"איך ישראל יכולה להציג אנשים כמספרים?"
לא רק השופטת - גם ניצולת השואה לוצי מנדלשטם, בת 87 שעברה את אושוויץ ועוד מחנות, נדהמה למראה המסמך המשפטי שהגישה המדינה עם 153 "מספרי מוחזק" במקום שמות. "זה משפיל", היא אומרת ל-ynet
מדינת ישראל נגד 1460297, 1447207 ועוד 151 מספרים. בית המשפט מתח ביקורת על המדינה שהגישה ערעור לבית המשפט ובו פירטה מספרי אסיר בלבד של 153 מהגרים מאפריקה - במקום את שמותיהם. הצעד הפתיע גם את לוצי מנדלשטם, בת 87 מטבריה, ניצולת שואה עם מספר על היד, שעברה בשלושה מחנות נאציים. "זה מפתיע שהמדינה שלנו משתמשת במספרים. זה לא בסדר ופשוט משפיל", היא אמרה היום (ה') ל-ynet.
מנדלשטם סיפרה שהגיעה לטרזינשטט כשהייתה בת 16 ושהתה שם שנה וחצי. "בהמשך נשלחתי לאושוויץ והייתי שם שלושה חודשים ואחר כך בשטוטהוף, שם שהיתי עד סוף המלחמה".
כששמעה בשיחה עם ynet על המספור בערעור שהגישה המדינה, אמרה מנדלשטם: "מה זאת אומרת הם נותנים מספרים במקום שמות? לא הייתי רוצה שיתייחסו כלפי מישהו במספר במקום בשם".
בתה של מנדלשטם, אירית לרנר, הוסיפה: "זה מזעזע. בכלל, הרעיון לקחת אדם ולהפוך אותו למספר מעלה תגובה רגשית בהיותנו מי שאנחנו. אני כבר לא מדברת על הפעולה עצמה של הגירוש, שמחליאה אותי כי אנחנו כולנו עם של ניצולים ונוודים. אני לא מבינה מי הגאון המטומטם שבכלל חשב על השימוש במספרים".
השופטת: זה לא ראוי
המסמך המשפטי הוגש כערעור על החלטת בית הדין למשמורת, שקבע כי לו אין סמכות לדון בעניין החזקת המהגרים במשמורת. מבקשי המקלט שהועברו לפני שבועיים מכלא סהרונים למתקן חולות נעצרו לפני כשבוע בהפגנה מול הכנסת. בערעור, שהוגש באמצעות עורכות הדין נחמה ברוק ויעל גליקמן מפרקליטות המדינה, נכתב: "מדינת ישראל נגד מספרי מוחזק", שם פורטו מספרי האסיר של 153 האנשים.
שופטת בית המשפט לעניינים מינהליים בבאר שבע, סגנית נשיא בית המשפט המחוזי שרה דברת, מתחה ביקורת על המדינה לפני שפירטה את החלטתה בדיון. "אעיר לגבי הדרך בה הוגש הערעור שבפניי", אמרה בדיון, "שמות המשיבים לא פורטו אלא רק מספרי המוחזק שלהם. איני סבורה שזו הדרך הראויה להגשת ערעור, מאחר שמאחורי המספר עומדים אנשים, ומן הראוי ונכון לציין את שמות האנשים ולא מספרים".
בדיון אמר עו"ד אסף וייצן, המייצג חלק מ-153 המהגרים שלגביהם הוגש הערעור, כי "אי אפשר להגיש ערעור בצורה בה הוא הוגש. מדובר באנשים פרטניים והיה צריך לצרף את ההחלטות הנוגעות לכל אחד ואחד מהם".
עוד הוא אמר באשר לפירוט המספרים: "מדובר בכ-150 משיבים, ששמותיהם לא צויינו. חלקם, 123 מיוצגים על ידי המוקד, אחרים אינם מיוצגים או אולי מיוצגים על ידי עורכי דין אחרים. ככל שמדובר במי שאינו מיוצג על ידי, ברור שיומו בבית המשפט לא ניתן לו וככל הנראה הערעור לא הומצא לידיו. ככל שמדובר באנשים שאותם אני כן מייצג, אני עומד על כך שיהיו נוכחים בדיון".
עו"ד ברוק הסבירה בדיון: "הגשת הערעורים נבעה מלחץ מאוד גדול. יש לנו את המסמכים לגבי כולם וברור שלגבי פער הזמנים לא ניתן היה להגיש עם שמותיהם. אנחנו נגיש לבית המשפט רשימה מסודרת".
השופטת דברת החליטה להחזיר את התיק לבית הדין למשמורת על מנת שיקיים דיון במעמד הצדדים ויחליט רק לאחר שמיעתם, אבל המסמך שהוגש ללא שמות כבר עשה את שלו - וגרר את הביקורת הקשה.
Read this article in English