מה שמו לך בכוס? קמפיין מודעות לסם האונס
הוא נמס במשקה בקלות, לא משנה את טעמו - וגורם לטשטוש וערפול. זו הסיבה שה-GHB, הנקרא גם סם האונס, הפך להיות נפוץ בקרב אנסים . קמפיין חדש קורא לנשים להיזהר - ולא להשאיר את הכוסות שלהן ללא השגחה בזמן הבילוי
חוששת מסם האונס? תשמרי על הכוס שלך: זה המסר שמבקש להעביר קמפיין חדש, שמטרתו להעלות את המודעות לסם הנפוץ. במסגרת הקמפיין יחולקו אלפי כוסות בצורת קונוס, שמחייבות את השותות להחזיק אותן לאורך כל זמן הבילוי, בברים ובמועדונים מובילים בתל אביב במהלך סוף השבוע הקרוב.
עוד על סם האונס:
חדש בישראל: ערכת בדיקה אישית לגילוי סם האונס
"סם האונס מעולם לא אותר בקרבנות תקיפה מינית"
"סם האונס" (GHB) הוא ממשפחת הסמים המרגיעים-מרדימים, והוא פועל לדיכוי הפעולה של מערכת העצבים המרכזית, בדומה לאלכוהול והרואין. הוא נמהל בתוך המשקה, ולכן נעשה בו שימוש בדרך כלל במועדונים ובארים. השפעתו לרוב מהירה והוא גורם לתחושת ערפול ונמנום, ובמקרים קיצוניים אפילו למוות. כ-12 שעות לאחר השימוש בסם כבר לא יימצאו לו שרידים בגוף.
השפעותיו המרדימות של החומר הפכו אותו לשכיח בקרב אנסים, שמשתמשים בו כדי לצמצם עכבות והגנות של נשים, ולמעשה האונס מבוצע כאשר האישה נמצאת במצב הדומה לחוסר הכרה. על פי הנתונים נרשמה עלייה דרמטית במספר מקרי האונס והתקיפה המינית מאז שהחל השימוש בו. את האבקה, אחת הצורות בה מגיע הסם, ניתן להמיס בכל משקה אחר מבלי שיורגש הדבר, מכיוון שהחומר הוא חסר צבע וחסר טעם.
בתום מחקר מקיף שערך משרד המדיה "זניט מדיה" על מנת ללמוד אודות התופעה עלה כי הדרך היעילה ביותר להימנע מטפטוף הסם למשקה היא לשמור על כוס המשקה הפרטית ביד - ולא להניח אותה ללא השגחה לרגע. מסיבה זו הוחלט לחלק בסוף השבוע הקרוב בברים ובמועדונים ברחבי תל אביב אלפי כוסות קונוס, אשר המבנה שלהן יחייב את הנשים להחזיק אותן לכל אורך הבילוי. בנוסף יחולקו גם תחתיות ובהן הסבר על סם האונס והסכנות הטמונות בו. בחלק מהברים אף יוחלפו כ הכוסות "הרגילות" בכוסות קונוס.
"המטרה היא לעשות שימוש בכוח הקריאטיבי ובמדיה על מנת להעלות מודעות לנושאים חשובים על סדר היום, אמר מנכ"ל זניט מדיה, גבי אטל. "סם האונס היא תופעה נוראית שמימדיה זינקו בשנים האחרונות במאות אחוזים והחלטנו באמצעות קמפיין זה לתרום את חלקנו להעלאת המודעות".