של ו' מתחיל כעוד מקרה שגרתי של "בירור יהדות" בדרך לחופה. אלא שו', שלא הצליחה להוכיח את יהדותה,
שבוע אחרי החתונה "כדת משה וישראל", קיבל בית הדין הרבני סריקה של התעודה האותנטית ממשרד הפנים, שחשפה את הזיוף. המסמך שאותו הגישה ו' נשלח לבדיקה יסודית במחלקה לזיהוי פלילי של המשטרה, וזו קבעה למעלה מכל ספק, כי תעודת הלידה שהוגשה כמקורית – זויפה. כתוצאה, ניתנה הוראה למשרד הפנים לעכב את רישום הנישואין, ואלה נחשבים כעת לבטלים ומבוטלים.
בתי הדין הרבניים שעד כה נמנעו לנקוט בצעדים נגד זיופים מן הסוג הזה, החליטו הפעם לחורג ממנהגם ולמצות את הדין עם ו'. לדברי הרב אליהו מימון, מנהל אגף בירורי יהדות בהנהלת בתי הדין הרבניים, "המטרה בהגשת התלונה והשתת הקנס, היא ליצור הרתעה שתמנע מקרים דומים".
תעודת לידה אחת, לאומים שונים
לפי רישומי בתי הדין הרבניים, ו' עלתה ארצה עם הוריה בשנות התשעים, בגל העלייה הגדול ממדינות חבר העמים. לאחר זוגיות של ארבע שנים, החליטו היא ובן זוגה למסד את הקשר ולהינשא. היא פנתה לרבנות על מנת להירשם לנישואין, אלא שאז התברר לה כי יהיה עליה להוכיח את יהדותה ברבנות.
הרבנות המקומית בעיר מגוריה הפנתה את ו' לעמותה פרטית בשם "עם לבדד", על מנת שאלה יסיעו לה בתהליך.
מאחר ומועד הנישואין התקרב, החליט בית הדין להכשיר בינתיים את החתונה, זאת על סמך חוות דעת חיוביות שקיבלו, שהתבססו, בין היתר, על מסמך מזויף של תעודת הלידה של המבקשת, שבה מצוין במפורש כי היא ואימה רשומות כיהודיות.
אלא שפחות משבוע לאחר הנישואין, התקבלה ממשרד הפנים תעודת הלידה המקורית של ו', שבה היא רשומה דווקא כ"אוקראינית". אביה זומן למתן עדות בבית הדין כמיופה כוח מטעמה, ולא יכול היה לספר כיצד באופן "מסתורי" הוחלף הלאום בתעודה, ואף ציין כי אינו יודע על כך דבר. ו' שכנראה הבינה את מצבה הבעייתי, החליטה למשוך באופן חד-צדדי את הבקשה לבירור היהדות ואישור הנישואין.
בינתיים, תעודת הלידה כבר הגיעה להכרעה סופית במחלקה לזיהוי פלילי במשטרה, ובחוות הדעת שהגיש המז"פ (לחצו כאן לצפייה במסמך המלא) נכתב, בין היתר: "בבדיקת תעודת הלידה מצאתי כי היא מזויפת. טופס התעודה מקורי, אך מצאתי כי הרישומים המקוריים של התעודה נמחקו, ובמקומם נרשמו הרישומים הנוכחיים". כלומר, ו' מחקה ביודעין את הרישום המקורי בתעודה, ו"שתלה" רישום כוזב ואחר.
"היא ניצלה את הרצון הטוב שלנו"
לדברי הרב מימון, זיוף ביודעין של מסמך הוא נדיר ביותר. "מדי שנה מגיעות לבתי הדין הרבניים כ-4,000
פניות לבירור יהדות. רק בעשרה מקרים התגלה זיוף של מסמכים. עד היום זה עבד בשיטת 'מצליח': אם עובד – עובד, ואם לא - לא. אנחנו רוצים שיבינו שזה פלילי, וזה יגרום לאנשים לחשוב פעמיים לפני שהם עושים משהו כזה.
"מה שמיוחד במקרה הזה, הוא שכאן זה נעשה ביודעין", הרב מימון מוסיף. "אדם שבא עם תעודת לידה של אמא או סבתא, לא תמיד יודע אם יש בידיו מקור או אולי זיוף. לא זה המצב. במקרה הזה היו לנו ספקות, אבל בגלל שזה כל כך בער, ומועד החתונה התקרב - החלטנו לקחת את הסיכון, אבל להמשיך את הבדיקה. ואז שבוע אחרי גילינו שרומנו. היא ידעה שהגישה תעודה מזויפת, והשתמשה ברצון הטוב שלנו, לרעתנו. החלטנו ללכת עם המקרה הזה עד הסוף: גם הליך פלילי, וגם קנס על בזבוז זמן דיון".
הרב מימון מציין כי מסמך מזויף לא בהכרח מעיד על אי-יהדותו של הפונה. "לפעמים היה כתוב 'יהודי' וזייפו ל'לא יהודי' - והחזירו. כלומר, לא כל זיוף אומר בהכרח שהמבקש איננו יהודי. לכן אנחנו עושים במז"פ בדיקות קפדניות למסמכים, כי זה הגוף הכי מוסמך".
לדבריו, 90% מהפונים לבירור יהדות, מקבלים את מבוקשם. "הבעיה היא שרוב האנשים פונים רק שהם מתכננים להינשא. אדם שמתחתן עוד חודש, חודשיים, שלושה. זה לא משנה איזה שירות טוב או יעיל הוא יקבל, יש לו על הראש מספיק דברים, ואז התהליך מעיק. אנחנו רוצים שכבר בשלב התיכון, הצבא והאוניברסיטה אנשים יגיעו לבירור יהדותם".
תוכנה שבונה אילן יוחסין
גורמים המטפלים בעלייה ממדינות חבר העמים לשעבר, מספרים כי נקודת הממשק הראשונה המערערת את מעמדם של הדור השני – צאצאי העולים שגדלו בארץ – מתעוררת בבואם לקבל שירותי דת. לפתע מגלים אותם צעירים, חלקם הגדול ילידי הארץ, כי הם לא רשומים כאן כיהודים.
אנשים מודעים לזה שהם צריכים לעבור הליך "בירור יהדות" על מנת להינשא?
"לצערי לא. זו גם הסיבה שאנחנו יוצאים בקרוב בקמפיין בעניין, על מנת לעלות את זה למודעות. ההליך נועד בעיקר לעולים ממדינות חבר העמים, אבל לא רק. אם ניקח את העולים מחבר העמים, שליש לא יהודים והם גם בכלל לא פונים, שני השליש יהודים, רק צריך 'לקבע' את זה.
"יש לנו תוכנה שבונה אילן יוחסין, ואז לא רק מי שנרשם ונמצא כיהודי מוגדר ככזה - אלא כל קרובי משפחתו, שעוברים מיד אישור אוטומטי. המטרה היא שבעתיד, יזדקקו כמה שפחות לשירותי הבירור. לצערי, ככל שהזמן עובר - זה פחות אפקטיבי. מסמכים נעלמים, מתבלים, והדור הקודם הולך אף הוא ונעלם, כך שמתמעטים אמצעי הבירור. לכן המטרה לעשות הכל והיום, לפני שיהיה מאוחר".