שתף קטע נבחר

 

תושבי ברה"מ לשעבר בסקר: חבל שהתפרקה

22 שנה לקריסת ברית המועצות, סקר שבדק 11 ממדינות המעצמה לשעבר מגלה ש-51% חושבים שהתפרקותה פגעה במדינתם יותר מאשר עזרה לה

במזרח אירופה מציינים השבוע 22 שנה להתפרקות ברית המועצות, שלצד הישגים מדעיים חשובים הביאה לעולם גם משטר דיכוי פוליטי שהותיר מיליונים מצולקים נפשית ופיזית עד עצם היום הזה. אבל יותר משני עשורים אחרי קריסתה של המעצמה, אחוז עצום מתוך תושבי המדינות שבעבר היו שייכות לאיחוד הסובייטי סבורים כי פירוקו פגע במדינתם יותר מאשר עזר להם. כך עולה מסקר שפרסם החודש מכון הסקרים "גאלופ".

 

עוד חדשות מהעולם :

 

הסקר בדק את עמדותיהם של התושבים ב-11 ממדינות ברית המועצות לשעבר: ארמניה, קירגיזסטן, אוקראינה, רוסיה, טג'יקיסטן, מולדובה, בלארוס, גאורגיה, אזרבייג'ן, קזחסטן וטורקמניסטן. בשבע מתוך 11 המדינות הללו רוב האזרחים סבורים כי התפרקות ברית המועצות פגעה במדינתם יותר מאשר עזרה לה. המדינות היחידות שבהן רוב האזרחים סבור כי ההיפרדות ממוסקבה סייעה להם הן אזרבייג'ן, קזחסטן וטורקמניסטן, וחריגה נוספת היא גאורגיה שם יש פילוג של ממש בנושא.


מי מתגעגע לברית המועצות?

מי מתגעגע לברית המועצות?
מדינה ההתפרקות תרמה ההתפרקות פגעה
ארמניה 12% 66%
קירגיזסטן 16% 61%
אוקראינה 23% 56%
רוסיה 19% 55%
טג'יקיסטן 27% 52%
מולדובה 26% 42%
בלארוס 26% 38%
גאורגיה 37% 33%
אזרבייג'ן 44% 31%
קזחסטן 45% 25%
טורקמניסטן 62% 8%

 

בסך הכול, 51% מתושבי הרפובליקות הסובייטיות שנבדקו במחקר סבורים שהתפרקות ברית המועצות פגעה בארצם - יותר מפי שניים משיעורם של אלה החושבים שהמהלך תרם לארצם (24%). 15% נותרו ניטרליים, ו-11% השיבו "לא יודע" או סירבו להשיב.

 

לפי הסוקרים של "גאלופ", בקרב אזרחים צעירים יחסית, בני 15-44, שיעורם של אלה הסבורים כי ההיפרדות תרמה לארצם יותר מאשר פגעה בה גבוה פי שלושה מאשר שיעורם בקרב האזרחים בני 65 ומעלה. החוקרים מעריכים כי גורם משמעותי בעיצוב התפישה הזו הוא התפרקות המערכת הסוציאלית, אובדן דמי פנסיה וקריסת שירותי הבריאות הניתנים חינם, החשובים מאוד לאוכלוסייה המבוגרת.

 

הדיווח על התפרקות ברית המועצות ב"ידיעות אחרונות", ב-27 בדצמבר 1991 (צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות") (צילום: ארכיון
הדיווח על התפרקות ברית המועצות ב"ידיעות אחרונות", ב-27 בדצמבר 1991

 

נתון מעניין נוסף הוא זה שלפיו נשאלים שטענו כי רוב האנשים בארצם kחוששים להביע בפומבי את עמדותיהם הפוליטיות, נוטים יותר לקבוע שקריסת ברית המועצות פגעה במדינתם. אלה הטוענים כי "איש אינו חושש להביע את עמדתו" נוטים פחות לקבוע שקריסת ברית המועצות פגעה במדינה שלהם. החוקרים מייחסים זאת לכך שהחופש שהם חשבו שלו יזכו אחרי קריסת האיחוד הסובייטי לא הגיע, ובמקרים מסוימים המצב אף החמיר.

 

הנתון המעניין והרלוונטי ביותר לימינו אנו, אולי, הוא זה הנוגע לאוקראינה. בימים אלה מתקיימת מחאה המונית נגד החלטת השלטון שם לעצור את ההתקרבות לאיחוד האירופי ובמקום זאת לשוב לחיקה של רוסיה ולהיתלות בה, ולרגעים אף נדמה היה שהממשלה האוקראינית עשויה ליפול במסגרת מהפכה כמו זו שאירעה ב-2004. אלא שלפי הסקר של "גאלופ", רוב מוחץ מקרב האוקראינים אכן מחזיק בדעה חיובית על השלטון במוסקבה: 56% חושבים שהתמוטטות ברית המועצות פגעה באוקראינה, ואילו 23% בלבד חושבים שהיא הועילה למדינה.

 

הסקר לא כלל את המדינות אוזבקיסטן, ליטא, אסטוניה ולטביה, שהיו אף הן חלק מברית המועצות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
נשיא רוסיה פוטין. יש לו סיבות לחייך
צילום: AP
מומלצים